Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Κηρύγματα ραγιαδισμού

Στις 12 Μάη χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στη χώρα μας θα κληθούν να πάρουν θέση απέναντι στο ερώτημα: Ανώτατη Εκπαίδευση των λαϊκών αναγκών ή του μεγάλου κεφαλαίου; Από την απάντηση αυτή κρίνεται ο προσανατολισμός του φοιτητικού κινήματος. Φαίνεται πως ορισμένους τους τρομοκρατεί η σκέψη πως τα καθημερινά αδιέξοδα του φοιτητή τον σπρώχνουν συνεχώς στη μια και μοναδική διέξοδο, δηλαδή στην αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων του πλάι στο εργατικό κίνημα, γεγονός που φαίνεται και από τη σταθερή άνοδο της ΠΚΣ στις σχολές.

Φωνές ραγιαδισμού δεν έλειψαν ποτέ. Κάποτε όμως, αυτές γίνονται και χυδαίες. Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, πρώτη δύναμη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έδωσε την τελευταία της γραφή. Μέσα από τις στήλες της εφημερίδας της, μας πληροφορεί ότι «"οι πορείες διεκδίκησης" φαντάζουν άκαιρες στις μέρες μας, γραφική αναπαράσταση άλλων εποχών»! Γιατί; Επειδή «το κεφάλαιο έχει ήδη ριζωθεί στην κοινωνία επιβάλλοντας τον ανταγωνισμό και την επικράτηση του οικονομικά δυνατού». Μάλιστα, στο όνομα της εξέλιξης καλεί τους φοιτητές σε αναζήτηση νέων τρόπων διεκδίκησης «συμβιβασμένων σε αυτά που προσφέρει η εποχή μας», που δεν είναι άλλοι από «...την "απολιτίκ" τάση που επικρατεί στις μέρες μας, η οποία ασφαλώς δυσχεραίνει την όποια αγωνιστική στάση». Οι λέξεις μιλούνε μόνες τους. Κηρύσσουν την υποταγή, τη δουλοπρέπεια, την παντοδυναμία των αφεντάδων τους. Παρέχουν απλόχερα κάλυψη στο ατομικό τους βόλεμα.

Οταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διατάσσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια...

...Πρυτανεία, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ υλοποιούν: παραδίδουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στις εταιρίες. Πανηγυρίζουν για την κερδοφορία του ιδρύματος (θετικό ταμειακό υπόλοιπο). Την ίδια ώρα φοιτητές πετιούνται στην κατάρτιση και την ανεργία. Σπείραν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες. Οι φοιτητές ξέρουν να δίνουν την απάντησή τους. Ξέρουν να σπάνε το «απολιτίκ» στιλάκι και να κατεβαίνουν στο δρόμο για να στείλουν τις πολιτικές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΔΑΠ - ΠΑΣΠ στην ανεργία. Απαιτούν «έξω οι εταιρίες από τις σχολές, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν». Στις 12 Μάη θα μαυρίσουν τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, θα στηρίξουν ΠΚΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ