Τετάρτη 12 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Αρνείται τη λήψη μέτρων

Ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από τον Δ. Σιούφα. Ν. Γκατζής: Υπεύθυνη η ασυδοσία της «ελεύθερης αγοράς». Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυξήσεις τιμών και στα τρόφιμα - λόγω καυσίμων - αφήνουν και οι χονδρέμποροι

Πίστη και αφοσίωση στους μηχανισμούς της «ελεύθερης αγοράς», που επιτρέπουν στους κάθε είδους κερδοσκόπους να αυξάνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές, δήλωσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό της ρόλο παρατηρητή στις αλυσιδωτές ανατιμήσεις και στην ακρίβεια που πλήττει τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, ενημερώνοντας στη Βουλή την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τις προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στη συνεχή άνοδο των τιμών των υγρών καυσίμων και όχι μόνο. Η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα ελέγχου των τιμών στα υγρά καύσιμα εκδηλώνεται σε μια περίοδο που η συσσώρευση υπερκερδών από τα διυλιστήρια και τις εταιρίες εμπορίας βγάζει μάτι και προκαλεί τον ελληνικό λαό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με αντικείμενο την εκτόξευση των τιμών των υγρών καυσίμων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατέθεσε στοιχεία που εμφανίζουν φέτος τις τιμές ...χαμηλότερες από τις περσινές! Ζηλεύοντας, προφανώς, τις επιδόσεις της απελθούσας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις αλχημείες και ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν όλο και ακριβότερα το κάθε λίτρο βενζίνης, η κυβέρνηση επικαλέστηκε στατιστικά στοιχεία που εμφανίζουν στο πρώτο τετράμηνο του 2004 φθηνότερη τη βενζίνη από το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο. Μάλιστα, για το πετρέλαιο προκύπτει πως - για το ίδιο διάστημα - είναι φθηνότερο κατά 5,3%!

Ετσι η κυβέρνηση, επιχειρώντας να καλύψει τις ευθύνες της για την ανοχή που επιδεικνύει στην ασύδοτη κερδοσκοπία των «πετρελαιάδων», ρίχνει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού. Πέρα από την παραπάνω στατιστική, η κυβέρνηση, «δοκιμάζοντας» την ανοχή του λαού, ισχυρίζεται πως στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους οι λιανικές τιμές έχουν αυξηθεί την τελευταία βδομάδα μόλις κατά 1,3% όταν στην ΕΕ οι μέσες τιμές έχουν αυξηθεί κατά 12,8%...

Σε όποιο όμως ύψος και αν φτάσουν οι τιμές το υπουργείο δεν προτίθεται να λάβει κανένα μέτρο, γιατί, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, η κυβέρνηση είναι αντίθετη με την επιβολή αγορανομικών μέτρων στην αγορά των καυσίμων, δηλαδή να καθορίσει ανώτατη τιμή πώλησης για τα καύσιμα (πλαφόν). Κατά τον Δ. Σιούφα, το πλαφόν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο προσωρινά μια κρίση, όμως οι αδυναμίες του ως μέτρου είναι μεγαλύτερες από τα προβλήματα που λύνει. Κατά τ' άλλα ο υπουργός είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βάλει τέλος στις εναρμονισμένες πρακτικές «νόθευσης του υγιούς ανταγωνισμού» και ότι είναι ανάγκη να επεκταθούν οι έλεγχοι σε όλους τους φορείς του πετρελαϊκού συστήματος, δηλαδή στα διυλιστήρια, στην αποθήκευση, στη μεταφορά και στη διάθεση των καυσίμων.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός, Γ. Σαλαγκούδης, είπε ότι το υπάρχον σύστημα διάθεσης πετρελαίου στους αγρότες θα διατηρηθεί μέχρι τον Οκτώβρη. Μέχρι τέλος Ιούλη, είπε, αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί τον νέο τρόπο διάθεσης χωρίς να υπάρχουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που παρατηρούνται με το σημερινό σύστημα. Και αυτός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί πλαφόν διότι όταν εφαρμόστηκε στο παρελθόν, είχε αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα...

Σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής τόνισε ότι και η σημερινή κυβέρνηση επιβεβαιώνει την πολιτική που ακολούθησαν οι προκάτοχοί της. Η κυβέρνηση της ΝΔ, υπογράμμισε, μένει πιστή στο ίδιο μοντέλο της «ελεύθερης αγοράς» και το αποτέλεσμα είναι η απελευθέρωση των τιμών να οδηγεί σε αυξήσεις ειδών πλατιάς κατανάλωσης. Το πρόβλημα με τις τιμές του πετρελαίου, παρατήρησε, δεν είναι μόνο διεθνές ζήτημα αφού διαφορές υπάρχουν και από χώρα σε χώρα. Οπως εξήγησε, το πετρέλαιο, στις αρχές του 1990, ήταν σε υψηλότερες τιμές αλλά η βενζίνη είχε 150 δραχμές. Ποιος ελέγχει τις τιμές, αναρωτήθηκε, και είπε ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις χάθηκε το προνόμιο της κρατικής παρέμβασης στην όλη διαδικασία. Σήμερα, τόνισε, έχουν δημιουργηθεί μονοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά και είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις μόλις εταιρίες ελέγχουν το 70% της αγοράς.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν χρειάζεται έλεγχος των τιμών στη βάση της παραγωγής, και πρόσθεσε πως απαιτείται έλεγχος που θα ξεκινάει από τις εισαγωγές και τα διυλιστήρια, όπου πρέπει να ελέγχεται το κόστος. Τέλος, ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες όπως ακριβώς κάνει με τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Πιθανές ανατιμήσεις και στα τρόφιμα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής αυξήσεων με πρόσχημα τη συνεχή άνοδο των τιμών των καυσίμων άφησαν χτες, μετά τη συνάντησή τους με το γενικό γραμματέα Εμπορίου, Δ. Βρεττάκο, οι εκπρόσωποι τόσο των χονδρεμπόρων κρέατος του Ρέντη όσο και των εισαγωγικών επιχειρήσεων τροφίμων.

Ερωτηθέντες για την εξέλιξη των τιμών σε σχέση με την ανοδική πορεία των τιμών των υγρών καυσίμων οι χονδρέμποροι κρέατος υποστήριξαν ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει διαφοροποίηση στις τιμές. Ωστόσο, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο επιβολής ανατιμήσεων εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στα καύσιμα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εισαγωγείς τροφίμων υποστήριξαν ότι αν και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ανατιμήσεις που να συνδέονται με εκείνες των καυσίμων, οι μακροχρόνιες ανατιμήσεις στα καύσιμα επηρεάζουν αλυσιδωτά τις τιμές των προϊόντων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση... νίπτει τας χείρας (2000-09-20 00:00:00.0)
Θέμα της κυβέρνησης η συγκράτηση τιμών (2000-09-08 00:00:00.0)
Οι βενζινοπώλες για τη μείωση τιμών στα καύσιμα (1999-09-03 00:00:00.0)
Νέο κύμα ανατιμήσεων από αύριο (1996-05-02 00:00:00.0)
Πλαφόν για... "κατανάλωση" στις τιμές πώλησης υγρών καυσίμων (1996-04-11 00:00:00.0)
Μονά - ζυγά δικά της (1996-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ