Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Πράσινο φως για άδειες της «διαπλοκής»

Πράσινο φως στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έδωσε χτες η κυβέρνηση για να προχωρήσει στη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς, που η ίδια η ΝΔ πριν από τις εκλογές είχε καταγγείλει ως «κερκόπορτα» της διαπλοκής.

Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή απάντηση του υπουργού Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλου, χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ, Φώτη Κουβέλη, αλλά και από τις δηλώσεις που έκανε αργότερα στο πρες ρουμ.

Ο Θ. Ρουσόπουλος στη Βουλή σε σχέση με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών υπογράμμισε: «Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι κατά το Σύνταγμα αρμόδιο να εκτιμήσει με ποιο τρόπο θα προχωρήσει. Σε περίπτωση που θα προχωρήσει στην αδειοδότηση, η οποία όπως γνωρίζετε αποτελεί διαδικασία που ξεκίνησε πολύ προ των εθνικών εκλογών βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι σαφές ότι οι αδειοδοτηθέντες φορείς θα πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα τα οποία θα προσδιορίσει το νέο νομικό πλαίσιο. Και γι' αυτό φυσικά θα δοθεί ο εύλογος χρόνος προσαρμογής».

Στο πρες ρουμ απαντώντας σε ερώτηση εάν οι άδειες δοθούν με το νομοθετικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης ο Θ. Ρουσόπουλος και πάλι αναφέρθηκε στο ΕΣΡ ρίχνοντας το «μπαλάκι», αλλά και στο ΣτΕ λέγοντας πως υπάρχει μια προκήρυξη σε εξέλιξη και οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών συνεχίζονται «εκτός και αν αποφασίσει διαφορετικά ανώτερο όργανο της πολιτείας, όπως για παράδειγμα το ΣτΕ ή το ΕΣΡ». Προφανώς σε σχέση με το ΣτΕ ο Θ. Ρουσόπουλος αναφέρεται στην προσφυγή που έχει κάνει ο τηλεοπτικός σταθμός MAD για την ακύρωση των προκηρύξεων των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.

Οσο για νόμο, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως πιστεύει ότι.. θα κατατεθεί εντός του 2004 «αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της Βουλής, το φθινόπωρο». Ηδη, όπως ανέφερε ο Θ. Ρουσόπουλος, για το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει ξεκινήσει «ενδελεχής νομική επεξεργασία των προτάσεών μας από έγκριτους νομικούς, γιατί το προϊόν αυτής της δουλιάς θα πρέπει να είναι απολύτως τεκμηριωμένο νομικά, να είναι ισχυρό και βεβαίως συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε στο μέλλον ενδεχόμενες νομικές επιπλοκές». Το νέο νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου θα γίνει σε «συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου».

Ο Θ. Ρουσόπουλος που και χτες επανέλαβε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για «θέσπιση ουσιαστικών και αποτελεσματικών εγγυήσεων σχετικά με τη διαφάνεια στον ευαίσθητο χώρο των ΜΜΕ», είπε πως θα υπάρξει και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή ένα «σύγχρονο, αποτελεσματικό, ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα εγγυάται τη διαφάνεια στο χώρο των ΜΜΕ».

Με πρόσχημα, όμως την ανεξαρτησία του ΕΣΡ η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο στη χορήγηση αδειών με νόμους που διατηρούν διαπλεκόμενο το τηλεοπτικό τοπίο, όπως η ίδια έχει καταγγείλει. Και αυτό γιατί η νέα νομοθετική ρύθμιση, όπως μάλιστα είπε και ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι «ανεξάρτητη» από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών από το ΕΣΡ γιατί η «κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στο ΕΣΡ και να ζητήσει οτιδήποτε».

Με το σκεπτικό της κυβέρνησης, δηλαδή, πρώτα θα πάρουν τηλεοπτικοί σταθμοί με το ισχύον νομικό καθεστώς της διαπλοκής και μετά θα έρθει η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τη... διαφάνεια στο χώρο των ΜΜΕ. Στους αόρατους ή ορατούς και διαπλεκόμενους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ θα δοθεί μάλιστα «εύλογος χρόνος» για να προσαρμοστούν στα... νέα δεδομένα!

Ο Θ. Ρουσόπουλος δεν αναφέρθηκε καθόλου στα παρένθετα πρόσωπα που είναι και το μείζον πρόβλημα για τη διαφάνεια στα ΜΜΕ. Σε σχέση με το ποσοστό του «βασικού μετόχου», που σήμερα είναι 5%, είπε πως θα υπάρξει «δραστική μείωση του ποσοστού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ