Σάββατο 22 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μπίζνες» με τα λεφτά των άλλων

Τον πραγματικό, αρπακτικό, χαρακτήρα της δράσης του πολυεθνικού κεφαλαίου καταδεικνύει μια επιχειρηματική εξαγορά που σε άλλη περίπτωση δε θα είχε ιδιαίτερη σημασία. Η εταιρία «Ελιξ ΑΕ» απορροφά τον κλάδο πλεκτικής της εταιρίας «Σίσερ Παλλάς» γερμανικών συμφερόντων, έναντι περίπου 3 εκατ. ευρώ. Η εταιρία «Ελιξ ΑΕ» ανήκει στη «ΦΑΝΚΟ ΑΕ» που με τη σειρά της ανήκει στον όμιλο «Κλωνατέξ».

Μέχρι εδώ, καλά. Μόνο που η απορρόφηση του βιομηχανικού κλάδου της «Σίσερ» σημαίνει ότι η «Φάνκο» παίρνει το σύγχρονο εργοστάσιο της εταιρίας στην Κομοτηνή, που σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, εκτός από το κτίριο των 5,5 στρεμμάτων περιλαμβάνει 100 πλεκτομηχανές και ένα οικόπεδο 30 στρεμμάτων στη βιομηχανική ζώνη Κομοτηνής. Αυτό το εργοστάσιο κατασκευάστηκε με προϋπολογισμό 4,1 εκατ. ευρώ. Λίγα χρόνια αργότερα, η «Σίσερ» πέταξε στο δρόμο 500 εργάτες κλείνοντας το εργοστάσιό της στην Αθήνα. Το 61% της επένδυσης - τα 2,5 εκατ. ευρώ - χορηγήθηκαν από το ελληνικό κράτος και η πολυεθνική δαπάνησε ακόμη 1,6 εκατ. ευρώ. Αυτό το εργοστάσιο πουλάει τώρα στη «Φάνκο» έναντι 3 εκατ. ευρώ! Το μόνο που δεν έχουμε δει ακόμη είναι να... ξαναστήνει η «Σίσερ» το εργοστάσιό της στην Αθήνα και με νέα επιδότηση.

Η καταβολή του τιμήματος θα γίνει συμψηφιστικά, στο πλαίσιο μακρόχρονης εμπορικής συμφωνίας ύψους 15 εκατ. ευρώ που προβλέπει παραγωγή από τη «Φάνκο» για λογαριασμό της «Σίσερ». Η απόσχιση του κλάδου πλεκτικής της «Σίσερ» έχει και την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ