Τετάρτη 12 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Διεκδικούν δίκαιες αποζημιώσεις!

Eurokinissi

Την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων διεκδικούν οι πληγέντες αγρότες του νομού Τρικάλων, των οποίων χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές εξαιτίας των σφοδρών και άκαιρων βροχοπτώσεων που σημειώνονται αυτή την περίοδο στην περιοχή. Το δίκαιο αίτημα των πληγέντων αγροτών μετέφεραν χτες στο νομάρχη Τρικάλων Ηλ. Βλαχογιάννη εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη», με επικεφαλής τον πρόεδρό της Σπ. Τσιοτινό και «Αλληλεγγύη» καθώς και της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων, ζητώντας την άμεση παρέμβαση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ για την ικανοποίησή του. Ο νομάρχης δέχτηκε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση ενημέρωσης της κυβέρνησης. Οπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τις επόμενες μέρες θα συνταχθεί σχετικό υπόμνημα διαμαρτυρίας που θα σταλεί στους αρμόδιους, το οποίο θα περιλαμβάνει και το διεκδικητικό πλαίσιο των πληγέντων αγροτών.

Οι ζημιές χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών στα Τρίκαλα - ανάλογες ζημιές έχουν υποστεί και καλλιέργειες στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας - και αφορούν κυρίως τα βαμβακοχώραφα, είναι μεγάλες, ενώ ολοκληρωτική είναι η καταστροφή σ' αυτές όπου οι αγρότες είχαν σκάψει γύρω από το φυτό για να μπορέσει να βγει και να βλαστήσει, που συνεπάγεται όχι μόνο νέο κόπο και νέα έξοδα, αλλά και οψιμότητα του προϊόντος κι επομένως λιγότερη παραγωγή και λιγότερο εισόδημα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί να γίνει επανασπορά βαμβακιού, γεγονός που θα σημάνει όχι μόνο πολλή δουλιά και κόπο και πολλά έξοδα, δεδομένου ότι μόνο για το σπόρο οι αγρότες πληρώνουν 8.000 - 9.000 δρχ. το στρέμμα, ενώ χρειάζεται να ξοδέψουν πολλά ακόμα καλλιεργητικά, τα καύσιμα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ισχύον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για τη χαμένη παραγωγή, εξαιτίας καταστροφών που προκαλούνται από αντίξοες καιρικές συνθήκες σ' αυτό το χρονικό διάστημα. Επίσης, οι αγρότες εκφράζουν αμφιβολίες και για το κατά πόσο θα τους καλύψει τα έξοδα που θα κάνουν για την επανασπορά, επισημαίνοντας ότι είναι αποφασισμένοι σε μια τέτοια περίπτωση ν' αντιδράσουν δυναμικά.

Εκτός των βαμβακοκαλλιεργειών, ολοκληρωτικές καταστροφές έχουν προκαλέσει οι βροχές στα τριφύλλια που είχαν κοπεί, μεγάλες είναι οι ζημιές στις κερασιές κι σε άλλα δέντρα, ενώ η μεγάλη υγρασία δημιουργεί προβλήματα στο καλαμπόκι και σε άλλες καλλιέργειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ