Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σύγχυση για τις εξελίξεις στη Φαλούτζα

Κατοχικές δυνάμεις που μετέχουν στις συγκρούσεις στη Φαλούτζα

Associated Press

Κατοχικές δυνάμεις που μετέχουν στις συγκρούσεις στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Συγκεχυμένη παρέμενε, μέχρι χθες βράδυ, η κατάσταση στη Φαλούτζα, που τείνει να μετατραπεί, μετά από τόσες βδομάδες σκληρής πολιορκίας, σε σύμβολο της ιρακινής αντίστασης. Οι απώλειες για τις κατοχικές δυνάμεις αυξάνονται δραματικά, προκαλώντας αναταράξεις στην αμερικανική κοινή γνώμη. Οσο για τα σχέδια της κατοχικής διοίκησης να εξασφαλίσει επιπλέον οικονομική και στρατιωτική βοήθεια μέσω μιας νέας απόφασης του ΟΗΕ, δε φαίνεται να ενθουσιάζουν άλλες χώρες, όπως οι Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία.

Να χαλαρώσει η πολιορκία της Φαλούτζα και σταδιακά να αποχωρήσουν οι δυνάμεις των Αμερικανών πεζοναυτών, με στόχο να αντικατασταθούν από έναν «Προστατευτικό Στρατό της Φαλούτζα», που θα αποτελείται από περίπου 1.100 Ιρακινούς, συμφώνησαν, όπως δήλωνε ο διοικητής των πεζοναυτών που πολιορκούν την πόλη, αντισυνταγματάρχης Μπρέναν Μπερν. Ο Μπερν υποστήριξε ότι μέχρι την Παρασκευή το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί ένα μέρος της αποχώρησης, ενώ δημοσιογράφοι μετέδιδαν ότι στο νότιο μέρος της πόλης, εκατοντάδες πεζοναύτες είχαν, ήδη, αρχίσει τις προετοιμασίες αναχώρησής τους.

Την ίδια στιγμή, όμως, το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωνε την είδηση και τόνιζε ότι δε γνωρίζει να υπάρχει καμία συμφωνία. Παράλληλα, με μικρά διαλείμματα ηρεμίας, το σφυροκόπημα της πόλης, και συγκεκριμένων συνοικιών της, από αέρος και από εδάφους, συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση. Κάτοικοι της πόλης περιέγραφαν σκηνές φρίκης σε όσους δημοσιογράφους επικοινώνησαν μαζί τους.

Επιπλέον, Αμερικανοί αξιωματούχοι από το Κατάρ επιβεβαίωναν ότι έχουν αρχίσει να φθάνουν στο Ιράκ περισσότερα τανκς και θωρακισμένα οχήματα, τα οποία ζητήθηκαν ως ενισχύσεις από τους διοικητές των κατοχικών δυνάμεων, που βρίσκονται στο σουνιτικό τρίγωνο και ιδιαίτερα στη Φαλούτζα. Η κατάσταση παρέμενε συγκεχυμένη μέχρι χθες βράδυ, ενώ εντείνονταν οι πιέσεις, τόσο από το διορισμένο Ιρακινό Συμβούλιο, όσο και από αξιωματούχους του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Κόφι Ανάν, να λυθεί η πολιορκία της πόλης.

Οι μεγάλες απώλειες των κατοχικών δυνάμεων, όμως, χθες, δε φαίνεται να ήταν στη Φαλούτζα, αλλά σε άλλες επιθέσεις. Στη συνοικία Μαχμουντίγια, της νότιας Βαγδάτης, 8 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 4 τραυματίστηκαν, από βομβιστική επίθεση. Στη Μπαακούμπα, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε από άλλη μια βομβιστική επίθεση, ενώ στο Κιρκούκ τραυματίστηκε σοβαρά ένας Κούρδος αξιωματούχος της υπηρεσίας ασφαλείας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από επίθεση ενόπλων. Στη Βασόρα, τέλος, από επίθεση ενόπλων σκοτώθηκε ένας Νοτιοαφρικανός μισθοφόρος που εργαζόταν σε ιδιωτική εταιρία ασφαλείας.

Αμφιβολίες...

«Ας υλοποιήσει πρώτα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, ας προσδιοριστεί ο ακριβής ρόλος του ΟΗΕ, και, στη συνέχεια, βλέπουμε πώς θα πετύχουμε καλύτερα το στόχο της ανοικοδόμησης του Ιράκ και το κατά πόσο χρειάζεται νέα απόφαση του ΟΗΕ», δήλωνε, χθες, ο Γερμανός καγκελάριος, απαντώντας εμμέσως στις διπλωματικές πιέσεις της Ουάσιγκτον για μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Λευκός Οίκος επιδιώκει ενεργότερη οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη και από άλλες χώρες.

Ανάλογες απόψεις με τον Σρέντερ εξέφρασε και ο Γάλλος Πρόεδρος, επιμένοντας ότι θα πρέπει άμεσα να μεταβιβαστεί η πλήρης εξουσία στους Ιρακινούς. Η Μόσχα επανέλαβε τη θέση της για διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των ιρακινών παρατάξεων και πολιτικών ή θρησκευτικών οργανώσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο μεταξύ, το CNN και η USA Today μετέδωσαν, χθες, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε στο Ιράκ, τις τελευταίες βδομάδες από το Ινστιτούτο Gallop, σύμφωνα με την οποία το 57% των Ιρακινών επιθυμούν άμεση αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων. Το 64% δηλώνει ότι η συμπεριφορά των κατοχικών δυνάμεων είναι πολύ χειρότερη από ό,τι περίμενε, το 52% θεωρεί δικαιολογημένες τις επιθέσεις εναντίον του, σε αντίθεση με το 92% που κρίνει αρνητικά τις επιθέσεις κατά Ιρακινών αστυνομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ