Κυριακή 9 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικές συναντήσεις

Σαράντα τραγούδια... με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Με την κορυφαία φωνή της Ρωμιοσύνης, που δόξασε το ελληνικό τραγούδι, με τον τραγουδιστή - σύμβολο, που για μισό και πλέον αιώνα τραγούδησε τις ελπίδες, τους καημούς, τα πάθη, τους έρωτες του λαού μας. «Με τον Γρηγόρη» τιτλοφορείται η διπλή δισκογραφική έκδοση, που πρόσφατα κυκλοφόρησε και στην οποία περιλαμβάνονται σπουδαίες ερμηνείες του - καρπός της «συνάντησής» του με σπουδαίους δημιουργούς, αλλά και τραγούδια που αποκαλύπτουν το δικό του συνθετικό έργο. Μια ανθολόγηση της ερμηνευτικής κατάθεσης του καλλιτέχνη, που υπηρέτησε επί δεκαετίες το καλό ελληνικό τραγούδι, από το ρεμπέτικο μέχρι το έντεχνο, του βάρδου του Βαμβακάρη και του Τσιτσάνη, του Θεοδωράκη, του Ξαρχάκου, του Χατζιδάκι, του Μούτση και άλλων δημιουργών.

***

Μια άλλη αξιόλογη δισκογραφική συλλογή - πορτρέτο ενός σπουδαίου επίσης καλλιτέχνη - του πρόωρα χαμένου «αρχάγγελου της Κρήτης» Νίκου Ξυλούρη, αποτελεί το διπλό άλμπουμ με τίτλο «Ητανε μια φορά...». Σαράντα τραγούδια των Μαρκόπουλου, Ξαρχάκου, Λεοντή, Χάλαρη, Μουντάκη και άλλων δημιουργών, αλλά και του ίδιου του Ν. Ξυλούρη, που προέρχονται από σπουδαίους κύκλους όπως «Ριζίτικα», «Ιθαγένεια», «Διάλειμμα», «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», «Ακολουθία», «Διόνυσε καλοκαίρι μας», «Σάλπισμα», «Τα Ξυλουρέικα» κ.ά. Μια έκδοση - ανθολόγηση κορυφαίων ερμηνειών του Ν. Ξυλούρη, της λεβέντικης φωνής - συνύπαρξη επικού άσματος και βυζαντινής ψαλμωδίας, που παραμένει ριζωμένο στην καρδιά του λαού μας. Σ' ένα τραγούδι («Του θάνατου παράγγειλα») ακούγεται και ο Χρύσανθος, ενώ στα «Κόκκινα Σημάδια» απαγγέλλει ο Γιάννης Ρίτσος.


***

Η δισκογραφική εταιρία «Δίκτυο» επιμένει... λαϊκά, καταθέτοντας δυο νέες αξιόλογες δουλιές. Λαϊκά... με Συστάσεις, ο πρώτος δίσκος, από δύο όμορφες λαϊκές φωνές, τη Χαρά Πομώνη και τον Στέλιο Γαλανό, οι οποίοι προσφέρουν αξιόλογες ερμηνείες πέντε άφθαρτων λαϊκών τραγουδιών και ενός καινούριου. Πέντε τραγούδια των: Ζαμπέτα - Τζεφρώνη («Ανθρωπάκι»), Γαβριήλ - Μπέλλου («Είμαι ένα παλιόπαιδο»), Τσιτσάνη («Γιατί να φύγεις μακριά»), Θεοδωράκη - Κολοκοτρώνη («Σε ποιο βουνό») και Καμενίδη - Βασιλειάδη («Ηλιε μου»), μαζί με το καινούριο τραγούδι «Ητανε άδικο» του Βαγγέλη Κορακάκη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τελευταίος μαζί με τους Γεράσιμο Ανδρεάτο, Μιχάλη Νικολούδη, Μανώλη Πάππο και Αλέξη Βάκη συμμετέχουν στο δίσκο ως μουσικοί, ενώ το CD διατίθεται στην τιμή των 6 ευρώ.

***

Το δεύτερο CD αφορά στην πρώτη δισκογραφική δουλιά του κουαρτέτου μπουζουκιών «Ραστ», το οποίο έχει δανειστεί το όνομά του από το μουσικό δρόμο «Ραστ». Το συγκρότημα που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια με σκοπό την υπεράσπιση του λαϊκού τραγουδιού, των δημιουργών του και βεβαίως του ίδιου του οργάνου, του μπουζουκιού, αποτελείται από τέσσερις σολίστ του μπουζουκιού, τους Γιώργο Αλτή, Θανάση Βασιλά, Νίκο Κατσίκη και Παντελή Κωνσταντινίδη. Μαζί με τους μουσικούς Λουκά Κωνσταντινίδη (κιθάρα) και Νίκο Ρούλο (κοντραμπάσο) καταθέτουν δεκαοκτώ κομμάτια των Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Ζαμπέτα, Σταματίου και Τσιμπίδη, θρακιώτικα και ποντιακά παραδοσιακά καθώς και δικές τους συνθέσεις. Η ηχογράφηση έγινε με τους μουσικούς να παίζουν όλοι μαζί στο στούντιο.


***

Στο «Βραδινό της Πόλης Ουρανό» «ξεναγεί» η Βασιλική Παπαγεωργίου, μέσα από τη συνεργασία της με το τουρκικό συγκρότημα «Gundogarken» (Χάραμα). Εχοντας ζήσει περισσότερο από μια δεκαετία στην Κωνσταντινούπολη και γνωρίσει καλά τη μουσική που γεννήθηκε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, η Β. Παπαγεωργίου μαζί με τον Νικηφόρο Μεταξά, κατά το παρελθόν μετέφεραν τις μουσικές εμπειρίες τους και τους καρπούς της συνεργασίας τους με Τούρκους μουσικούς κυρίως μέσα από τα συγκροτήματα «Βόσπορος» και «Φανάρι της Ανατολής». Αυτή τη φορά η Β. Παπαγεωργίου (τραγούδι) και ο Ν. Μεταξάς στην ενορχήστρωση και στην καλλιτεχνική επιμέλεια, συνεργάζονται με το συγκρότημα έντεχνης τουρκικής μουσικής με πιο σύγχρονα ακούσματα. Mπαλάντες, παραδοσιακοί ήχοι αλλά και ελαφρο - ποπ κομμάτια, που όμως σαν σύνολο δίνουν μια αίσθηση νοσταλγίας. Οι μελωδίες είναι των «Gundogarken» (Χάραμα) και οι ελληνικοί στίχοι της Β. Παπαγεωργίου, που ερμηνεύει μαζί με τα μέλη του συγκροτήματος. Ο δίσκος, που κυκλοφορεί από την «Protasis», έχει ήδη κυκλοφορήσει στην Τουρκία σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

***

Ενα ταξίδι με «καράβι» το μαγικό ήχο της κιθάρας προσφέρει το κιθαριστικό ντουέτο Κυριακής Κόντη και Θανάση Παύλου, με το δίσκο τους «Lo que vendra». Ζευγάρι στην τέχνη και τη ζωή το ντουέτο ξεκινάει από δεξιοτεχνικά τάνγκο του Πιατσόλα και καταλήγει στο μαγικό ήχο του Ντεμπισί και Φορέ. Εκπληκτικοί διάλογοι μεταξύ των δύο οργάνων και ερμηνείες που χαρακτηρίζονται από συγχρονισμό και μελωδικότητα χαρακτηρίζουν το δίσκο, που κυκλοφορεί από τη «Smile Records».



Ρ. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μουσικές «αφηγήσεις» (2011-08-10 00:00:00.0)
«...Πήρα το δρόμο της σποράς» (2010-02-07 00:00:00.0)
Με ήθος και συνέπεια (2008-12-02 00:00:00.0)
Του δίσκου τα γυρίσματα (2008-09-07 00:00:00.0)
Χρονικό σπουδαίας προσφοράς (2005-02-06 00:00:00.0)
"Ανεμοι" 33 στροφών (1996-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ