Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Χάρτινο το φεγγαράκι

Η «Αμοργός» ανέτειλε χτες σαν ήλιος στη μικρή οθόνη. Δώδεκα χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο του Νίκου Γκάτσου και η εκπομπή της ΕΤ-1 «Εχει γούστο» με την Μπήλιω Τσουκαλά, ήταν αφιερωμένη στον ποιητή της «Αμοργού» και στο μεγάλο στιχουργό που στίχοι του ντύθηκαν σε πλήρη αρμονία με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.

Ενα πορτρέτο του Νίκου Γκάτσου που μέσα από τις καταθέσεις της συντρόφου του Αγαθής Δημητρούκα, του Χάρη Βλαβιανού, του ζωγράφου Γ. Σταθόπουλου που φιλοτέχνησε εξώφυλλα των δίσκων της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους Νίκου Γκάτσου, μας ταξίδεψαν στις «γειτονιές του φεγγαριού». Η Νάνα Μούσχουρη μίλησε για τη γνωριμία τους, για την πρώτη συνάντηση, που ο Νίκος Γκάτσος της είπε πως δεν τραγουδά καλά το «Χάρτινο το φεγγαράκι». Στο Νίκο Γκάτσο δεν άρεσαν οι φωτογραφίες, κατάφερε όμως ν' απαθανατίσει το πρόσωπό του ο φωτογράφος Σ. Σκοπελίτης. Ολοι μιλούσαν για το σεμνό αλλά συγχρόνως γεμάτο περιέργεια Νίκο Γκάτσο. Το στιχουργό ποιητή τραγουδιών που βρίσκονται στην καρδιά και στα χείλη όλων μας. Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος μεγάλοι συνθέτες με «καρπό» της μουσικής τους, τους στίχους του Νίκου Γκάτσου. Σκηνές από το «Παρασκήνιο» και ο Σταύρος Ξαρχάκος τραγουδά από την ταινία «Ρεμπέτικο», «απόψε μοιάζουμε και οι δύο σαν βραδινό λεωφορείο».

Ελαμψε χτες η μικρή οθόνη με το «φως του αποσπερίτη», και βλέπαμε «τ' όνειρο να παίζει», με την ερμηνεία τραγουδιών σε στίχους του Νίκου Γκάτσου από τον Μανώλη Μητσιά ενώ στο πιάνο τον συνόδευε ο Τάσος Καρακατσάνης.

Ο Νίκος Γκάτσος ύμνησε τη φύση, τη ζωή, τον έρωτα. «Ολύμπιο» όπως ειπώθηκε και χτες, αποκαλούσε ο Μάνος Χατζιδάκις το μεγάλο στιχουργό και ποιητή, αφού η μοναδική του ποιητική συλλογή «Αμοργός», σημάδεψε και τη μεταγενέστερη ποίηση. Οι άνθρωποι που γνώρισαν το Νίκο Γκάτσο, σκιαγράφησαν χτες τη ζωή του, τις συνήθειές του, αλλά και το απόλυτο που κράτησε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

«Εμπαινες κι έλαμπε το σπίτι», «κι έβλεπα τ' όνειρο να παίζει στο πελαγίσιο του κορμί», «ο Γιάννης ο φονιάς παιδί μιας Πατρινιάς», «σαράντα παλικάρια στην άκρη του γιαλού επαίξανε στα ζάρια τη μικρή Ραλλού», «χάρτινο το φεγγαράκι ψεύτικη ακρογιαλιά». Στίχοι γεμάτοι ποίηση, τραγούδια για τη ζωή, την ομορφιά και τον έρωτα, πλαισίωσαν χτες το αφιέρωμα για το Νίκο Γκάτσο. Μια μικρή οθόνη που για ένα δίωρο έπαψε να βουλιάζει σε «ανήλιαγες σπηλιές».

Λίγες ώρες αργότερα η ΝΕΤ παρουσίαζε σε απευθείας μετάδοση από την Κωνσταντινούπολη τους «ημιτελικούς» της Γιουροβίζιον. Ο Σάκης Ρουβάς βγάζει ρούχα, βάζει ρούχα, κάνει τ' ακροβατικά του και όλο αυτό το διάστημα οι εικόνες κατακλύζουν και την κρατική - δυστυχώς - και την ιδιωτική τηλεόραση.

Κι όσο για τον ποιητή αναρωτιέται: «Πώς να κρατήσω το φως που βασιλεύει»...


Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ