Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πρώτη κόντρα για τη μοιρασιά της λείας

Η μοιρασιά της λείας του κρατικού μηχανισμού αποτέλεσε την αιτία για την πρώτη εσωκομματική κόντρα στο κυβερνών κόμμα, ενώ άφησε να διαφανεί και η δυσαρέσκεια που υποβόσκει σε μερίδα του κομματικού μηχανισμού.

Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια με μια ανεπάντεχη δήλωση από τον Μ. Εβερτ, με την οποία επιτέθηκε, έμμεσα πλην σαφώς, κατά του Κ. Καραμανλή, με αφορμή την επιλογή του να διορίσει τον Αγγ. Φιλιππίδη, κομματικό στέλεχος και πρώην πρόεδρο στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Αττικής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, θεωρώντας το ως ανύπαρκτο, επικαλούμενος ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το διορισμό του Αγγ. Φιλιππίδη. «Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση, άρα δεν υπάρχει και σχόλιο», ήταν η σχετική απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, στη δήλωσή του, θεωρεί ότι ο διορισμός του Αγγ. Φιλιππίδη βρίσκεται σε διάσταση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για «νέο ήθος και ύφος», καθώς και με τις υποσχέσεις για κάθαρση στο έγκλημα της Σοφοκλέους. Στο τελευταίο, ο Μ. Εβερτ εμπλέκει ευθέως τον Αγγ. Φιλιππίδη, γιατί ήταν «ένα από τα πρόσωπα που έπαιξαν ύποπτο ρόλο», καθώς, μεταξύ άλλων, συμμετείχε στη δημιουργία της γνωστής φούσκας της εταιρίας «Κεράνης ΑΕ», υπενθυμίζοντας ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τού είχε επιβάλει κυρώσεις. Επικαλούμενος πληροφορίες του Τύπου για διορισμό στη θέση διευθύνοντος Συμβούλου στην Τράπεζα Αττικής, ο Μ. Εβερτ καταλήγει: «Εάν αυτό είναι αλήθεια, να τον χαίρεται η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Αττικής, που διαχειρίζεται τα κεφάλαια των αποταμιευτών της Τράπεζας, αλλά και μελών του ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Συντάξεως Μηχανικών - Εργοληπτών Δημοσίων Εργων), εάν τελικά επικυρώσει αυτή την απαράδεκτη τοποθέτηση».

Σημειώνεται ότι αρχικά οι πληροφορίες έφεραν τον Αγγ. Φιλιππίδη να τοποθετείται στην Εμπορική Τράπεζα, αλλά προσέκρουσε στις αντιρρήσεις του διοικητή της.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο Μ. Εβερτ φέρεται δυσαρεστημένος για το ότι δεν «εισακούονται» οι προτάσεις του στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού από το γραφείο του πρωθυπουργού. Γι' αυτό επέλεξε την περίπτωση του Αγγ. Φιλιππίδη, για να στείλει ένα μήνυμα στον Κ. Καραμανλή. Ταυτόχρονα, δημιουργεί προϋποθέσεις για άσκηση «εσωκομματικής αντιπολίτευσης», πράγμα το οποίο ταυτόχρονα «ενδιαφέρει» και επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να προωθήσουν τους στόχους τους.

Την έκπληξ;h του εξέφρασε με δήλωσή του αργά χθες το απόγευμα ο Αγγ. Φιλιππίδης, για τη δήλωση που έκανε ο Μ. Εβερτ, υποστηρίζοντας ότι το Μάη του 1999 δέχτηκε «άδικη και κακοήθη επίθεση με πολιτικά κίνητρα» από την τότε ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Επικρίνει ακόμα τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ γιατί «υιοθετεί, εις βάρος ενός στελέχους της παράταξής του, αιτιάσεις μιας Επιτροπής, την οποία όχι μια φορά αλλά επανειλημμένα έχει ο ίδιος κατηγορήσει για πλημμελή και μεροληπτική άσκηση των καθηκόντων της, ζητώντας την κεφαλή του προέδρου της επί πίνακι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ