Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Ο συσχετισμός δύναμης καθορίζει και το δίκιο

Με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις η χτεσινή εκδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ

Το περιεχόμενο και ο ρόλος του Εργατικού Δικαίου, οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται και η κρίση που το διατρέχει, ήταν το θέμα της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης στη χτεσινή εκδήλωση «1η Μάη. Το Εργατικό Δίκαιο στις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες», που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος η μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, συνδικαλιστών, επιστημόνων και πολιτικών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι καθηγητές Εργατικού Δικαίου στις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Δ. Τραυλός Τζανετάτος και Α. Καζάκος αντίστοιχα, ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος και ο γγ του υπουργείου κ. Κοντός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Παξινός, ο πρόεδρος της Ενωσης Εργατολόγων, Φ. Κλαουδάτος, η δικηγόρος - εργατολόγος Μ. Λαγουβάρδου, ο δικηγόρος Χρ. Νικολιτσόπουλος, ο καθηγητής Παντείου Σ. Ρομπόλης και πολλοί άλλοι.

Στην εισήγησή του ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε ότι από τη μια, οι κυβερνήσεις, ο ΣΕΒ, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός επιδιώκουν να παρεμβάλουν εμπόδια στη θεσμοθέτηση δικαιωμάτων. Από την άλλη, η εργατική τάξη και το συνεπές εργατικό συνδικαλιστικό κίνημά της προσπαθεί να κατακτά τα δικαιώματά της, να ασκεί με αποτελεσματικό τρόπο την ανώτερη μορφή της ταξικής πάλης, την απεργία. Για το Εργατικό Δίκαιο, τόνισε ότι σε αντιστοίχιση με τις εκάστοτε κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, γίνεται άλλοτε δύσκολο και άλλοτε ακόμα πιο δύσκολο για τις λαϊκές δυνάμεις. Καταλήγοντας, υπογράμμισε, ότι καθώς οι αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές εντείνονται, ο αγώνας γίνεται περισσότερο αναγκαίος για την οικονομική και πολιτική πάλη της Εργατικής Τάξης και των συμμάχων της (εκτενή αποσπάσματα από την κεντρική εισήγηση θα δημοσιευτούν στον "Ρ" της Κυριακής).


Η κρίση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, τόνισε μεταξύ άλλων ο Δ. Τραυλός - Τζαννετάτος, αντανακλάται και στην κρίση του Εργατικού Δικαίου. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, ενώ η απεργία προστατεύεται από το Σύνταγμα τα τελευταία χρόνια έχουμε, εν είδει βιομηχανικής παραγωγής, έκδοση δικαστικών αποφάσεων που κρίνουν τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές. Αποφάσεις που εκφράζουν τόσο την κυρίαρχη ιδεολογία όσο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζονται οι δικαστικοί λειτουργοί. Καταλήγοντας, αναφερόμενος στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και στις επιπτώσεις της στους εργαζόμενους τόνισε ότι σήμερα αποκτά περισσότερο αναγκαίο και επιτακτικό χαρακτήρα η ρήση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».

Στη συνέχεια ο Α. Καζάκος σημείωσε ότι το λεγόμενο κοινωνικό κράτος, που κατά την εκτίμησή του αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη κατάκτηση του 20ού αιώνα, σήμερα κατεδαφίζεται. Η εργασία, τόνισε, αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο ως κοινό εμπόρευμα και αναφέρθηκε στις μορφές που παίρνει αυτό. Σήμερα, είπε, μπορεί κανείς και επίσημα πλέον να «δανείζει» εργαζόμενους και ανέφερε το στοιχείο ότι η απασχόληση μέσω των δουλεμπορικών δε διαρκεί παραπάνω από τρεις μήνες. Ακόμα, μιλώντας για τις ελαστικές και ευέλικτες μορφές εργασίας επισήμανε ότι η κλασική σύμβαση αορίστου χρόνου από κανόνες γίνεται εξαίρεση. Ενώ και το Εργατικό Δίκαιο που υπάρχει εφαρμόζεται μόνο στο 55% των εργαζομένων.

Στο χαιρετισμό του, ο Δ. Παξινός, τόνισε ότι η απεργία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που εξαρτάται κυρίως από τους κοινωνικούς συσχετισμούς δύναμης. Ενώ σημείωσε ότι η απειλή της ανεργίας αποτελεί εργαλείο συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Εργασίας στο χαιρετισμό του συνεχάρη το ΠΑΜΕ για την εκδήλωση και το χαρακτήρισε ως «μία ιδιαίτερη ισχυρή οντότητα στο συνδικαλιστικό κίνημα». Στη συνέχεια, αν και παραδέχτηκε ότι το κοινωνικό κράτος «δέχεται ισχυρές πιέσεις», ωστόσο ισχυρίστηκε ότι είναι δυνατή η συνύπαρξη του στόχου ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της προστασίας και διεύρυνσης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η συζήτηση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με παρεμβάσεις συνδικαλιστών, νομικών και εργαζομένων (αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της Τρίτης).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ