Σάββατο 22 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΔΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Πάντα ... ανοδική πορεία

Δεκάδες εκατ. ευρώ συσσωρεύονται στα ταμεία των μεγάλων εταιριών, ενώ η οικονομία αντιμετωπίζει «προβλήματα»

Τους πρώτους μήνες του 2004, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων συνεχίζουν να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, παρά τα «προβλήματα» που αντιμετωπίζει η οικονομία. «Προβλήματα», που, μόλις προχθές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, έλεγε ότι θα λυθούν είτε με μείωση των μισθών, είτε με αύξηση της ανεργίας. Με την υπερεκμετάλλευση, δηλαδή, των εργαζομένων σε κάθε περίπτωση.

Για του λόγου το αληθές και ενώ οι μισθωτοί μετράνε τα «ψιλά» της νέας ΕΓΣΣΕ, ο όμιλος «Γερμανός» κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2004 αύξηση κερδών κατά 31,6%, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2003. Τα καθαρά προ φόρων κέρδη του ανήλθαν στα 11,6 εκατ. ευρώ από 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 13,4% και έφτασαν στα 173,1 εκατ. ευρώ! Αυτή τη βδομάδα, ο Ομιλος «Γερμανός» ανακοίνωσε και την εξαγορά δύο πολωνικών αλυσίδων με 161 καταστήματα, με αποτέλεσμα τα καταστήματά του στην Πολωνία να φτάσουν τα 323, αντιστοιχώντας σε ένα μερίδιο 14% της αγοράς, όπως ο ίδιος υποστηρίζει. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε έξι χώρες και διαθέτει 773 καταστήματα. Ενας από τους λόγους που έχει εξαπλωθεί στην Πολωνία, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, είναι ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες της ΕΕ, όπου σύντομα αναμένεται η ...«απελευθέρωση» των τηλεπικοινωνιών και η παραπέρα εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας.

«Ιδιαίτερα ικανοποιητική» κρίνει την πορεία του, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2004, ο ασφαλιστικός όμιλος «Αλιάνζ» Ελλάδας. Τα κέρδη του έφτασαν τα 4,3 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 61 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 55,2 εκατομμυρίων ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2003 (αύξηση 10,5%).

Καλά κινήθηκε στο 9μηνο (Ιούλης 2003 - Μάρτης 2004) και ο όμιλος «Εβερεστ», που αύξησε κατά 18,6% τα κέρδη προ φόρων και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, τα οποία ανήλθαν σε 4,21 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ