Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΤΣΑΝΤ
Μεθοριακό επεισόδιο και στο βάθος συνομιλίες...

ΧΑΡΤΟΥΜ-ΝΤΖΑΜΕΝΑ.- Ενοπλο μεθοριακό επεισόδιο σημειώθηκε χτες ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες παραστρατιωτικών Σουδανών (γνωστών ως Τζαντζαγούιντ) και ανδρών του στρατού του Τσαντ. Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στη μεθοριακή πόλη του Τσαντ, Κουλμπάς, όπου υπάρχουν καταυλισμοί χιλιάδων προσφύγων απ' τη δυτική περιοχή του Σουδάν, Νταρφούρ.

Το μεθοριακό συμβάν, που είναι το πρώτο του είδους που εκδηλώνεται εδώ και ένα χρόνο οπότε άρχισαν τα πρώτα κύματα φυγής Σουδανών προσφύγων στο γειτονικό Τσαντ, επιβεβαιώθηκε χτες μόνον απ' το υπουργείο Εξωτερικών του Τσαντ. Η ισλαμική κυβέρνηση του Σουδανού «προέδρου» Ομάρ αλ Μπασίρ, δεν προέβη σε οιοδήποτε σχόλιο.

Στο μεταξύ, χτες, αξιωματούχοι του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ενωσης και του υπουργείου Εξωτερικών του Τσαντ συναντήθηκαν με εκπροσώπους ανταρτών του δυτικού Σουδάν και της κυβέρνησης του Αλ Μπασίρ με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες τρεις βδομάδες, για την ανάπτυξη στρατιωτικών παρατηρητών της Αφρικανικής Ενωσης όσον αφορά στον έλεγχο της εκεχειρίας στο Νταρφούρ.

Πετρέλαια και στην ανατολική Αφρική...

Οι χώρες της ανατολικής Αφρικής προς τον Ινδικό Ωκεανό θα γίνουν η νέα πηγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της λεγόμενης «Μαύρης Ηπείρου», δήλωσε ο Αμερικανός πετρελαϊκός ειδικός, Κρις Ματσέτ Ντόουνς σε συνέντευξή του στο περιοδικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «State».

«Η ανατολική Αφρική είναι πολύ πιθανό να γίνει η πιο καυτή περιοχή διερεύνησης πετρελαϊκών αποθεμάτων τα επόμενα λίγα χρόνια» είπε ο Ντόουνς σχολιάζοντας σχετική έρευνα για πετρέλαιο στις ανατολικές ακτές της Αφρικής που εκτείνονται απ' την Κένυα και τη Σομαλία ως τη Νότια Αφρική. Σημείωσε πως «για χρόνια η ανατολική Αφρική θεωρούνταν ιδανική περίπτωση μόνον για την εκμετάλλευση πλούσιων αποθεμάτων σε φυσικό αέριο, πράγμα που σήμερα έχει αλλάξει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ