Σάββατο 22 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αδιέξοδες προτροπές

«Μειώνουμε την κατανάλωση - μειώνουμε τα κέρδη τους». Μ' αυτό το σύνθημα η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας καλεί τους καταναλωτές να καταναλώνουν όσο γίνεται λιγότερη βενζίνη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις τιμές των καυσίμων που έχουν φτάσει στα ύψη. Μόνο που το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων τόσο στα υγρά καύσιμα όσο και σε όλα τα προϊόντα ευρείας καθημερινής κατανάλωσης και η ακρίβεια που πλήττει τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η οποία οδηγεί στη συσσώρευση όλο και μεγαλύτερων κερδών στο μεγάλο κεφάλαιο, δεν αντιμετωπίζονται με πρακτικές τέτοιου τύπου.

Οσο για τα κέρδη - που η Ενωση Καταναλωτών αποφεύγει να ...κατονομάσει - δε θα μειωθούν επειδή για μερικές μέρες οι καταναλωτές θα κάνουν μικρότερες αγορές. Είναι βέβαιο ότι στη συνέχεια οι κερδοσκόποι θα βρουν τρόπο να αναπληρώσουν και με το παραπάνω τις ενδεχόμενες απώλειες. Τέτοιες πρακτικές διαμαρτυρίας κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να έχουν στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής άσκησης πίεσης στην εκάστοτε κυβέρνηση και στα μονοπώλια που θησαυρίζουν στις πλάτες των εργαζομένων. Αντί να καλούν τους καταναλωτές να «τουφεκίζουν στον αέρα» καλά θα έκαναν και οι καταναλωτικές οργανώσεις, που διατηρούν για τους εαυτούς τους το ρόλο του εκφραστή των συμφερόντων των καταναλωτών, να ευθυγραμμιστούν με το λαϊκό κίνημα στην κατεύθυνση της διεκδίκησης μιας διαφορετικής πολιτικής με στόχο τον έλεγχο των τιμών, την πάταξη της κερδοσκοπίας και την ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων.

Αυτή η πολιτική δε διστάζει να κατονομάσει τα «κέρδη» και τους «κερδοσκόπους» και βέβαια δεν έχει καμία σχέση με την αγορά του «ανταγωνισμού», «καλού» ή «κακού», γιατί απλούστατα αυτή η αγορά είναι που γεννάει την ακρίβεια, τους κερδοσκόπους και τα υπερκέρδη τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ