Κυριακή 23 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλος «35ωρου»

Ούτε το «ανάπηρο» 35ωρο, που είχε καθιερώσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση, μπορεί να αντέξει το μεγάλο κεφάλαιο στη Γαλλία.

Ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ έδωσε την περασμένη Δευτέρα την υποστήριξή του στις ενέργειες που γίνονται με στόχο να υπάρξουν «τροποποιήσεις» στο 35ωρο εβδομαδιαίας εργασίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι μπορεί να ζητηθεί από εργοδότες και εργατικές ενώσεις να συμφωνήσουν επί «νομίμων αλλαγών» στους κανονισμούς που διέπουν το χρόνο εργασίας, όπως αυτοί προσδιορίστηκαν από την τελευταία σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουμε ότι το «35ωρο» των Γάλλων σοσιαλιστών, αν και προωθήθηκε για την αντιμετώπιση της ανεργίας, δεν εμπόδισε καθόλου την αύξησή της. Αντιθέτως, έδωσε τη δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλουν μειώσεις αποδοχών και να δικαιολογήσουν περικοπές «κόστους εργασίας». «Ουδέποτε πείστηκα για τις θετικές επιπτώσεις της εβδομάδας των 35 ωρών εργασίας. Θεωρώ ότι αποτελεί τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη και συνεπώς τροχοπέδη στην απασχόληση», τόνισε ο Γάλλος ηγέτης. Επικεφαλής της εκστρατείας κατά του «35ωρου» έχουν τεθεί ο υπουργός Οικονομικών Νικολά Σαρκοζί, αλλά και εκπρόσωποι της βιομηχανίας, όπως ο Εντουάρ Μισελέν, ιδιοκτήτης του ομώνυμου κολοσσού παραγωγής ελαστικών.

Η κυβέρνηση Ραφαρέν επιδιώκει να προωθήσει μέσω των αλλαγών τη λεγόμενη «ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας», με την οποία το ωράριο εργασίας θα είναι αντικείμενο απευθείας διαπραγμάτευσης του εργαζόμενου με τον εκάστοτε εργοδότη του.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Νικολά Σαρκοζί είχε πει πως θέλει να δοθεί στους εργαζόμενους η δυνατότητα επιλογής μεταξύ του 35ωρου με τις σημερινές αποδοχές και της αύξησης του χρόνου εργασίας με ανάλογη αύξηση αμοιβών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ