Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
«Ορεξάτος» ο Σαακασβίλι

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Εμμεσες απειλές προς τις αυτόνομες επαρχίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας εκτόξευσε χτες ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχάηλ Σαακασβίλι, μία μόλις ημέρα μετά την ουσιαστική επανένωση της χώρας με την αυτόνομη επαρχία της Αντζαρίας.

Ο Σαακασβίλι που έκανε σαφές ότι θα καταργήσει το αξίωμα του προέδρου της Αντζαρίας, υποστήριξε ότι όσο αυτός είναι πρόεδρος δε θα επιτρέψει την «ύπαρξη διαφόρων ενόπλων δυνάμεων και υπουργείων Εσωτερικών στην επικράτεια της χώρας», πράγμα που σημαίνει ότι προβλήματα θα δημιουργηθούν με τις κυβερνήσεις των δύο επαρχιών που απολαμβάνουν «ντε φάκτο» ανεξαρτησία. Βέβαια, ο Σαακασβίλι δήλωσε ότι θα διατηρήσει το καθεστώς αυτονομίας της Αντζαρίας, αλλά αυτό θα είναι μάλλον τυπικό. Μέχρι τη διεξαγωγή νέων τοπικών εκλογών στα τέλη Ιούνη, τη διοίκηση της χώρας θα αναλάβει συμβούλιο εμπίστων της ηγεσίας της Τιφλίδας.

Χτες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εξέφρασε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για το ρόλο του Κρεμλίνου στην επίλυση της κρίσης, ενώ επίσης έκανε σαφές ότι την Τετάρτη ο Κόλιν Πάουελ συζήτησε την κατάσταση στην περιοχή με το Γεωργιανό πρόεδρο (προφανώς δίνοντάς του το «πράσινο φως» για την τελική «επίθεση»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ