Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Θα υλοποιήσουμε ό,τι προσδοκάτε...

Ταχύτατη «απελευθέρωση» του τομέα ενέργειας υποσχέθηκε ο Γ.Σιούφας

«Οι επιχειρήσεις που περιμένουν να δουν την υλοποίηση των υποσχέσεών μας και των σχεδιασμών μας μπορούν να νιώθουν σίγουρες πως ό,τι προσδοκούν θα το δουν να υλοποιείται». Αυτή τη διαβεβαίωση - υπόσχεση, που καταδεικνύει τις κυβερνητικές προθέσεις και την πολιτική ικανοποίησης των επιχειρηματικών αξιώσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, έδωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Γ. Αλογοσκούφης διάλεξε να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει να κατεδαφίσει όποια ακόμα πτυχή των κοινωνικών κατακτήσεων δεν πρόλαβε να ισοπεδώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου του περιοδικού «Economist».

Η επισήμανση αυτή, μαζί με την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα...«αξιοποιήσει» την ακίνητη και κινητή περιουσία του ελληνικού δημοσίου, ήταν το πιο ενδιαφέρον σημείο της ομιλίας του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος, κατά τα άλλα, αναλώθηκε σε γνωστές διακηρύξεις. Ενδεικτικά για τον τρόπο που οι κυβερνώντες προετοιμάζουν το νέο ξεπούλημα - λεηλασία της δημόσιας περιουσίας ανέφερε ότι «γαίες, κρατικές εταιρίες, ακίνητα, δικαιώματα σε νέες αγορές δεν μπορούν να μείνουν χωρίς εκμετάλλευση...».

Κατά τον υπουργό Οικονομίας, «το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας είναι η χαμηλή διεθνής ανταγωνιστικότητα» (στο παρελθόν είχε αναφέρει σαν σημαντικότερο το δημοσιονομικό πρόβλημα), για να προσθέσει ότι «η υψηλή ανεργία, το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αποτελούν τις κυριότερες επιπτώσεις του προβλήματος αυτού». Αφού, λοιπόν, το βασικό πρόβλημα είναι η χαμηλή διεθνής ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κεφαλαίου, ο κυβερνητικός υπουργός, υποσχέθηκε προς τους επιχειρηματίες τη λήψη μέτρων αντιμετώπισής του. Ολα, λοιπόν, τα υπόλοιπα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αντιμετωπίζονται με κριτήριο την αύξηση ή μη της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Στα πλαίσια αυτά, ο Γ. Αλογοσκούφης ομολογεί μεν ότι «η ανεργία αποτελεί ανοιχτή πληγή, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περαιτέρω διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής»... αλλά «για να αντιμετωπιστεί η ανεργία θα πρέπει να ενθαρρυνθούν η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία»! Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση προαναγγέλλει μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, για ...να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας.

Μίλησε, επίσης, για «ξεκάθαρο σχέδιο» που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, με στόχο την Ανάπτυξη, την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή, όπου περίοπτη θέση έχουν φυσικά τα κριτήρια στήριξης των επιχειρήσεων. Ετσι, ανάμεσα στους δέκα στόχους του σχεδίου περιλαμβάνονται: Η ενθάρρυνση των ιδιωτών και των επιχειρήσεων να επενδύσουν, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και η ενίσχυση του ανταγωνισμού, ώστε να καταπολεμηθεί η ακρίβεια... Στα εργαλεία επίτευξης των στόχων, συμπεριέλαβε τη φορολογική μεταρρύθμιση καθώς και το νέο αναπτυξιακό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση. Για μια ακόμη φορά, απάντησε στην κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση για τους απώτερους σκοπούς που επιδιώκει με τη δημοσιονομική απογραφή. Σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη «η απογραφή δεν έχει στόχο την αμαύρωση της εικόνας της οικονομίας, ή την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων», αλλά την επίτευξη της διαφάνειας και την ακριβή αποτύπωση των κυριότερων οικονομικών μεγεθών...

Ο Δ. Σιούφας

Την ταχύτατη απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, προανήγγειλε, από το ίδιο βήμα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Μιλώντας στο «εκλεκτό» ακροατήριο του συνεδρίου, προσδιόρισε τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να διαμορφωθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Ετσι, λοιπόν, «καθόρισε» το μέλλον της ΔΕΗ, η οποία θα αναδιοργανωθεί και θα εκσυγχρονιστεί. Ο Δ. Σιούφας ανέφερε ότι «προχωρούμε σε αντικατάσταση παλαιών μονάδων παραγωγής» και η ΔΕΗ «και είναι ο ισχυρός κεντρικός πόλος στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ, αυτή θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα διείσδυσης του φυσικού αερίου στη χώρα...

Για την ταχύτατη απελευθέρωση των αγορών, όπως είπε ο Δ. Σιούφας, θα δημιουργηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ενέργειας, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις πολιτικές και παραγωγικές δυνάμεις.... Παράλληλα, θα υπάρξουν και θεσμικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αλλά και του ΔΕΣΜΗΕ. Η ενίσχυση του ρόλου των ρυθμιστικών αρχών, αποσκοπεί στη βελτίωση των όρων με τους οποίους το ιδιωτικό κεφάλαιο θα μπει στην αγορά της ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ