Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατακόρυφη κλιμάκωση

Παντού τα ισραηλινά τανκς στη Ζεϊτούν

Associated Press

Παντού τα ισραηλινά τανκς στη Ζεϊτούν
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει η κλιμάκωση της βίας στα παλαιστινιακά εδάφη μετά από την είδηση, αργά χθες το απόγευμα, ότι άλλο ένα θωρακισμένο όχημα του ισραηλινού στρατού ανατινάχτηκε, κοντά στη Ράφα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι 5 Ισραηλινοί στρατιώτες, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε, με καθυστέρηση, το συμβάν και δεν ανακοίνωσε αριθμό νεκρών.

Λίγο αργότερα, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με δύο πυραύλους το γειτονικό ομώνυμο προσφυγικό καταυλισμό, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να τραυματιστούν 17 Παλαιστίνιοι. Νωρίτερα, ισραηλινά πολεμικά πλοία έβαλλαν κατά, όπως λένε, «στόχου στη θάλασσα, ο οποίος βυθίστηκε».

Καθόλη τη διάρκεια και της χθεσινής μέρας, ο ισραηλινός στρατός επιχειρούσε μέσα στη συνοικία Ζεϊτούν, της νοτιοανατολικής πόλης της Γάζας, προσπαθώντας, επισήμως, να εντοπίσει τα απομεινάρια των σορών των 6 Ισραηλινών στρατιωτών, που διαμελίστηκαν στην έκρηξη της Τρίτης και βρίσκονται στα χέρια μελών διαφόρων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε σπίτια, διέλυαν τοίχους, πυροβολούσαν αδιακρίτως και είχαν απαγορεύσει την κυκλοφορία, ενώ τανκς βρίσκονταν σε κάθε γωνία. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν και ελικόπτερα, τα οποία εκτόξευσαν πυραύλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν 80.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, με ανακοίνωσή της, κάλεσε τις παλαιστινιακές οργανώσεις να παραδώσουν τα μέλη των Ισραηλινών στρατιωτών. Χθες το απόγευμα, στέλεχος της «Τζιχάντ» υποστήριζε, στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράδοση του συνόλου των σορών των 6 Ισραηλινών στρατιωτών διά μέσου της διαμεσολάβησης Αιγυπτίων διπλωματών και αξιωματούχων της Π. Αρχής. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, το αντάλλαγμα που ζήτησαν οι Παλαιστίνιοι είναι η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη συνοικία Ζεϊτούν και η παράδοση των σορών Παλαιστινίων μαχητών που κρατούνται από το Ισραήλ.

Παλαιστίνιος, που κτυπήθηκε στις συμπλοκές στη Ζεϊτούν

Associated Press

Παλαιστίνιος, που κτυπήθηκε στις συμπλοκές στη Ζεϊτούν
Τον αποτροπιασμό του για την επίδειξη μελών των νεκρών στρατιωτών, εξέφρασε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, που ζήτησε, εκατέρωθεν, επίδειξη σεβασμού στους νεκρούς, ενώ «σοκαρισμένη» δήλωσε η Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ