Κυριακή 16 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Το ιδιωτικό κράτος

Ηκυβέρνηση ορκίστηκε. Κι άφησε στον περισσότερο κόσμο μια αίσθηση τρομακτικής κωμωδίας. θα μπορούσε, όλο αυτό το κομπολόι των χαντρών - υπουργών, ο κ. Σημίτης να το έχει φτιάξει με έναν ανασχηματισμό, χωρίς να καταφύγει στη... «νωπή» λαϊκή εντολή. Δηλαδή, να μη χρησιμοποιήσει εθνικά κρίσιμα άλλοθι όπως η ΟΝΕ, διαχειριστικές κορόνες, υφαρπαγή της λαϊκής βούλησης με υποσχεσιολογία και πλύση εγκεφάλου, με εκβιαστικά διλήμματα και μεθόδους που αφήνουν τρύπες στο έτσι κι αλλιώς ελλειμματικό σώμα της δήθεν αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μας.

Ομως, πίσω από τα πρόσωπα που επιλέγησαν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, υπάρχει και η πρόθεση μιας υποσημείωσης: Να αντιληφθούν οι πολίτες ότι με την υπογραφή Σημίτη θα εκτελεστούν ταχύτατα τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με τεράστια οικονομικά συμφέροντα, μεταφρασμένα σε αναδιαρθρώσεις, εκσυγχρονισμούς, επιταχύνσεις, ισορροπίες κλπ.

Με πιο απλά λόγια, ώστε να μην μπερδεύεται ο ψηφοφόρος που μέσα στο πρώτο μετεκλογικό 24ωρο γίνεται από ελεύθερος άνθρωπος δέσμιος της επιλογής του και δούλος όλων όσων δεν του εξήγησαν ώστε να ξέρει τι να την κάνει την «ελευθερία» της ψήφου του, η νέα κυβέρνηση είναι η πιο φανταχτερή βιτρίνα του ιδιωτικοποιημένου κράτους.

Δεν είναι και λίγο πράγμα εδώ που τα λέμε σύντροφοι, να σου λέει επιτέλους, έστω και μετεκλογικά, την αλήθεια ο πρωθυπουργός: Το κράτος είναι πια ιδιωτική υπόθεση. Με την άδειά μας βεβαίως, αφού έτσι νομίσαμε κι έτσι ψηφίσαμε ότι θα είναι καλύτερα...

Ηδουλιά ενός κυβερνητικού σχήματος στα πλαίσια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της αμερικανικής στρατιωτικής επικυριαρχίας, είναι να κάνει τη δουλιά ενός καλού τροχονόμου στα οχήματα των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αυτό πάει να πει «διαχείριση της κρίσιμης προς την ΟΝΕ πορεία της χώρας».

Το νέο σχήμα εγγυάται ότι η «κυκλοφορία» θα γίνεται απρόσκοπτα, γρήγορα, αποτελεσματικά. Τα λεφτά δε θα συναντούν κανένα εμπόδιο. Ειρήνη σημαίνει: Ξεπούλημα της Κύπρου. Εμπορική διχοτόμηση του Αιγαίου και δι' αυτής απώλεια της κυριαρχίας στο μισό της θάλασσας, του αέρα και της ξηράς (!) που ενδεχομένως συμπεριλαμβάνει το ξεχασμένο αρχιπέλαγος.

Ο δημόσιος τομέας θα συρρικνωθεί στο μέγεθος που δε θα χωράει άλλος παραπονεμένος μεγαλοκεφαλαιούχος ιδιώτης.

Ολ' αυτά μετά το Πάσχα. Μέχρι τότε, το Χρηματιστήριο θα πέφτει, θα φταίνε κάποιοι που πίστεψαν την εγγύηση του κ. Σημίτη «από Δευτέρα μετά τις εκλογές θα ανεβαίνει», αλλά ας πρόσεχαν.

Ητιμή για να πας με τους μεγάλους ως παλλακίδα είναι υψηλή. Οποιος αντιστέκεται θα περνάει από κρατητήρια Λιτοχώρου ή και χειρότερα. Κι όποιος θέλει ερμηνεύει τη δήλωση Ε. Βενιζέλου ως εξής: Ηρθε η μακρά κατοχή των ιδιωτών καπιταλιστών επί των πολιτικών και των πολιτικών.

Πάλι με χρόνια με καιρούς λοιπόν η λαϊκή αντίσταση, μετωπική θα είναι και θα είναι δικιά μας. Κι αυτή η κατοχή, η ξεδιάντροπη επινοικίαση της ψυχής μας δε θα βαστήξει 400 χρόνια. Τετρακόσιες μέρες και πολλές είναι. Γιατί το μετερίζι, στα ρίχτερ του εκσυγχρονισμένου μονοπολιτικού δικομματισμού άντεξε και παρηγόρησε και δείχνει την ελπίδα.

Το λαϊκό μέτωπο εγγυάται τη ρήξη εκ του ασφαλούς των μεγάλων ιδεών και αγώνων έναντι των μεγάλων ιδιωτικών κανόνων. Αγαθά εναντίον κερδών. Η γραμμή είναι πια ορατή και οι ψηφοφόροι ήδη πολίτες ανήσυχοι και σκεπτικοί...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ