Πέμπτη 6 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Στην ευθύνη της Ολομέλειας του ΕΣΡ η διαφάνεια

Τα πιστοποιητικά διαφάνειας που εκδίδει ελέγχονται από τρία μέλη και από τον αντιπρόεδρο

Την πλήρη αλλαγή στη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών διαφάνειας - ένα μελανό σημείο στο έργο του ΕΣΡ ως τώρα - αποφάσισε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ρ», η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο έλεγχος των πιστοποιητικών διαφάνειας θα περνά από τέσσερα μέλη του ΕΣΡ. Σύμφωνα με την απόφαση, τα πιστοποιητικά διαφάνειας που εκδίδονται από το ΕΣΡ θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί τα μέλη του ΕΣΡ Ροδόλφο Μορώνη, Εύη Δεμίρη και Γιάννη Παπακώστα και από τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ Δημήτρη Χαραλάμπη. Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ δε θα έχει το δικαίωμα να υπογράψει πιστοποιητικά διαφάνειας εάν δε φέρουν την υπογραφή των τριών ή δύο μελών του ΕΣΡ, που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των πιστοποιητικών. Με την ίδια απόφαση του ΕΣΡ, υπήρξε αντικατάσταση νομικών συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονταν στην έκδοση πιστοποιητικών διαφάνειας.

Με αυτό τον τρόπο είναι προφανές ότι τον έλεγχο για την έκδοση πιστοποιητικών διαφάνειας θα τον έχει στην ουσία η Ολομέλεια του ΕΣΡ, από τη στιγμή που τέσσερα από τα επτά μέλη της, θα είναι υπεύθυνα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που έχει άμεση σχέση με τη διαφάνεια στην έκδοση των πιστοποιητικών. Είναι γνωστό ότι τα πιστοποιητικά διαφάνειας εκδίδονται από το ΕΣΡ για ζητήματα που έχουν σχέση με τη διαπλοκή και συγκεκριμένα με το ασυμβίβαστο να είναι κάποιος ή κάποια εταιρία μέτοχος σε ΜΜΕ και συγχρόνως προμηθευτής του δημοσίου. Είναι επίσης εξίσου γνωστό και ηλίου φαεινότερο πως η διαπλοκή ζει και βασιλεύει στο τηλεοπτικό τοπίο. Το ΕΣΡ οφείλει ν' ασκεί έλεγχο σε βάθος για τα πιστοποιητικά που εκδίδει.

Μέχρι να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση σε απραξία είχε τεθεί το Κλιμάκιο Διαφάνειας του ΕΣΡ, το οποίο και δε λειτουργούσε. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι την ευθύνη για την έκδοση των πιστοποιητικών πριν ληφθεί η απόφαση του ΕΣΡ την είχε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δημήτρης Χαραλάμπης. Τα πιστοποιητικά που εκδίδει το ΕΣΡ ανέρχονται σε χιλιάδες. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του ΕΣΡ, για το έτος 2003 εκδόθηκαν από το Τμήμα Διαφάνειας 4.078 πιστοποιητικά εκ των οποίων μόνο 22 πέρασαν από την Ολομέλεια του ΕΣΡ και από τα οποία για τέσσερα υπήρξαν απορριπτικές πράξεις.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε πως αντιδράσεις είχαν εκφραστεί από μέλη του ΕΣΡ για πιστοποιητικά διαφάνειας που μεταξύ άλλων αφορούσαν εταιρία του Σ. Κόκκαλη και εταιρία του Γ. Μπόμπολα και τα οποία φυσικά είχαν σχέση με την ανάληψη δημοσίων έργων. Η σημαντική αυτή απόφαση που πήρε το ΕΣΡ δεν είναι άσχετη και με παράπονα που εκφράστηκαν προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη, από μέλη του Τμήματος Διαφάνειας, πως ακόμη και στις ελάχιστες περιπτώσεις που θέματα για τα πιστοποιητικά διαφάνειας τέθηκαν προς συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΣΡ οι εισηγήσεις ήταν παραπλανητικές.

Η αλλαγή του «καθεστώτος» της έκδοσης των πιστοποιητικών τέθηκε σχεδόν από όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να υπάρξει πιο ενδελεχής έλεγχος για την έκδοση των πιστοποιητικών. Οταν μάλιστα είναι γνωστό ότι πίσω από εταιρίες κρύβονται πρόσωπα που έχουν άμεση σχέση με τη διαπλοκή, αφού είναι και μέτοχοι σε εταιρίες ΜΜΕ και προμηθευτές του δημοσίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εταιρία «Πήγασος» που ζητούσε πιστοποιητικό διαφάνειας για εκτυπώσεις, κάτι που ο νόμος το επιτρέπει και τελικά το πιστοποιητικό ήταν για τα... «Ολυμπιακά έργα» του Ομίλου Μπόμπολα.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι στην Ολομέλεια του ΕΣΡ θα τεθεί πιστοποιητικό διαφάνειας της εταιρίας «Παντεχνική ΑΕ» του Σαραντόπουλου, αφού το πιστοποιητικό δεν υπογράφηκε τουλάχιστον από δύο μέλη του ΕΣΡ που είναι αρμόδια για τον έλεγχο και την έκδοση του πιστοποιητικού διαφάνειας.


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλαγές στο Κλιμάκιο Διαφάνειας (2005-05-25 00:00:00.0)
Καταψήφισε την εισήγηση του αντιπροέδρου (2005-05-20 00:00:00.0)
«Μετέωρα» τα πιστοποιητικά (2005-05-17 00:00:00.0)
Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ για τον «Ακτορα» (2004-10-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-10-22 00:00:00.0)
«Πιστοποιητικά» αντιπαράθεσης (2004-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ