Σάββατο 22 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΡΙΚΟΜΕΞ»
«Το κτίριο δεν είχε δοκάρια»!

Στο ότι το κτίριο είχε κατασκευαστεί χωρίς δοκούς, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει στο σεισμό ο μηχανισμός διάτρησης των ορόφων από τις κολόνες που ακουμπούσαν κατευθείαν σε αυτούς, οφείλεται κατά κύριο λόγο η κατάρρευση του εργοστασίου της «ΡΙΚΟΜΕΞ» στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999.

Αυτό κατέθεσε χτες ο πρόεδρος της επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ Ιωάννης Λεωνταρίτης, που διερεύνησε τα αίτια της κατάρρευσης των κτιρίων στο σεισμό, καταθέτοντας στη δίκη των μηχανικών που σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι υπεύθυνοι για την κατάρρευση του εργοστασίου. Ο μάρτυρας είπε επίσης ότι δεν είχαν εφαρμοστεί οι αρχικές μελέτες της κατασκευής, ενώ το κτίριο όπως είχε κατασκευαστεί δε θα άντεχε σε καμία περίπτωση. Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση της υπεράσπισης ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι η Επιτροπή εργάστηκε με επιστημονικά κριτήρια, χωρίς καμία πίεση από κανέναν. Αυτή άλλωστε ήταν και η κατεύθυνση που είχε.

Χτες κατέθεσαν ακόμα ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Παπανικολάου, που σημείωσε ότι η οικοδόμηση ενός κτιρίου δίπλα σε πρανές, το καταπονεί περισσότερο σε περίπτωση σεισμού, ενώ σε ερώτηση της υπεράσπισης είπε πως δε γνωρίζει αν η μόνη αιτία της κατάρρευσης του εργοστασίου της «ΡΙΚΟΜΕΞ» μπορεί να θεωρηθεί μόνο ο σεισμός. Ο διευθυντής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Νικήτας Παπαδόπουλος, είπε ότι κτίριο που τηρεί τους αντισεισμικούς κανονισμούς μπορεί να υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά δεν καταρρέει.

Ερωτηματικά για την παρουσία πληρεξούσιων συνηγόρων της «ΡΙΚΟΜΕΞ» στη δίκη μετά τη δήλωση της εταιρίας ότι προχωρεί σε παύση πληρωμών, εξέφρασε συνήγορος της πολιτικής αγωγής, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την παύση πληρωμών σαν μονομερή ενέργεια από τη «ΡΙΚΟΜΕΞ». Για το αν θα υποβάλει για το θέμα επίσημη ένσταση επιφυλάχτηκε και ως το τέλος της χτεσινής μέρας δεν το είχε κάνει. Υπενθυμίζουμε ότι η συζήτηση στο Πρωτοδικείο της αίτησης πτώχευσης της «ΡΙΚΟΜΕΞ» θα συζητηθεί στις 9 του Ιούνη, μαζί με την παρέμβαση συγγενών θυμάτων του σεισμού που τη χαρακτηρίζουν δόλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ