Κυριακή 16 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπροστά και στους νέους αγώνες που έρχονται

Μετά από μια μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία χαρακτηρίστηκε από την έντονη πόλωση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, έγιναν την Κυριακή 9 Απρίλη οι εκλογές. Τα αποτελέσματα: ΠΑΣΟΚ 43,79% και 158 έδρες, ΝΔ 42,73% και 125 έδρες, ΚΚΕ 5,53% και 11 έδρες, ΣΥΝ 3,20% και 6 έδρες, ΔΗΚΚΙ 2,69% και λοιπά κόμματα 2,07%.

Προσδιορίζοντας το κλίμα μέσα στο οποίο έγιναν οι εκλογές, η ΚΕ του ΚΚΕ στην απόφασή της, την περασμένη Δευτέρα τονίζει:

«Η συγκεκριμένη εκλογική μάχη διεξήχθη μέσα σε συνθήκες πολύ έντονης δικομματικής πόλωσης, αλλά και μεθοδευμένης ιδεολογικής και πολιτικής τρομοκρατίας, με τα κλασικά αλλά και τα νέα διλήμματα προς τον ελληνικό λαό γύρω από το μονόδρομο της ΟΝΕ».

Σχετικά με το γενικό εκλογικό αποτέλεσμα, η ΚΕ του ΚΚΕ εκτιμά ότι: «εμφανίζει ενδυνάμωση της δικομματικής μορφής του πολιτικού συστήματος. Αν και η δυναμική της απήχησης των Θέσεων του Κόμματος δεν εκφράστηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα, όμως το ΚΚΕ έδειξε ικανότητα αντοχής σε συνθήκες τέτοιας ενδυνάμωσης των δύο κομμάτων και πτωτικής πορείας των άλλων κομμάτων του Κοινοβουλίου».

Η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει την αναντιστοιχία ανάμεσα στη λαϊκή δυσαρέσκεια και την επιλογή ψήφου, ενώ όσον αφορά την κεντρική πολιτική πρόταση του Κόμματος εκτιμά ότι: «η πολιτική γραμμή του Κόμματος για τους δύο δρόμους εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, η πρόταση για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου αποδείχτηκε και μέσα από την εκλογική μάχη ότι είναι ορθή».

«Αν το ΚΚΕ είχε μια διαφορετική πολιτική γραμμή, αναφέρεται στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, τότε θα είχε ακολουθήσει την πτωτική πορεία των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και τα δυο κόμματα θα είχαν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο και άνεση να χειριστούν το λαϊκό παράγοντα τα επόμενα χρόνια».

Στη συνέχεια η ΚΕ του ΚΚΕ στην απόφασή της αναφέρεται στους παράγοντες που διαμόρφωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα, στη δουλιά του Κόμματος και στην έναρξη συζήτησης για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων. Η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ καταλήγει:

«Το ΚΚΕ θα κάνει το καλύτερο δυνατό, ώστε να στηριχτούν, να αναπτυχθούν οι ταξικοί και γενικότεροι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες. Να υπάρξει η μέγιστη συσπείρωση δυνάμεων κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, να ενθαρρυνθούν διεργασίες και ανακατατάξεις. Η εκλογική μάχη πρόσθεσε ήδη νέες εμπειρίες. Ετσι η δράση όλου του Κόμματος θα είναι ακόμα πιο σταθερά προσηλωμένη στην υπόθεση της οικοδόμησης του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ