Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Καταγγελία για τη διαδικασία αναγνώρισης κατηγορουμένων

Παράνομη χαρακτήρισε χτες τη διαδικασία αναγνώρισης των κατηγορουμένων στη δίκη του ΕΛΑ, ο συνήγορος υπεράσπισης Α. Κούγιας. Συγκεκριμένα, ρωτώντας τη μάρτυρα Αγλαΐα Τόγκα, διαπίστωσε ότι ο τρόπος της εξέτασής της από τους αστυνομικούς «διευκόλυνε» το αποτέλεσμα της αναγνώρισης των κατηγορουμένων Α. Κανά και Ειρήνης Αθανασάκη.

Η μάρτυρας, που ήταν διαχειρίστρια πολυκατοικίας της οδού Πολέμωνος 13, όπου η Σοφία Κυριακίδου έχει ισχυριστεί ότι νοίκιαζε διαμέρισμα ως κρησφύγετο του ΕΛΑ, κατέθεσε ότι αναγνωρίζει την Κυριακίδου, ενώ για τους κατηγορούμενους Κανά και Αθανασάκη, δήλωσε χτες ότι μοιάζουν με φωτογραφίες που της επιδείχτηκαν.

Ομως, κατά την περιγραφή της μάρτυρα, μια μέρα πριν την κατάθεσή της (σ.σ. πραγματοποιήθηκε στις 27/1/2003), δυο αστυνομικοί την επισκέφτηκαν στο σπίτι της και της επέδειξαν φωτογραφίες όπου έκανε τις αναγνωρίσεις. Σύμφωνα με την μάρτυρα, οι αστυνομικοί δεν της είπαν «περί τινος πρόκειται. Οτι πρόκειται για μια τυπική διαδικασία. Κάποια πρόσωπα που είναι μέσα και δεν πρόκειται να ξαναβγούν».

Την άλλη μέρα, την κάλεσαν να δώσει κατάθεση, όπου ο ένας από τους δύο αστυνομικούς της υπέβαλε ερωτήσεις. Στην αρχή, έδωσε περιγραφή των προσώπων και μετά τα αναγνώρισε από φωτογραφίες. Ομως, η διαδικασία αυτή, όπως είπε ο Α. Κούγιας, είναι παράνομη, καθώς, όπως προέκυψε από τις απαντήσεις της Α. Τόγκα, ο μάρτυρας πρέπει πρώτα να δίνει περιγραφή και μετά να αναγνωρίζει από φωτογραφίες. Κατά τον συνήγορο υπεράσπισης, οι αστυνομικοί υπέπεσαν στο αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, γιατί στην κατάθεση της μάρτυρα δεν αναφέρουν ότι πήγαν την προηγούμενη μέρα σπίτι της με φωτογραφίες.

Σε ερώτηση της υπεράσπισης, γιατί απέκρυψε το γεγονός, δήλωσε πως «άλλος έγραφε την κατάθεση» και ότι η επιλογή ήταν του γραμματέα. Επίσης, ανέφερε ότι με τους αστυνομικούς, στους οποίους έδωσε την κατάθεση, δε συζήτησε όσα έγιναν την προηγούμενη μέρα.

Προηγουμένως, το δικαστήριο είχε απορρίψει αίτημα εξαίρεσης της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ε. Μπρίλλη, από τους συνηγόρους της Ε. Αθανασάκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγελίες για προσπάθεια τρομοκράτησης των μαρτύρων (2010-03-11 00:00:00.0)
«Ούτε πάνω, ούτε κάτω, ήταν ευθεία βολή» (2008-12-16 00:00:00.0)
Μάρτυρες ανατρέπουν τους ισχυρισμούς του ειδικού φρουρού (2008-12-13 00:00:00.0)
«Ελεγχόμενους» μάρτυρες καταγγέλλει η υπεράσπιση (2004-05-11 00:00:00.0)
Δεν αναγνώρισε κανέναν (2004-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ