Κυριακή 9 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
Προετοιμασία για τύπωμα και κυκλοφορία του 1ου τόμου του «Κεφαλαίου»

«Το Κεφάλαιο, κριτική της Πολιτικής Οικονομίας», τόμος Ι, βιβλίο πρώτο
«Το Κεφάλαιο, κριτική της Πολιτικής Οικονομίας», τόμος Ι, βιβλίο πρώτο
Με υπόδειξη του Ενγκελς, από την 15η του Γενάρη 1866, ο Μαρξ καταπιάστηκε με το χτένισμα για το τυπογραφείο όχι αμέσως όλου του έργου, μόνο του πρώτου βιβλίου, για το προτσές παραγωγής του κεφαλαίου. Το έκανε αυτό με μεγάλη ικανοποίηση και αληθινό ενθουσιασμό. Στον Μαρξ «άρεσε να καθαρίζει το μωρό ύστερα από τόσους μακρόχρονους πόνους τοκετού». Στην ουσία, δημιουργούνταν ακόμα μια νέα παραλλαγή. Εδώ, όμως, ήρθε πάλι το κακό. Σε ένα από τα γράμματα του Απρίλη 1866, η Ζένι Μαρξ έγραφε στη γυναίκα του Βίλχελμ Λίμπκνεχτ - Ερνεστίνα: «Το νέο έτος ο Καρλ, επειδή αισθανόταν λίγο - πολύ καλά, άρχισε να αντιγράφει το βιβλίο του. Η δουλιά πήγαινε καλά και δεν μπορώ να Σας περιγράψω, με πόση ψυχική ικανοποίηση έβλεπα, ύστερα από τόσες μακρόχρονες, βασανιστικές και σχεδόν ανέλπιδες προσδοκίες, αυτό το ογκωδέστατο χειρόγραφο. Και ξαφνικά, στα τέλη του Γενάρη, παρουσιάστηκαν ξανά τα συμπτώματα της προηγούμενης καταραμένης αρρώστιας».

Παρόλο που δύο και πάνω μήνες ο Μαρξ ήταν καρφωμένος στο κρεβάτι, «εξακολουθούσε να δουλεύει με ζήλο μόνο τη μέρα κατά διαλείμματα». Ετσι διεύρυνε το ιστορικό μέρος της υποδιαίρεσης «εργατική ημέρα».

Ο Μαρξ θεωρούσε απαράβατο χρέος να πάρει οπωσδήποτε υπόψη όλες τις δημοσιευόμενες εργασίες, που μπορούσαν να έχουν κάποιο ενδιαφέρον, να επεξεργαστεί οπωσδήποτε όλα τα προσιτά ντοκουμέντα απ' όπου μπορούσε να αντλήσει τις αναγκαίες πληροφορίες. Στα τέλη του 1866, παρακάλεσε τον Ενγκελς να του στείλει όσο μπορεί πιο γρήγορα το βιβλίο του Ρόντζερς «Ιστορία της αγροτικής οικονομίας και των τιμών στην Αγγλία». «Πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσω αυτό το βιβλίο και ειδικά άφησα γι' αυτό μέρος σε ένα κεφάλαιο. Αν και το βιβλίο εκδόθηκε πριν από αρκετό καιρό, δεν έφτασε ακόμα στη βιβλιοθήκη». Το Φλεβάρη του 1866, ο Μαρξ παρακαλούσε τον Ενγκελς να τον βοηθήσει να βρει το βιβλίο του Τζ. Ουότς «Οι συνδικαλιστικές ενώσεις και οι απεργίες. Οι μηχανές. Οι συνεταιρισμοί», που αναφερόταν σε μια έκθεση των εργοστασιακών επιθεωρήσεων. Στα 1866 είδε και ξανάδε τις «κυανές βίβλους», της Bουλής τις επίσημες εκθέσεις για τη χρησιμοποίηση στην αγγλική βιομηχανία της παιδικής και της γυναικείας εργασίας, για τις συνθήκες κατοικίας του προλεταριάτου της Αγγλίας. Με εντατική και μέχρι αυτοθυσίας δουλιά, περνά η μια μέρα μετά την άλλη, ο ένας μήνας μετά τον άλλο.

Πορτρέτο των Ενγκελς - Μαρξ
Πορτρέτο των Ενγκελς - Μαρξ
Τέλος, στις 2 του Απρίλη 1867, ο Μαρξ έγραψε στον Ενγκελς ότι το βιβλίο είναι έτοιμο και ότι ο ίδιος με το χειρόγραφο πηγαίνει στο Αμβούργο, στον εκδότη Οτο Μέισνερ. Στις 10 του Απρίλη, ο Μαρξ άφησε τις όχθες του Τάμεση και στις 12 του Απρίλη το μεσημέρι έφτασε στο Αμβούργο. Το ταξίδι γινόταν με άσχημο καιρό και τρικυμία, αλλά ύστερα από το μεγάλο εθελοντικό κλείσιμο στο αναγνωστήριο και στο γραφείο ο Μαρξ δεν έδωσε σημασία στην αναποδιά της φύσης, η νέα ατμόσφαιρα ήταν γι' αυτόν «κανιβαλικά όμορφη». Οταν συναντήθηκε με τον Μέισνερ, διαπιστώθηκε ότι εκεί δεν υπήρχαν αρκετοί τυπογράφοι και ειδικευμένοι διορθωτές. Γι' αυτό πάρθηκε απόφαση να τυπωθεί το βιβλίο στη Λειψία, στο τυπογραφείο του Οτο Βίνγκαντ. Στις 29 του Απρίλη 1867, άρχισε η στοιχειοθέτηση.

Από το Αμβούργο ο Μαρξ πήγε στο Ανόβερο, στον φίλο του Λούντβιχ Κούγκελμαν. Μαζί του ο Μαρξ είχε αλληλογραφία από το 1862, αλλά για προσωπική συνάντηση δεν τους είχε δοθεί ευκαιρία. Στο σπίτι του Κούγκελμαν, τον περιέβαλαν με συγκινητική φροντίδα. Ο νοικοκύρης και ο φιλοξενούμενος βρήκαν χωρίς δυσκολία κοινή γλώσσα και ένιωθαν βαθιά αμοιβαία συμπάθεια. Η φαντασία της γυναίκας του Κούγκελμαν, Ερτρούδης, παρουσίαζε τον Μαρξ με τη μορφή «του σκοτεινού επαναστάτη». Πόση ήταν η έκπληξή της, όταν μπρος στα μάτια της παρουσιάστηκε «Ενας πρόσχαρος, κομψός κύριος, η ευχάριστη ρηνανική προφορά του οποίου της έδωσε αμέσως την εντύπωση κάτι του εξαιρετικά αγαπητού. Κάτω από τα πυκνά ψαρά μαλλιά έλαμπαν νεαρά μαύρα μάτια... Ο Μαρξ ήταν καλός και ευγενικός, σε όλα έπαιρνε μέρος και, όταν κάποιος του άρεσε πολύ ή όταν άκουγε μια πρωτότυπη παρατήρηση, έβαζε στο μάτι το μονόκλ και τον κοίταζε με εύθυμο και ζωηρό ενδιαφέρον».

Ο Μαρξ σε ομιλία του στο Λονδίνο
Ο Μαρξ σε ομιλία του στο Λονδίνο
Στους Κούγκελμαν ο Μαρξ έμεινε ένα μήνα περίπου. Στο σπίτι τους πήρε τα πρώτα τυπογραφικά δοκίμια.

Στις διορθώσεις έπαιρνε δραστήριο μέρος ο Ενγκελς. Ο Μαρξ, του έστελνε τα τυπογραφικά δοκίμια να τα δει. Αφού διάβασε 36 περίπου φύλλα, ο Ενγκελς συγχάρηκε με όλη του την καρδιά τον φίλο του για την τελειότητα, με την οποία έκανε απλά και τελείως κατανοητά τα πιο δύσκολα οικονομικά προβλήματα. Ο Ενγκελς συμβούλευε τον Μαρξ να δείξει κάπως πιο διεξοδικά την ιστορική εξέλιξη της μορφής της αξίας και μ' αυτόν τον τρόπο να επικυρώσει με το παράδειγμα της ιστορίας αυτό, που είχε αποδειχτεί ήδη με το διαλεκτικό δρόμο. Σύμφωνα με τη γνώμη του Ενγκελς, θα έπρεπε να κάνει «την πορεία των σκέψεων αυτής της σχετικά αφηρημένης έρευνας πιο ανάγλυφη, βάζοντας πιο μικρές υποδιαιρέσεις και ξεχωριστούς υπότιτλους». Τέτοια υπόδειξη έκανε στον Μαρξ και ο Κούγκελμαν.

Ο Μαρξ αμέσως εκπλήρωσε την υπόδειξη των φίλων του. Εγραψε στις 22 του Ιούνη στον Ενγκελς: «Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της μορφής της αξίας ακολούθησα και δεν ακολούθησα την υπόδειξή σου, θέλοντας και σ' αυτή την περίπτωση να παραμείνω διαλεκτικός. Αυτό σημαίνει, πρώτο, ότι έγραψα παράρτημα, όπου εκθέτω το ίδιο ζήτημα όσο είναι δυνατό πιο απλά, και όσο είναι δυνατόν πιο σχολικά, και, δεύτερο, ότι σύμφωνα με την υπόδειξή σου χώρισα κάθε στάδιο εξέλιξης, με παράγραφο κ.λπ. με δικό του τίτλο».

Συγκινητικό και αληθινά ιστορικό ντοκουμέντο είναι το γράμμα του Μαρξ προς τον Ενγκελς στις 2 η ώρα τη νύχτα στις 16 του Αυγούστου 1867:

«Αγαπητέ Φριντ!

Μόλις τελείωσα τη διόρθωση του τελευταίου τυπογραφικού (του 49). Το παράρτημα - για τις μορφές της αξίας - που τυπώθηκε με μικρά στοιχεία, περιλαβαίνει 1 1/2 τυπογραφικό.

Πορτρέτο του Μαρξ (Εργο του N. Khukov, 1930)
Πορτρέτο του Μαρξ (Εργο του N. Khukov, 1930)
Τον πρόλογο τον έστειλα χθες διορθωμένο. Και έτσι ο τόμος αυτός είναι έτοιμος. Σε σένα μόνο χρεωστώ το ότι τα έβγαλα πέρα! Χωρίς τη δική σου αυτοθυσία για μένα, δε θα μπορούσα να κάνω όλη αυτή την τεράστια δουλιά για τους τρεις τόμους. Σε φιλώ γεμάτος ευγνωμοσύνη!».

Είχε μείνει πια πίσω η γεμάτη αυταπάρνηση και επίμονες αναζητήσεις δουλιά 25 χρόνων, και είναι πολύ φυσικό το ότι ο Μαρξ με τέτοια συγκινητικά λόγια εκφράζει από τα βάθη της καρδιάς του τα αισθήματα φλογερής αγάπης και ευγνωμοσύνης προς τον Ενγκελς, που τον υποστήριζε πάντοτε και τον βοηθούσε με ανιδιοτέλεια πραγματικού φίλου.

«Το Κεφάλαιο» είναι το βιβλίο, στο οποίο ο Μαρξ, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, «θυσίασε την υγεία, την ευτυχία της ζωής, την οικογένεια». Η Ζένι Μαρξ είχε κάθε λόγο να πει: «...Είναι αμφίβολο, αν οποιοδήποτε άλλο βιβλίο γράφτηκε σε πιο δύσκολες συνθήκες, και θα μπορούσα δικαιολογημένα να γράψω τη μυστική ιστορία του, που θα περιλάβαινε πολλές, αφάνταστα πολλές κρυφές φροντίδες, ανησυχίες και βάσανα. Αν οι εργάτες μπορούσαν να φανταστούν τι θυσίες χρειάστηκαν για να τελειώσει αυτό το έργο, που γράφτηκε μόνο γι' αυτούς, για τα δικά τους συμφέροντα...». Από τα χέρια μιας μεγαλοφυίας, η εργατική τάξη πήρε ένα μεγάλο ιδεολογικό όπλο. «Το Κεφάλαιο» ήταν, όπως έλεγε ο ίδιος ο Μαρξ, η πιο φοβερή οβίδα, που ρίχτηκε στο κεφάλι των αστών και των γαιοκτημόνων.

Ο τόμος βγήκε από το τυπογραφείο στις 14 του Σεπτέμβρη 1867 σε χίλια αντίτυπα. Ο Μαρξ λογάριαζε με τα λεφτά, που θα έπαιρνε, να τακτοποιήσει τις οικονομικές του υποθέσεις, να πληρώσει τα χρέη και να αγοράσει κάτι για το σπίτι. Τα λεφτά όμως ήταν τόσο λίγα, που, όπως έξυπνα παρατήρησε ο ίδιος, δεν έφταναν για τα τσιγάρα, που είχε καπνίσει, όσον καιρό δούλευε στο βιβλίο.

Ο Μαρξ αφιέρωσε το βιβλίο του στον Βίλχελμ Βολφ. Τον Μαρξ και Ενγκελς τους συνέδεαν χρόνια μεγάλης προσωπικής φιλίας και κοινής επαναστατικής δουλιάς, με τον εξαιρετικό αυτόν άνθρωπο. Στο εξώφυλλο του βιβλίου έγραφε: «Αφιερώνεται στον αξέχαστο φίλο μου, στον τολμηρό, πιστό, ευγενικό, πρωτοπόρο αγωνιστή του προλεταριάτου Βίλχελμ Βολφ. Γεννήθηκε στο Τάρναου στις 29 του Ιούνη 1809. Πέθανε εξορία στο Μάντσεστερ στις 9 του Μάη 1864».

Οπως και στην περίπτωση της έκδοσης του πρώτου τεύχους του έργου «Κριτική της πολιτικής οικονομίας», η γερμανική αστική τάξη προσπάθησε να περιβάλει τον Ι τόμο του «Κεφαλαίου» «με τη συνωμοσία της σιωπής». Η περίπτωση αυτή ανησυχούσε τον Μαρξ και τους φίλους του. Στις παραμονές της κυκλοφορίας, ο Ενγκελς ρωτούσε τον Μαρξ, αν πρέπει να χτυπήσουμε το βιβλίο «από αστική άποψη» και έτσι να τραβήξουμε την προσοχή του παλιού κοινού». Στον Μαρξ άρεσε πολύ η πρωτοβουλία αυτή του Ενγκελς. «Το σχέδιό σου, του έγραφε στις 12 του Σεπτέμβρη 1867, να χτυπήσουμε το βιβλίο από αστική άποψη, είναι το καλύτερο πολεμικό όπλο». Υστερα απ' αυτό, ο Ενγκελς δημοσίευσε στον αστικό Τύπο μια σειρά κριτικές για τον τόμο, που είχε εκδοθεί.

Στις κριτικές, που έδειχναν φαινομενικά ότι ανήκουν σε αντικειμενικό αστό επιστήμονα, ο Ενγκελς παρατηρούσε ότι οι Γερμανοί στον τομέα της Πολιτικής Οικονομίας έκαναν πάρα πολύ λίγα. Οι επίσημοι Γερμανοί διπλωματούχοι οικονομολόγοι αποσιωπούσαν τις αντιθέσεις και τις δυσκολίες ανάπτυξης της οικονομίας, απομιμούμενοι τις αντιεπιστημονικές αντιλήψεις του Μπαστία και απορρίπτοντας τη διδασκαλία των κλασικών - Ρικάρντο, Σισμόντι και άλλων. «Για μια πρόσκαιρη δημοτικότητα» παραιτήθηκαν από την κλασική κληρονομιά. Πάνω σ' αυτό το φόντο, υπογράμμιζε ο Ενγκελς, είναι πιο αξιοσημείωτη η φυσιογνωμία του Μαρξ. Οι προηγούμενες εργασίες του, ιδιαίτερα το βιβλίο για το χρήμα, που εμφανίστηκε το 1859, «διακρίνονταν για τον αυστηρό επιστημονικό τους χαρακτήρα και την αμείλικτη κριτική». Αν η επίσημη οικονομική επιστήμη της Γερμανίας δεν μπορούσε τίποτε να αντιπαραθέσει στα συμπεράσματα του Μαρξ παλιότερα, τώρα είναι ακόμα πιο δύσκολο να αμφισβητήσει τα συμπεράσματα του νέου του έργου - του Ι τόμου του «Κεφαλαίου», που τον διακρίνει η μεγαλύτερη επιστημονική ακρίβεια, η μαστορική διαλεκτική δομή της έρευνας. Το έργο αυτό δίνει πειστική και ακριβή εικόνα των διάφορων ιστορικών σχέσεων της κοινωνίας. Με σκόπιμη δεξιότητα ο Ενγκελς απαρίθμησε τις μεγαλειώδικες ανακαλύψεις του Μαρξ.

Τα άρθρα του Ενγκελς έπαιξαν οπωσδήποτε μεγάλο εκλαϊκευτικό ρόλο. Θετική σημασία είχε και η δημοσίευση από μέρος των φίλων του Μαρξ αποσπασμάτων από τον πρόλογο του συγγραφέα στις γερμανικές, αγγλικές και γαλλικές εφημερίδες.

Σύντομα η γερμανική επιστήμη αναγκάστηκε να παραιτηθεί από «τη συνωμοσία της σιωπής». Θα ήταν απλώς αποκορύφωμα της ανοησίας να εξακολουθήσει να αγνοεί το βιβλίο του Μαρξ. Τη σημασία του άρχισαν να την αναγνωρίζουν δημόσια. Χαρακτηριστική απ' αυτήν την άποψη ήταν η δημοσίευση σ' ένα γερμανικό περιοδικό κριτικής του χυδαίου φιλόσοφου και οικονομολόγου υφηγητή του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Ε. Ντιούριγκ, που ήταν γεμάτη «από πλήρη σύγχυση και τρόμο».

Ενδιαφέρουσα ήταν η γνώμη του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου - υλιστή Φόιερμπαχ. Στο έργο του «Ηθική: Ευδαιμονία», ο Φόιερμπαχ έδειχνε τη στηλιτευτική δύναμη και τον πλούτο των στοιχείων του «Κεφαλαίου». «Εκεί - έγραφε - όπου οι άνθρωποι είναι καταστριμωγμένοι, όπως λ.χ. στα αγγλικά εργοστάσια και στα εργατικά σπίτια, αν μπορούμε γενικά να τα πούμε σπίτια αυτά τα γουρουνοστάσια, εκεί, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε οξυγόνο - αξίζει να δουν την πολύ ενδιαφέρουσα, το λιγότερο για τα αδιαφιλονίκητα στοιχεία της, την καταπληκτικά πειστική, την πλούσια εργασία του Κ. Μαρξ «Το Κεφάλαιο». Σ' αυτό δεν υπάρχει καθόλου έδαφος για ηθική, γιατί η αρετή είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μονοπώλιο μόνο των κυρίων εργοστασιαρχών, κεφαλαιοκρατών».

Ενθουσιώδη υποδοχή είχε το βιβλίο του Μαρξ στους πρωτοπόρους κύκλους της επιστημονικής διανόησης της Ρωσίας.

Η καλύτερη επιβράβευση για τον Μαρξ ήταν η κατανόηση, που βρήκε το έργο του στους εργάτες. Στο «Κεφάλαιο» αμέσως μετά την κυκλοφορία του, αφιέρωσε τις σελίδες του ο εργατικός Τύπος. Το περιοδικό «Vorbote», επίσημο όργανο των γερμανικών τμημάτων της Ι Διεθνούς στην Ελβετία, τόνιζε στο τεύχος του Σεπτέμβρη 1867 ότι το έργο του Μαρξ αποτελεί για την εργατική τάξη «κερδισμένη μάχη». Το Σεπτέμβρη του 1868, με πρόταση των Γερμανών αντιπροσώπων στο Συνέδριο της Διεθνούς στις Βρυξέλλες πάρθηκε απόφαση, που συνιστούσε στους εργάτες όλων των χωρών να μελετούν το «Κεφάλαιο», να συμβάλουν για τη μετάφρασή του σε διάφορες γλώσσες. Στην απόφαση τονιζόταν η ανεκτίμητη υπηρεσία του συγγραφέα του «Κεφαλαίου», που για πρώτη φορά έδωσε επιστημονική ανάλυση του κεφαλαιοκρατικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ