Κυριακή 9 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Ασλάν Αμπασίτζε

Γρηγοριάδης Κώστας

Παρελθόν αποτελεί πλέον για την περιοχή του Καυκάσου ο πρώην πρόεδρος της αυτόνομης επαρχίας της Αντζαρίας, Ασλάν Αμπασίτζε. Ο γηραιός πολιτικός που για 13 χρόνια κυριάρχησε στην εσωτερική πολιτική ζωή αυτής της επαρχίας της Γεωργίας (και μάλιστα κατάφερε να αποσπάσει μέγιστο βαθμό αυτονομίας για την περιοχή του) ηττήθηκε τελικά κατά κράτος από το μεγάλο του αντίπαλο, Γεωργιανό Πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Ο Αμπασίτζε που μετά την ανατροπή του Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε έβλεπε το έδαφος να υποχωρεί κάτω από τα πόδια του, προσπάθησε επανειλημμένα τους προηγούμενους μήνες (καταφεύγοντας σε μια σειρά από τεχνάσματα) να αντισταθεί, ελπίζοντας στην υποστήριξη της Ρωσίας με την οποία διέθετε παραδοσιακούς δεσμούς. Ωστόσο, όπως έγινε σαφές από την έκβαση της αντιπαράθεσης, το Κρεμλίνο καμία πρόθεση δεν είχε να τον υποστηρίξει. Αντιθέτως, απέστειλε στην περιοχή τον Ιγκόρ Ιβάνοφ, επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να διαχειριστεί τη φυγή του.

Καταλυτικό ρόλο στην υπόθεση έπαιξε, όπως θα περίμενε κανείς, η Ουάσιγκτον που επέτρεψε (αν δεν προέτρεψε) την τελική επίθεση εναντίον της Αντζαρίας. Χαρακτηριστικό ήταν το τηλεφώνημα του Κόλιν Πάουελ στον Μ. Σαακασβίλι την προηγούμενη της ανατροπής με αντικείμενο την «κατάσταση στην περιοχή».

Πλέον επόμενος στόχος της Τιφλίδας φαίνεται ότι θα είναι η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία που απολαμβάνουν «ντε φάκτο» ανεξαρτησία από τη δεκαετία του '90. Στις περιπτώσεις αυτές πάντως, η «επανένωση» δε θα είναι εύκολη υπόθεση και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα νέο εμφύλιο. Αλλά κατά πώς φαίνεται αυτό δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τον Μ. Σαακασβίλι και τους συμμάχους του.


Γ. ΠΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ