Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό

Εκδήλωση στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά το ηχηρό «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο διχοτομικό «σχέδιο Ανάν», επιχείρησαν να προσεγγίσουν με τις τοποθετήσεις τους ο Ηλίας Κουσκουβέλης, αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και ο Τρύφων Κωστόπουλος, λέκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΔΥΕΘ και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασία στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση εντασσόταν στο πρόγραμμα της Ολυμπιάδας Ειρήνης που διοργανώνει η ΕΔΥΕΘ.

Τη χτεσινή εκδήλωση άνοιξε ο Μιχάλης Σπυριδάκης, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του φιλειρηνικού κινήματος στο «μικρό αριθμητικά λαό της Κύπρου που είπε ένα βροντερό «Οχι» στα σχέδια «φίλων» και «συμμάχων» που επί δεκαετίες βυσσοδομούν στο κορμί της Κύπρου».

Παίρνοντας το λόγο ο Τρύφων Κωστόπουλος, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Κυπριακού προβλήματος, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που πειθήνια προσάρμοζαν την πολιτική τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια Βρετανίας και Αμερικής, οδηγώντας το ζήτημα στην αγκαλιά της διχοτομικής λύσης του «σχεδίου Ανάν».

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο», τόνισε ο ομιλητής, «όπου ο λαός αποφάσισε με ποσοστό 76% την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» αποτελεί ένα παράδειγμα για όλους τους λαούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και την επιβολή του «δικαίου» του ισχυρότερου. Ενας μικρός αριθμητικά λαός ύψωσε το ανάστημά του στις απαράδεκτες πιέσεις και απειλές των ιμπεριαλιστών. Με την απόφασή τους οι Ελληνοκύπριοι πήγαν αντίθετα στο ρεύμα της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας».

«Το "Οχι" δίνει ένα ισχυρό πλεονέκτημα στους Κυπρίους, στην προσπάθεια να πετύχουν μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Λύση που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που υιοθετούσαν τις συμφωνίες Μακάριου - Ντενκτάς και Κυπριανού - Ντενκτάς του 1977 και 1979 αντίστοιχα», κατέληξε ο Τρύφων Κωστόπουλος.

Ο Ηλίας Κουσκουβέλης αναφέρθηκε στην καταστροφολογία που ανέπτυξαν οι εγχώριοι υποστηρικτές του «σχεδίου Ανάν», χαρακτηρίζοντας την προτεινόμενη λύση σαν «ιστορική», «μοναδική» και «τελευταία», αλλά και στην προπαγάνδα ενάντια στις δυνάμεις εκείνες που τάχθηκαν υπέρ της απόρριψης του διχοτομικού σχεδίου. «Και το επόμενο σχέδιο που θα φέρουν στο τραπέζι θα το χαρακτηρίσουν «ιστορικό», «μοναδικό» και «τελευταίο», ενώ ήδη, το «σχέδιο Ανάν» αριθμεί 5 διαφορετικές παραλλαγές και υπάρχουν και ισάριθμα σχέδια που φέρουν το όνομα προηγούμενων Γενικών Γραμματέων του ΟΗΕ» παρατήρησε ο ομιλητής.

«Υπέρ του όχι» επισήμανε ο Ηλίας Κουσκουβέλης «πρωταρχικά για λόγους αντικειμενικούς και δευτερευόντως για λόγους ιδεολογικούς, τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των αντικειμενικών παρατηρητών και των πανεπιστημιακών των Διεθνών Σχέσεων. Το "σχέδιο Ανάν" σε καμιά περίπτωση δεν προέβλεπε τη δημιουργία ομόσπονδου κράτους. Στην καλύτερη περίπτωση θα δημιουργούσε μια συνομοσπονδία δυο κρατών, με χαλαρούς δεσμούς μεταξύ τους και δυσκολίες στην επικοινωνία».

«Το σχέδιο ήταν ένα έκτρωμα, συνέχεια της αποικιοκρατικής πολιτικής των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, βασισμένο στη λογική του "διαίρει και βασίλευε". Απ' αυτή τη σκοπιά, το "Οχι" των Ελληνοκυπρίων ήταν "Ναι" στην ειρήνη και "Οχι" στη δίψα των μεγάλων δυνάμεων να ρυθμίζουν το μέλλον του κόσμου», κατέληξε ο Ηλίας Κουσκουβέλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ