Κυριακή 23 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το σύστημα περίθαλψης στο εκτελεστικό απόσπασμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα δημόσια συστήματα Υγείας θα περάσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια από την προκρούστεια κλίνη της «ανταγωνιστικότητας», ακολουθώντας την τύχη των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις της Συνάντησης των υπουργών Υγείας και Οικονομικών του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, στις 12 Μάη.

Στη δεύτερη παράγραφο των συμπερασμάτων της συνάντησης, γίνεται αναφορά στις «προκλήσεις σχετικά με τη δυνατότητα οικονομικής στήριξης των συστημάτων υγείας», ενώ σημειώνεται ότι οι δαπάνες για την Υγεία, στις χώρες του ΟΟΣΑ, αυξήθηκαν, τα τελευταία 30 χρόνια, από 5% σε 9% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Οπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία παρουσιάστηκε στη Συνάντηση του Παρισιού, η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας για το κόστος των συστημάτων Υγείας. «Η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται επίσης να συμβάλει αρκετά στη μελλοντική αύξηση των δαπανών υγείας», αναφέρει η έκθεση.

Είναι σαφές ότι η επίθεση κατά των δημόσιων συστημάτων Υγείας θα γίνει υπό την ίδια σημαία, με την οποία το μεγάλο κεφάλαιο, οι διεθνείς οργανισμοί και οι κυβερνήσεις επιτέθηκαν κατά του συστήματος των συντάξεων, δηλαδή το επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι ζουν περισσότερο (;), «επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τα συστήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Στη Συνάντηση του Παρισιού έγινε αναφορά σε μέτρα που έλαβαν κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, για να εξασφαλίσουν τη «βιωσιμότητα» των συστημάτων περίθαλψης. Στη Γερμανία, παραδείγματος χάριν, από την 1η Γενάρη του 2004, οι ασφαλισμένοι που διαθέτουν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υποχρεούνται να πληρώνουν 10 ευρώ το τέταρτο, κάθε φορά που επισκέπτονται κάποιον γιατρό ή οδοντίατρο. Ακόμα 10 ευρώ προστίθενται στο «λογαριασμό» για τη συνταγογράφηση· άλλα 10 για την παραπομπή του ασθενούς από τον γενικό παθολόγο στον ειδικευμένο για την αντιμετώπιση του προβλήματος του γιατρού...

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια προσπάθεια εμπορευματοποίησης της υγείας», δήλωσε ο πρόεδρος του γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου, Οτμαρ Κόιμπερ.

Η φιλοσοφία που διαπνέει τις προτάσεις του ΟΟΣΑ είναι η υπαγωγή της υγείας στους κανόνες του «ανταγωνισμού» και της «αγοράς». Σ' αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίζεται και η μεγαλύτερη διείσδυση του ιδιωτικού τομέα στη νοσοκομειακή περίθαλψη. Στην απόφαση αναφέρεται: «Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την εξασφάλιση της οικονομικής στήριξης των συστημάτων Υγείας. Η ιδιωτική ασφάλεια υγείας μπορεί να παίξει ρόλο στην προσπάθεια αυτή και χρειάζεται ένας καλύτερος σχεδιασμός για να προσδιοριστεί η συμμετοχή της».

Το ντοκουμέντο του ΟΟΣΑ για τα οικονομικά των συστημάτων Υγείας, που θα περιέχει και συγκεκριμένες συστάσεις και οδηγίες, θα εκδοθεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Εως τότε η συζήτηση θα συνεχιστεί, αλλά στο πλαίσιο που προσδιορίστηκε από τη Συνάντηση του Παρισιού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αριθμοί πίσω από τους ...αριθμούς (2020-04-03 00:00:00.0)
Νέα παρέμβαση για τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ (2014-07-18 00:00:00.0)
Για τις επικίνδυνες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (2013-11-27 00:00:00.0)
Διαχείριση εξαθλιωμένων (2013-11-24 00:00:00.0)
Ανθυγιεινά χαράτσια με Ευρω-βούλα (2004-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ