Πέμπτη 6 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τις τιμές!

Την ώρα που οι ανατιμήσεις υγρών καυσίμων διαδέχονται η μια την άλλη, η κυβέρνηση - σε ρόλο παρατηρητή και ξεχνώντας την αγοραστική δύναμη των μισθών - δηλώνει πως η Ελλάδα έχει τις φτηνότερες τιμές σε όλη της Ευρώπη

Τη «διαχειριστική» τακτική εξαπάτησης του ελληνικού λαού, που εγκαινιάστηκε επί ΠΑΣΟΚ, άρχισε να εφαρμόζει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Δύο ακριβώς μήνες στο τιμόνι της διακυβέρνησης, και έχοντας να αντιμετωπίσει την ογκούμενη δυσαρέσκεια του λαού για τις συνεχείς ανατιμήσεις και στον τομέα των των υγρών καυσίμων, η ΝΔ κάνει συγκρίσεις ασύγκριτων μεγεθών. Ετσι, την ώρα που οι τιμές των υγρών καυσίμων τραβούν την ανηφόρα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γ. Σαλαγκούδης, δηλώνει ικανοποιημένος, προβάλλοντας το επιχείρημα πως «...η Ελλάδα διατηρεί τις χαμηλότερες τιμές βενζίνης σε επίπεδο τελικού καταναλωτή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση». Προς απόδειξη τούτου παρέθεσε και σχετικά στοιχεία, ενώ ξέχασε - σκόπιμα - να πει πως η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, αντιπροσωπεύει μόλις το 70% της ΕΕ.

Βεβαίως τα στοιχεία για τις τιμές καυσίμων που παρατίθενται, αποδεικνύουν ότι η χαμηλότερη τιμή τους στην Ελλάδα δεν οφείλεται στις «φιλολαϊκές» πολιτικές του δικομματισμού, αλλά στη χαμηλότερη φορολογία που ισχύει στα καύσιμα στη χώρα μας, για πολλούς και διάφορους λόγους, εντελώς άσχετους με την προστασία του εισοδήματος του ελληνικού λαού... Και ενώ οι τιμές υγρών καυσίμων, έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα - ενώ τίποτα δε συνηγορεί στην αποκλιμάκωσή τους - η κυβέρνηση, παρακολουθεί το θέμα, χωρίς πρόθεση να παρέμβει, υποστηρίζοντας ότι η μείωση των τιμών θα προκύψει από την ενίσχυση του... ανταγωνισμού. Χτες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης σημείωνε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τη συγκράτηση των τιμών, διότι η φορολογία είναι στα χαμηλότερα επίπεδα...

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αγγίξει τα 80,5 λεπτά το λίτρο, της σούπερ τα 85,3 και του πετρέλαιου κίνησης τα 70,7 λεπτά. Οι αριθμοί αυτοί όμως αντιστοιχούν στις λεγόμενες «μέσες τιμές», ενώ η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, ειδικά για το σύνολο της επαρχίας, όπου οι τιμές είναι κατά πολύ υψηλότερες και κυμαίνονται από 85-90 λεπτά του ευρώ για την αμόλυβδη. Μάλιστα, η δημοσιοποίηση των μέσων τιμών, αποσκοπεί κυρίως στη δημιουργία εντυπώσεων, παρά στην καταγραφή και αντιμετώπιση του ζητήματος.

Αντίθετα, η κυβέρνηση επιδιώκει την παραπέρα ενίσχυση της ασυδοσίας του κυκλώματος εμπορίας πετρελαιοειδών. Πριν λίγες μέρες, ο Γ. Σαλαγκούδης δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να απεμπολήσει το δικαίωμα επιβολής πλαφόν, μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί σε περιόδους κρίσης... Η κυβέρνηση δεν αστυνομεύει την αγορά, ήταν το επιχείρημά του, δίνοντας σαφή δείγματα γραφής για το ποιον ωφελεί η διακυβέρνηση της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ