Πέμπτη 6 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΞΑΓΩΓΕΙΣ
Θέλουν νέα προνόμια για βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας»

Νέα φορολογικά και άλλα προνόμια για τη βελτίωση των εξαγωγών και του εμπορικού ισοζυγίου, αξιώνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες

Τη διεύρυνση των φορολογικών και άλλων προνομίων, για τη βελτίωση των εξαγωγών αξίωσε η ηγεσία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), στη χτεσινή ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου. Η Πρόεδρος του ΠΣΕ Χρ. Σακελλαρίδη, έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα... κινδύνου πως αν δε ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των ελληνικών εξαγωγών, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας θα επιδεινωθεί, λόγω της διεύρυνσης της ΕΕ με τις 10 νέες χώρες - μέλη. Είναι αξιοσημείωτο, πως και οι εξαγωγείς - όπως οι βιομήχανοι - θέλουν το τίμημα για τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας» να το πληρώνουν οι εργαζόμενοι (με τη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης) και το κράτος (με αύξηση των ενισχύσεων στους εξαγωγείς), αποφεύγοντας να διαθέσουν και οι ίδιοι κάποιο μέρος από τα παχυλά τους κέρδη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Χρ. Σακελλαρίδη, η αξία των ελληνικών εξαγωγών έφτασε το 2003 στο ποσό των 11,77 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σύγκριση με το 2002 κατά 7,5%. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι εξαγωγείς, για πρώτη φορά από το 1992 διακόπτεται η συνεχής μείωση της συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων στις παγκόσμιες εξαγωγές. Οι εξαγωγείς αποδίδουν την άνοδο των εξαγωγών αποκλειστικά στην αύξηση που υπήρξε «του ανεπτυγμένου κόσμου» και στα βιομηχανικά προϊόντα. Σημαντική, κατά τους ίδιους, υπήρξε η υποχώρηση των εξαγωγών στις χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής, καθώς και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ πτώση σημείωσε η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων και καυσίμων.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε η Χρ. Σακελλαρίδη, οι εισαγωγές αν και παρουσιάζουν ρυθμούς επιβράδυνσης, εξακολουθούν να διατηρούν ελλειμματικό το ισοζύγιο σε βάρος των εξαγωγών καθώς το ίδιο διάστημα, δηλαδή μέσα στο 2003 αυξήθηκαν σχεδόν τρεις φορές ταχύτερα από τις εξαγωγές. Μεταξύ άλλων οι εξαγωγείς αξιώνουν στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, μια σειρά από προνόμια στη φορολογία των επιχειρήσεών τους, καθώς και με τη μορφή κινήτρων για την αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του ΠΣΕ άνοιξε την ομιλία της κάνοντας αναφορά στη διεύρυνση της ΕΕ και κάνοντας φανερό ότι το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο βλέπει στις χώρες αυτές πεδίο δόξης λαμπρό. Οπως είπε χαρακτηριστικά η Χρ. Σακελλαρίδη «η πλήρης ενσωμάτωση των νέων χωρών - μελών στην ΕΕ θα πάρει χρόνο και δε θα είναι απαλλαγμένη προβλημάτων όπως έγινε άλλωστε με κάθε διεύρυνση στο παρελθόν. Η πρόοδος όμως που έχουν κάνει οι οκτώ χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης στα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, είναι αξιοθαύμαστη. Ετσι, υπάρχουν τώρα οι δυνατότητες για να επωφεληθούν όλοι από τη μεγέθυνση της ΕΕ. Και τα παλαιά και τα νέα μέλη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από το ξεκλήρισμα κερδίζουν οι... εξαγωγείς (2012-10-31 00:00:00.0)
«Βλέπουν» αγροτικά προϊόντα και ενέργεια (2012-06-29 00:00:00.0)
Λειψή στο «ζύγι» τους η ζωή του αγρότη (2010-01-22 00:00:00.0)
Αύξησαν το μέγεθος και την ισχύ τους... (2006-09-13 00:00:00.0)
Αυξάνονται ασταμάτητα οι εισαγωγές (2005-03-19 00:00:00.0)
Η χασούρα μεγαλώνει (1996-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ