Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΘΕΜΟΣ ΣΤΟΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
Στόχος της ΕΕ η αποκοίμιση λαού και νεολαίας

«Να ψηφίσουμε ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και όσοι δεν είμαστε μέλη του, γιατί είναι το μόνο κόμμα με θέληση να αντισταθεί στο μονοπωλιακό καπιταλισμό» δήλωσε ο επίτιμος πρέσβης, μέλος της Επιτροπής Στήριξης του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, Θέμος Στοφορόπουλος, στη χτεσινή προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Καλλιθέα.

«Το ΚΚΕ είναι το μόνο που θέλει να βλέπει πως η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα μη βελτιώσιμο κεφαλαιοκρατικό μόρφωμα και από τη φύση της λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων του καπιταλισμού» τόνισε στην ομιλία του, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν μπορεί παρά να υποστηρίζει δυνάμεις που ευρύνουν το χάσμα πλούσιων και φτωχών τόσο σε επίπεδο χωρών, αλλά και στο εσωτερικό τους». Στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε, είναι η ουσιαστική μόρφωση της οικονομικής ολιγαρχίας και η δημιουργία μιας μεγάλης ουσιαστικά αμόρφωτης εργατικής τάξης, καθώς και η αποκοίμιση λαού και νεολαίας, «για να πνίξουν κάθε διάθεση διεκδίκησης δικαιωμάτων και γενικού μετασχηματισμού».

Χαρακτήρισε μέσα αποχαύνωσης του λαού την υποκουλτούρα που κυριαρχεί στα ΜΜΕ, τα ναρκωτικά που μαστίζουν τη νεολαία, αλλά και την αγλωσσία, αφού, όπως είπε, «αν δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μητρική σου γλώσσα στοιχειωδώς δεν μπορείς να σκεφτείς και να αμφισβητήσεις αυτό που σου εμφανίζουν ως μονόδρομο».

Στο χαιρετισμό του ο Θ. Στοφορόπουλος αναφέρθηκε και στην αύξηση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού μετά το '89-'90, στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει και την Ελλάδα, επισημαίνοντας τις επιθέσεις στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στον παλαιστινιακό λαό, αλλά και το «σχέδιο Ανάν» και τις βλέψεις των ιμπεριαλιστών στο Αιγαίο. Τα αίτια που έβαλαν στο στόχαστρο την περιοχή μας, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι «σε αυτήν υπάρχουν τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε αυτή την περιοχή έχει αναπτυχθεί η αντίσταση των λαών ως αποτέλεσμα της αποικιοκρατίας και της νεοαποικιοκρατίας και επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται τα επεκτατικά καθεστώτα Ισραήλ και Τουρκίας, άμεσοι συνεργοί της Δύσης, τους οποίους αυτή θέλει να προστατεύει και να εξυπηρετεί και διότι είναι κοντά στη Ρωσία στην Κίνα και την Ινδία, η ενδεχόμενη ενδυνάμωση των οποίων ανησυχεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε, είναι συνένοχη στα εγκλήματα που διαπράχτηκαν μετά το '89-'90, ενώ με πρόσχημα την τρομοκρατία «μετέχει στην επιβολή περιορισμού των ελευθεριών και στην ουσιαστική κατάργηση της κυριαρχίας υποτελών κρατών». Σημείωσε δε ότι και η Ελλάδα, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά στην ξενοκρατία για δήθεν προστασία από την τρομοκρατία. Στην πραγματικότητα, επισήμανε, «τρομοκρατία είναι αυτό που προκάλεσαν οι χώρες της Δύσης για λογαριασμό του μονοπωλιακού κεφαλαίου και χρησιμοποιείται για νέους πολέμους και επιθέσεις που χρειάζεται ο καπιταλισμός για να επιβιώσει, πράγμα που ισχύει και για το κεφαλαιοκρατικό μόρφωμα Ευρωπαϊκή Ενωση».

Στην παρούσα κατάσταση οι μόνοι που αντιστέκονται είναι οι λαοί, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση περιορίζεται σε δηλώσεις, είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Στοφορόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει απόλυτα την πολιτική του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον που, μεταξύ άλλων, θέλουν να χωρίσουν τον κυπριακό λαό, για να έχουν το νησί είτε ως κέντρο ηλεκτρονικής κατασκοπίας της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, είτε για να φυλάνε τον πετρελαιαγωγό, που θα πηγαίνει από την Κασπία στην τουρκική ακτή απέναντι στην Κύπρο.

Το ΚΚΕ, όπως είπε, δικαιώθηκε στη θέση του να μη συνδεθεί το Κυπριακό με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και ότι το «σχέδιο Ανάν» δε θα οδηγούσε σε βιώσιμη λύση.

Ο επίτιμος πρέσβης αναφερόμενος στο Αιγαίο σημείωσε ότι οι ιμπεριαλιστές θέλουν «να εξασφαλίσουν ότι και μακροπρόθεσμα θα μπορούν να αλωνίζουν, γι' αυτό θέλουν την Ελλάδα με όσο το δυνατόν μικρότερα δικαιώματα και παρουσία εκεί, κατεύθυνση προς την οποία πιέζει και η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Κλείνοντας ο Θ. Στοφορόπουλος τόνισε ότι η κατάσταση που βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης οφείλεται στον καπιταλισμό. «Μόνο ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός μπορούν να προσφέρουν πραγματική θεραπεία και το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αγωνίζεται γι' αυτή την προοπτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ