Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Οικονομικές κυρώσεις από Μπους στη Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Η διάρκεια των κυρώσεων, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων, θα εξαρτηθεί από την ίδια τη συριακή ηγεσία και τη συμπεριφορά της. Από το κατά πόσο θα συνεργαστεί και θα επιδείξει εποικοδομητικότερη προσέγγιση στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής και της τρομοκρατίας». Αυτά δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, κυνικά, λίγο μετά την ανακοίνωση της επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Συρίας ως «τιμωρία», επειδή «υποστηρίζει τρομοκρατικές παλαιστινιακές οργανώσεις και προσπαθεί να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής».

Οι κυρώσεις είχαν προαναγγελθεί εδώ και καιρό και έχουν ψηφιστεί και από το Κογκρέσο. Προβλέπουν το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Σύρων επιχειρηματιών στις ΗΠΑ, την απαγόρευση εξαγωγής προς τη Συρία αμερικανικών προϊόντων, άλλων εκτός από φάρμακα και τρόφιμα, την απαγόρευση εμπορικών συναλλαγών με τη Συρία, αλλά και την απαγόρευση προσγείωσης συριακών αεροσκαφών και μετακίνησης Σύρων διπλωματών στις ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας τις κυρώσεις, ο Σύρος πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Ντάτζι Οτρι, εκτίμησε ότι «δεν πρόκειται για να πλήξουν τη συριακή οικονομία, ούτε θα προκαλέσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα στη χώρα. Δημιουργούν, όμως, ένα αίσθημα αδικίας για την αμερικανική πολιτική στην περιοχή που είναι εμφανές ότι ακολουθεί την τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και προωθεί τα ισραηλινά συμφέροντα». Σε συνέντευξή του, που δόθηκε πριν την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο Σύρος Πρόεδρος δήλωνε ότι «ως μικρή χώρα η Συρία έβλεπε τις ΗΠΑ ως παράγοντα σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, αλλά αποδείχτηκε, πλέον, ότι οι ΗΠΑ λειτουργούν εντελώς αντίθετα στην περιοχή».

Την αντίθεσή τους, στις κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί Τουρκίας - Λιβάνου, που εκτίμησαν ότι «δε βοηθούν αυτά τα μέτρα στην προώθηση της ειρήνης». Αντίθετα, «κατανόηση στις αμερικανικές ανησυχίες» εξέφρασε το Λονδίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ