Σάββατο 8 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναμένεται συνάντηση Ράις με Κορέι

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στη «Χεζμπολάχ» στα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα, στο νότιο Λίβανο

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμάντ Κορέι αναμένεται να συναντηθεί, μέσα στις επόμενες ημέρες, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν, λίγο αργότερα, από το Λευκό Οίκο. Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Γερμανία, όπου η Ράις θα μεταβεί για επαφές με Γερμανούς και Ρώσους αξιωματούχους.

Οπως δήλωναν Αμερικανοί αξιωματούχοι, που τήρησαν την ανωνυμία τους, η Ράις εκτιμάται ότι θα επαναλάβει στον Κορέι ότι το σχέδιο Σαρόν για αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας «είναι ιστορική ευκαιρία» και ότι «και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα με βάση τον οδικό χάρτη, δηλαδή να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ράις θα αναφερθεί και σε όσα είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, την Πέμπτη το βράδυ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα.

Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι επιμένει στην εφαρμογή του «οδικού χάρτη» και απέφυγε να αναφερθεί στις διαβεβαιώσεις που έδωσε στον Αριέλ Σαρόν, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ μπορεί να διατηρήσει «με βάση τις νέες πραγματικότητες» μέρος των εδαφών της Δ. Οχθης. Συμφώνησε με τον Αμπντάλα ότι όλες οι σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέσα από διαπραγματεύσεις και υπογράμμισε ότι ο ίδιος «δεν πρόκειται να προκαταβάλει το αποτέλεσμά του». Ο Αμπντάλα, από την πλευρά του, ζήτησε, και πάλι, την αποχώρηση του Ισραήλ από τα εδάφη που κατέλαβε το 1967.

Προς το παρόν, πάντως, ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε τις επιχειρήσεις του στα παλαιστινιακά εδάφη. Στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, κοντά στην Τουλκαρέμ, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε και μετά από σφοδρές συγκρούσεις σκοτώθηκαν 2 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκε 1 τρίτος, πιθανότατα μέλη της «Τζιχάντ». Τα ξημερώματα, άλλος ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά στη Νάμπλους.

Ενταση στα σύνορα

Σφοδρότατες συγκρούσεις ξέσπασαν, χτες, τα ξημερώματα στην περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα, κατά μήκος των ισραηλινο-λιβανικών συνόρων. Σύμφωνα με την ισραηλινή εκδοχή, αντάρτες της «Χεζμπολάχ» εκτόξευσαν πυραύλους «Κατιούσα» και όλμους σε ισραηλινές θέσεις εντός της κατεχόμενης περιοχής (που το Ισραήλ αρνήθηκε να επιστρέψει στο Λίβανο, επιμένοντας ότι είναι θέμα που αφορά το Ισραήλ και τη Συρία).

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυραύλους εδάφους - αέρος, ενώ μαχητικά αεροσκάφη εκτόξευσαν και ρουκέτες, στην περιοχή, κυρίως, γύρω από την πόλη Κφαρ Σουμπά. Η εκδοχή της «Χεζμπολάχ» αναφέρει ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν ο ισραηλινός στρατός επιχείρησε εισβολή στο λιβανικό έδαφος. Και από τις δύο πλευρές, επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκε 1 Ισραηλινός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 4, ενώ δε γίνεται αναφορά σε απώλειες της «Χεζμπολάχ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ