Τετάρτη 12 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέο «μέτωπο» στην Αφρική

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η επόμενη βάση της Αλ Κάιντα θα είναι η βόρεια Αφρική, εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με άρθρο των New York Times... και οι ΗΠΑ σπεύδουν να ανοίξουν νέο μέτωπο στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας, όπως αντιστοίχως έχουν πράξει νωρίτερα Γάλλοι, Γερμανοί και Βρετανοί ένεκα και των προσβάσεων που τους «παρέχει» το αποικιακό τους παρελθόν.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, όλη η περιοχή ανάμεσα στο Κέρας της Αφρικής και τις ακτές της Δυτικής Σαχάρας στον Ατλαντικό είναι «ύποπτη»...

Ακόμη πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, στρατηγοί που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Στουτγάρδη, λένε ότι η ζώνη αυτή είναι ένα νέο Αφγανιστάν, όπου στρατολογούνται, εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται φανατικοί ισλαμιστές, ενώ «τρομοκρατικές επιθέσεις όπως της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη φαίνεται να έχουν σχέση με τη βόρεια Αφρική και να προαναγγέλλουν νέες επιθέσεις στην Ευρώπη».

Πάντα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Αμερικανοί «έχοντας διδαχθεί από τα λάθη τους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ»(!) ακολουθούν στην Αφρική μια νέα προσέγγιση. Αντί να στηρίζονται σε μια μαζική αμερικανική στρατιωτική παρουσία, στέλνουν ειδικές δυνάμεις σε χώρες, όπως το Μάλι και η Μαυριτανία, με σκοπό να εκπαιδεύσουν τους στρατιώτες και να τους εξοπλίσουν με σύγχρονα όργανα. «Θέλουμε να προλάβουμε τις επιθέσεις, ώστε να μη χρειαστεί να στείλουμε δυνάμεις στη βόρεια Αφρική, όπως κάναμε στο Αφγανιστάν» λέει ο αντισυνταγματάρχης Πόουλ Σμιθ, επικεφαλής αντιτρομοκρατίας της Ευρωπαϊκής Διοίκησης, προσθέτοντας ότι...«βοηθώντας τις τοπικές κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, δεν εκτιθέμεθα στη λαϊκή οργή, την οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι φανατικοί».

Ξεκίνησαν έτσι την «Πρωτοβουλία για το Σαχέλ», με επίκεντρο το Μάλι, τη Μαυριτανία, τον Νίγηρα και το Τσαντ. Στο πρόγραμμα, που έχει αρχικό κόστος επτά εκατομμυρίων δολαρίων, προστέθηκε στη συνέχεια και η Σενεγάλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, στρατιωτικοί ηγέτες από εννιά αφρικανικές χώρες συγκεντρώθηκαν τον περασμένο μήνα στο στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Διοίκησης και συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης των φανατικών ισλαμιστών. Εντούτοις, για τους Αμερικανούς τα προβλήματα δε λείπουν, αφού «ορισμένες κυβερνήσεις όπως το Μάλι και η Μαυριτανία, για παράδειγμα, δεν έχουν φιλικές σχέσεις και δε συνεργάζονται». Για τον σκοπό αυτό, οι επόμενες ασκήσεις της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων θα διεξαχθούν στη βόρεια Αφρική, με τη συμμετοχή πολλών χωρών της περιοχής... όπερ με ένα σμπάρο, πολλά τρυγόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ