Τετάρτη 12 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ
Γενικευμένη επίθεση στα ναυτεργατικά δικαιώματα
  • Αξιώνουν μισθούς ...Μάλτας λόγω διεύρυνσης της ΕΕ
  • Κάλεσμα από τα ταξικά σωματεία για άμεση αγωνιστική αντίδραση

Μπροστά στον εκβιασμό να δεχτούν συνθήκες Μάλτας ή να μείνουν άνεργοι βρίσκονται οι ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας
Μπροστά στον εκβιασμό να δεχτούν συνθήκες Μάλτας ή να μείνουν άνεργοι βρίσκονται οι ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας
Γενικευμένη επίθεση εξαπολύουν οι εφοπλιστές σε βάρος των Ελλήνων ναυτεργατών. Αποθρασυμένοι πλήρως από την αντιναυτεργατική πολιτική της ΝΔ, τη συμβιβαστική τακτική της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και τα νέα ευνοϊκά δεδομένα που δημιουργεί γι' αυτούς η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απειλούν ευθέως με αφανισμό τους Ελληνες ναυτεργάτες από τα πλοία, αν δεν αποδεχτούν να δουλεύουν με ...τριτοκοσμικούς όρους! Επικεφαλής της επίθεσης έχει αναδειχτεί η ΑΝΕΚ. Χτες ο εκπρόσωπος της εταιρίας κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής συνάντησης της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας με τη διοίκηση της ΠΝΟ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, είπε ορθά-κοφτά ότι το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», της εταιρίας, θα υποστείλει την ελληνική σημαία και θα υψώσει σημαία Μάλτας. Γεγονός που, σύμφωνα με τον εφοπλιστή, θα συνδυαστεί με τη δραστική μείωση της οργανικής σύνθεσης που έχει σήμερα το πλοίο και το πέταγμα στη στεριά όλων των Ελλήνων ναυτεργατών του ξενοδοχειακού προσωπικού! Και όχι μόνο αυτά.

Στη διάρκεια της συνάντησης, με το ίδιο θράσος ο εφοπλιστής Γεράσιμος Στρίντζης επιτέθηκε με αχαρακτήριστο τρόπο σε βάρος των συνδικαλιστών, αξιώνοντας από τους ναυτεργάτες να προσυπογράψουν «το θάνατό τους». Δηλαδή, να συμφωνήσουν με την εφαρμογή του εκτρωματικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τους μετατρέπει σε ...χαμηλόμισθους «αλλοδαπούς» στη χώρα τους, ή διαφορετικά θα αντικατασταθούν από χαμηλόμισθους πραγματικούς αλλοδαπούς.

Τα όσα εξωφρενικά συνέβησαν κατά τη χτεσινή διαπραγματευτική συνάντηση της ΠΝΟ με τους ακτοπλόους εφοπλιστές καταγγέλλουν στους ναυτεργάτες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», τα οποία με κοινό δελτίο Τύπου τούς καλούν σε θέση μάχης. «Οι ναυτεργάτες - τονίζεται - αντιπαλεύουν την αντιναυτεργατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων που τη διαμορφώνουν και την υλοποιούν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», ενώ επισημαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με υπαιτιότητα των «προκλητικών αξιώσεων των εφοπλιστών» είναι ναυαγισμένες. «Γι' αυτούς τους λόγους - υπογραμμίζουν τα σωματεία - επιβάλλεται άμεσα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ και η λήψη απόφασης για την οργάνωση επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων».

Το διεκδικητικό πλαίσιο που καταθέτουν στους ναυτεργάτες προβλέπει υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με σταθερή εργασία, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο με σύστημα εναλλαγής των πληρωμάτων ένα προς ένα με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση στο ΝΑΤ σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Να χαρακτηριστεί το επάγγελμα βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο. Καταβολή επιδόματος ύψους 5% με βάση το μισθό. Ακόμα ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ