Πέμπτη 20 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Πιο κοντά η αναγνώριση των ΚΕΣ

Πλάτη βάζει η κυβέρνηση με τη στάση της για έλεγχο, όρους και προϋποθέσεις για αναγνώριση πτυχίων των μαγαζιών των εμπόρων της γνώσης

Ενα βήμα πριν την αναγνώριση των πτυχίων που δίνουν τα διάφορα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, ήταν η χτεσινή υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, που συνήλθε στις Βρυξέλλες, της πρότασης Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (η γνωστή τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης). Η Ελλάδα έδωσε αρνητική ψήφο όχι γιατί διαφωνεί με το πνεύμα της οδηγίας, αλλά γιατί επιμένει στην πρόταση για έλεγχο και αναγνώριση με όρους και προϋποθέσεις.

Στο γνωστό πνεύμα καλλιέργειας εντυπώσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο, δήλωνε χτες ότι «η ελληνική πλευρά επιδίωξε με τις παρεμβάσεις της τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Συμβούλιο να διασφαλίσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης με τις συγκεκριμένες μορφές συνεργασίας, εστιάζοντας στις συνθήκες εκπαίδευσης». Δήλωνε δε χαρακτηριστικά ότι «οι διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου που προτείνουμε εμείς δεν αίρουν τη δυνατότητα ελεύθερης εγκατάστασης, αντίθετα ενισχύουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα».

Η χτεσινή εξέλιξη φέρνει τα διπλώματα που παρέχουν τα ΚΕΣ, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της ΕΕ, ένα βήμα πριν την αναγνώριση. Η στάση της κυβέρνησης που περιορίζει τις ενστάσεις της στο ζήτημα του ελέγχου - και όχι φυσικά στην ουσία που είναι η ίδια η ύπαρξη αυτών των μαγαζιών - και επιχειρεί να διαχωρίσει την αναγνώριση επαγγελματικών τίτλων από την ακαδημαϊκή αναγνώριση, μόνο υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί. Η ίδια η κοινοτική οδηγία, στοχεύοντας στην ακόμα μεγαλύτερη «απελευθέρωση» - ασυδοσία της αγοράς εργασίας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, παρεμβαίνει στο εκπαιδευτικό σύστημα των κρατών - μελών, επιβάλλοντας ένα εκπαιδευτικό μοντέλο που υποβαθμίζει την ανώτατη εκπαίδευση, εξομοιώνει προς τα κάτω τα εκπαιδευτικά προσόντα που είναι απαραίτητα για την πρόσβαση στα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα.

Παράλληλα, κοντά στην κοινοτική οδηγία, υπάρχει και η προαποφασισμένη κατεύθυνση της ΕΕ μέσα από τις αποφάσεις της Μπολόνιας και του Βερολίνου, που αναγνωρίζει ως ανώτατη εκπαίδευση κάθε λογής «εκπαιδευτικές υπηρεσίες» που παρέχονται είτε από ιδιωτικούς είτε από δημόσιους φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, τα ΚΕΣ, συνάπτοντας εμπορικές συμφωνίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού, παραμένουν ελεύθερα... «υπό όρους» να πουλούν ελπίδα για πανεπιστημιακές σπουδές και δήθεν επαγγελματική αποκατάσταση σε χιλιάδες οικογένειες.

  • Ως «πολιτική ήττα» της Ελλάδας χαρακτηρίζει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γ. Αλαβάνος την έγκριση της οδηγίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ανοίγει δρόμους λεηλασίας των επαγγελματικών δικαιωμάτων του συνόλου των διπλωματούχων μηχανικών και των άλλων επιστημονικών κλάδων, υποτάσσοντας τη γνώση και την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας στη ζούγκλα του εύκολου κέρδους και της αγοράς».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισοπέδωση πτυχίων και εργασιακών δικαιωμάτων (2008-10-28 00:00:00.0)
Στο απόσπασμα πτυχία και εργασιακά δικαιώματα (2008-10-26 00:00:00.0)
Ενάντια στην επιχειρούμενη αναβάθμιση των ΚΕΣ (2007-12-01 00:00:00.0)
Δούρειος Ιππος για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης (2007-11-03 00:00:00.0)
Καθαρά και ξάστερα με το κεφάλαιο (2007-10-19 00:00:00.0)
Η ουσία πίσω από το δικομματικό καυγά (2003-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ