Πέμπτη 20 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Να απαντήσουν με αγώνες στην ομηρία τους

Αγωνιστικό κάλεσμα από τη Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και τη ΔΑΣ - ΕΚΑ

Οι ρυθμίσεις για τους συμβασιούχους αφήνουν στο «καθεστώς της ομηρίας και των εκβιασμών τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων», αυτό υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) στο ΕΚΑ και καλούν τους συμβασιούχους να αυτοοργανωθούν σε Επιτροπές Αγώνα, να συντονίσουν τη δράση τους και να ενισχύσουν την πάλη τους για το δικαίωμα σε σταθερή και μόνιμη εργασία.

Η πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία είναι ίδια με τα προηγούμενα χρόνια, «δημιουργεί, αναπαράγει, συντηρεί και πολλαπλασιάζει αυτό το αίσχος των προσωρινά και ελάχιστα αμειβόμενων εργαζομένων». Υπογραμμίζει επίσης ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (Συνασπισμός) με την τακτική τους μέσα σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ στόχο έχουν τον κατακερματισμό των αγωνιστικών αντιδράσεων των εργαζομένων και την αποδοχή των αντεργατικών ρυθμίσεων και πολιτικών.

Καταλήγοντας, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και η ΔΑΣ καλούν τους εργαζόμενους να αυτοοργανωθούν σε επιτροπές αγώνα, στα σωματεία και να συντονίσουν τη δράση τους. Να απομονώσουν τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και να ενισχύσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με στόχο τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Σε 24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στο υπουργείο Πολιτισμού, απαιτώντας την απόσυρση του σχεδίου ΠΔ, την άμεση μονιμοποίηση όλων και το τέλος της εργασιακής ομηρίας. Στην Αθήνα οι συμβασιούχοι θα προχωρήσουν από τις 10 το πρωί σε δίωρο αποκλεισμό της εισόδου της Ακρόπολης.

Στη συγκρότηση προσωρινής Αγωνιστικής Συντονιστικής Επιτροπής Συμβασιούχων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα προχώρησαν Σύλλογοι Συμβασιούχων και συνδικαλιστές του νομού Μαγνησίας, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της δράσης τους, για τη διεκδίκηση της μονιμοποίησής τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για την περαιτέρω πορεία του αγώνα των συμβασιούχων η Αγωνιστική Συντονιστική Επιτροπή συγκαλεί σήμερα σύσκεψη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Η γνωμάτευση της ΟΚΕ

Χωρίς να αλλάζει τον αντεργατικό χαρακτήρα του σχεδίου ΠΔ, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) - φορέας του κοινωνικοεταιρισμού όπου συνυπάρχουν εργοδότες, συμβιβασμένοι συνδικαλιστές και κρατικοί φορείς - παρουσίασε χτες τη γνωμοδότησή της, με την οποία περιορίζεται στη μερική διεύρυνση των όρων και των προϋποθέσεων του διατάγματος.

Τα κύρια σημεία της εισήγησης της ΟΚΕ προς την κυβέρνηση είναι τα εξής: Να έχουν το δικαίωμα μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου όχι μόνο όσες συμβάσεις πληρούν τα κριτήρια μέχρι και την υπογραφή του ΠΔ, αλλά και αυτές που λήγουν το αργότερο μέχρι και τις 31 Δεκέμβρη 2004. Να απαλειφθεί το κριτήριο να είναι ενεργός η σύμβαση τη 10η Ιουλίου 2002, αφήνοντας όμως εντελώς αόριστη την περίοδο αναδρομικότητας του ΠΔ. Να συμπεριληφθούν στο ΠΔ και οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ. Τέλος, το κενό χρονικό διάστημα των τριών μηνών μεταξύ δύο συμβάσεων που ορίζει το ΠΔ, η ΟΚΕ ζητά να γίνουν τέσσερις. Συνολικά, η πρόταση της ΟΚΕ στην καλύτερη περίπτωση επιδιώκει μια μικρή αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων που δικαιούνται μετατροπή των συμβάσεών τους και ουσιαστικά συναινεί στην εξαίρεση της μεγάλης πλειοψηφίας των συμβασιούχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ