Πέμπτη 20 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΑΙΑ
Ασφυκτικά χρέη εμποδίζουν τη λειτουργία του Δήμου

Ανακοίνωση - καταγγελία της δημοτικής αρχής

Στιγμιότυπο από πορεία διαμαρτυρίας των κατοίκων προς το υπουργείο Εσωτερικών το Νοέμβρη του 2003

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από πορεία διαμαρτυρίας των κατοίκων προς το υπουργείο Εσωτερικών το Νοέμβρη του 2003
Η οικονομική δυσπραγία πνίγει για άλλη μια φορά το Δήμο Νίκαιας. Κάθε μήνα ο δήμος έχει έλλειμμα 230.000 ευρώ, για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, παρά το γεγονός ότι όλα τα έσοδα από την κρατική επιχορήγηση και τους δημοτικούς φόρους, διατίθενται γι' αυτό το σκοπό. Θα υπάρξει μάλιστα δραματική επιδείνωση αν συνεχίσουν να παρακρατούνται οι δόσεις των προκαταβολών που έλαβε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η προηγούμενη διοίκηση.

Στο σημερινό οικονομικό αδιέξοδο του δήμου έρχονται να προστεθούν και τα ασφαλιστικά μέτρα περίπου 200 πρώην συμβασιούχων εργαζομένων που είχε προσλάβει η προηγούμενη διοίκηση και εργάζονταν με μισθώσεις έργου. Εργαζόμενοι για τους οποίους δεν είχε διασφαλιστεί η μόνιμη και με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, εργασία. Εργαζόμενοι που θα βρεθούν οριστικά στο δρόμο, εάν εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα που εξαγγέλλει η ΝΔ.

«Η δημοτική αρχή σήμερα -όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της- δε θεωρεί ότι οι Δήμοι πρέπει να λειτουργούν με δανειοδότηση, που ουσιαστικά μετατοπίζει το πρόβλημα. Καθημερινά δίνει μικρές και μεγάλες μάχες, ώστε η οικονομική δυσπραγία του Δήμου να μην πλήξει τους εργαζόμενούς του, αλλά και τους δημότες, μέσω πρόσθετης φορολογίας. Η πρόθεση αυτή άλλωστε επιβεβαιώνεται έμπρακτα και από το γεγονός ότι για δύο συνεχόμενα χρόνια δεν αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη».

Αμοιροι ευθυνών, τονίζεται στην ανακοίνωση, δεν είναι ούτε η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, ούτε οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες που σχεδίασαν, υλοποίησαν και στήριξαν την πολιτική που πορεύεται στον ευρωμονόδρομο (Κοινοτική Οδηγία 70/99) που κάνει την πλήρη και σταθερή εργασία άπιαστο όνειρο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους. Στην ίδια λογική κινείται και το σημερινό υπό έγκριση Προεδρικό Διάταγμα για τους συμβασιούχους. Το κριτήριο των «πάγιων και διαρκών» αναγκών, ουσιαστικά μετατοπίζει την ευθύνη από την κυβέρνηση στους δήμους. Πάγια και διαρκής είναι πάντα η ανάγκη κάθε ανέργου και το δικαίωμα στην εργασία. Πάγιο και διαρκές είναι πάντα το δικαίωμα των εργαζομένων για σταθερή και πλήρη εργασία, με μισθούς που θα ανταποκρίνονται στα γνήσια λαϊκά αιτήματα. Πάγιες, διαρκείς και αυξανόμενες είναι και οι ανάγκες των δημοτών για δωρεάν παροχή υπηρεσιών και έργα υποδομής στη Νίκαια.

Αναφερόμενη η δημοτική αρχή στο θέμα των συμβασιούχων, τονίζει ότι για τους συμβασιούχους των δήμων, αλλά και του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μόνη λύση, με ευθύνη της κυβέρνησης, είναι η μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει η απαιτούμενη επιχορήγηση για την ασφάλιση και τη μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων. Η θέση αυτή πηγάζει από το διεκδικητικό πλαίσιο για κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και μορφών απασχόλησης. Η χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους μισθούς των εργαζομένων και την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών, καθώς και η άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (για τη Νίκαια υπολογίζονται πάνω από 20 δισ. δρχ.) είναι μονόδρομος για την ομαλή λειτουργία του Δήμου Νίκαιας.

Συστράτευση...

Πάνω σε αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο η Δημοτική Αρχή της Νίκαιας καλεί σε συστράτευση τις δημοτικές παρατάξεις, τους εργαζόμενους του Δήμου, τους πρώην συμβασιούχους και όλους τους Νικαιώτες, για τη δημιουργία ενός αγωνιστικού κινήματος που θα μπορεί να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει πόρους για την ομαλή λειτουργία του Δήμου και την αναβάθμιση της ζωής της πόλης. Ενα κίνημα που θα αγκαλιάζει όμως και όλους τους υπόλοιπους άνεργους που το δικαίωμά τους στη δουλιά δεν είναι υποδεέστερο, ούτε επιτρέπεται να παραβλέπεται από κανέναν.

Για να μπει φραγμός, όπως επισημαίνει, στις πολιτικές που εντείνουν την εργασιακή ανασφάλεια και που εξωθούν τους Δήμους στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους με σκοπό το κέρδος.

Κόντρα στην αδιαφορία

Αξίζει να σημειώσουμε πως επί μια βδομάδα καθημερινά ο δήμαρχος Νίκαιας ζητά συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν για τα οικονομικά και εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Νίκαιας, τα οποία σχετίζονται άμεσα, τόσο με την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη, όσο και με τη μισθοδοσία των εργαζομένων του Δήμου.

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που απάντησε θετικά από την πρώτη στιγμή. Με καθυστέρηση αρκετών ημερών απάντησε θετικά και ο ΣΥΝ. Τα υπόλοιπα κόμματα έως σήμερα με διάφορες δικαιολογίες δεν έδωσαν καμία θετική ή αρνητική απάντηση. Η διοίκηση του δήμου απευθύνθηκε και στους γενικούς γραμματείς αυτών των κομμάτων, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα και ενδιαφέρον...

«Φαίνεται, τονίζεται σε ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας, ότι ο χρόνος τους είναι πιο πολύτιμος από τους μισθούς των εργαζομένων που στο άμεσο μέλλον μπορεί να μείνουν απλήρωτοι εξαιτίας των πολιτικών, που με δική τους ευθύνη εφαρμόζονται.

Παραδίδουμε στην κρίση του λαού της Κοκκινιάς, των μονίμων και συμβασιούχων εργαζομένων του Δήμου, τη στάση αυτών των κομμάτων και τους καλούμε να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Γι' άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων που προβάλει ο Δήμος Νίκαιας είναι μονόδρομος. Οσοι δε δέχονται ούτε τη συνάντηση με το δήμαρχο της Πόλης θα βρουν μπροστά τους χιλιάδες Νικαιώτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ