Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αντιδράσεις για την αναγνώριση των πτυχίων ΚΕΣ

Στον απόηχο της υιοθέτησης από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ της πρότασης Οδηγίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα που ανοίγει το δρόμο για άνευ όρων αναγνώριση των πτυχίων που παρέχουν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που συνάπτουν συμφωνίες με πανεπιστήμια της ΕΕ, η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Η υπουργός Παιδείας διαβεβαίωνε χτες πως «δεν υπάρχει περίπτωση ξένα κολέγια που συνεργάζονται με δικαιόχρηση (franchising) να αναγνωριστούν ως Πανεπιστήμια», επαναλαμβάνοντας ότι η οδηγία αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι μόνο εάν τα κράτη - μέλη υποδοχής αποκτήσουν όλο το δικαίωμα να ελέγχουν τις υποδομές και να συνεννοούνται με τα έξω Πανεπιστήμια που είναι δημόσια, τότε μόνο θα μπορούσαμε να δούμε ποια επαγγελματικά δικαιώματα μπορούν να τους χορηγηθούν», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η οδηγία υιοθετήθηκε με ειδική πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας την περασμένη Τρίτη. Η Ελλάδα και η Γερμανία καταψήφισαν την πρόταση οδηγίας με το πρόσχημα ότι χρειάζονται όροι και προϋποθέσεις. Τώρα, η υπουργός Παιδείας παραπέμπει στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως το Συμβούλιο Υπουργών όπου απαιτείται ομοφωνία.

Πέρα από την επίκληση στα διαδικαστικά, τεράστιες είναι οι ευθύνες και της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης για αυτή την εξέλιξη. Ευθύνες που πηγάζουν από το γεγονός ότι τα ΚΕΣ πουλούν χρόνια τώρα ελπίδα σε χιλιάδες νέους με την ανοχή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ τα δύο κόμματα, δεν κρύβουν την πρόθεσή τους για ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση και προωθούν την πολιτική της ΕΕ που υποβαθμίζει συνολικά τα πτυχία (συμφωνία με Διακηρύξεις Μπολόνιας, Βερολίνου κλπ).

Η Μ. Δαμανάκη, Συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων και Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, στην ίδια ουσιαστικά ρότα και προσαρμοσμένη στην ΕΕ καλεί την κυβέρνηση «να προωθήσει τον έλεγχο των Κολεγίων αυτών από το υπουργείο Παιδείας, και σε ό,τι αφορά την ποιότητα των παρεχομένων σπουδών και σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση επαγγελματικών δικαιωμάτων». Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας, Γ. Μπαμπινιώτης, σε γραπτή δήλωσή του σημειώνει ότι με τέτοιες αποφάσεις «βρίσκεται επί θύραις» η εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ανοιξε... την όρεξη

Σε εντελώς αντίθετο πνεύμα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Δρ. Φουντουκάκος με δήλωσή του, αναφερόμενος στα πτυχία που παρέχονται μέσω franchising, τονίζει ότι «είναι αδιανόητο να μην αναγνωρίζονται από τα κράτη - μέλη και συγκεκριμένα από τη χώρα μας, όταν αναγνωρίζονται πτυχία ανοιχτών πανεπιστημίων, όταν αναγνωρίζονται πτυχία εξ αποστάσεως, όταν στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα η παρουσία του φοιτητή δεν είναι υποχρεωτική και οι συνθήκες παρεχόμενης γνώσης, θεωρητικής και εργαστηριακής, γνωστές». Ετσι, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ (που είναι και ο ίδιος ιδιοκτήτης ΚΕΣ) διατυπώνει τη φιλελεύθερης έμπνευσης... πρόταση να γίνεται δωρεάν παροχή ανώτατης εκπαίδευσης... «με επιταγή παιδείας, η οποία θα εξαργυρώνεται στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα και η πολιτεία με εξεταστικούς μηχανισμούς κοινούς για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα έχει την ευθύνη του παραγόμενου ανθρωπίνου δυναμικού χορηγώντας ή μη τον ακαδημαϊκό τίτλο στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και με σειρά αυστηρότατων ελέγχων, που καλόν είναι κάποτε να εφαρμοστούν και στα δημόσια ιδρύματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ