Κυριακή 23 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ο πολιτισμός των πιθήκων!

Θα σταθώ μόνο σε σας, κυρία μου, όχι γιατί είστε η μόνη υπεύθυνη αλλά γιατί, επιτέλους, είστε η Δήμαρχος! Η Δήμαρχος μιας πόλης, όπως η Αθήνα. Μιας πόλης με κύρος. Με ανθρώπους και μνημεία, που συνεισέφεραν και συνεισφέρουν - στον παγκόσμιο πολιτισμό. Με ανθρώπους και καλλιτέχνες, οι οποίοι - άνθρωποι και καλλιτέχνες - κάτω από άθλιες συνθήκες εργάζονται και δημιουργούν!

Την ίδια ώρα που εσείς, κυρία μου, υποδεχόσαστε στο Δημαρχείο τον Αλκιβιάδη της μαζικής κουλτούρας, δείχνοντας τα κάτασπρα δόντια σας, δεκάδες χορευτές και χορευτικά σύνολα αγωνίζονταν να μη σπάσουν τα πόδια τους στις άθλιες σκηνές που τους στρίμωξε η άθλια αντικαλλιτεχνική πολιτική σας. Χιλιάδες παιδιά σπούδαζαν τέχνη σε αφιλόξενα κτίρια. Χιλιάδες ζωγράφοι, ποιητές, μουσικοί πάλευαν να αναδείξουν την αντικειμενική αλήθεια με προσιτές για τον άνθρωπο καλλιτεχνικές εικόνες. Να παράξουν πραγματικό πολιτισμό. Δε σας είδα εκεί, κυρία μου, να μας δείχνετε τα κάτασπρα δόντια σας.

Υποθέτω πως γνωρίζετε ότι ο πολιτισμός είναι το επίπεδο εξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας. Το σύνολο των δημιουργικών δυνάμεων του ανθρώπου στο δεδομένο ιστορικό στάδιο. Υποθέτω, επίσης, πως γνωρίζετε ότι η έννοια πολιτισμός χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει ιστορικές περιόδους. Αλλά και τομείς δράσης της ζωής. Οπως π.χ. νομικός πολιτισμός, πολιτισμός εργασίας, καλλιτεχνικός πολιτισμός.

Ας σταθούμε στον τελευταίο, αφού αυτό, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι που εξετάζουμε. Στον καλλιτεχνικό πολιτισμό. Στον πολιτισμό της τέχνης. Σας ρωτάω, λοιπόν. Ολο αυτό το χοροπήδημα που βιώσαμε τις τελευταίες μέρες, όλο αυτό το χοροπήδημα που συνειδητός ντελάλης του είστε και εσείς, θα καταγραφεί, λέτε, στην ιστορία; Θα καταγραφεί, ας πούμε, όπως καταγράφηκε ο αρχαίος ελληνικός, ρωμαϊκός, κινέζικος πολιτισμός, ο πολιτισμός των Ινκας, η Αναγέννηση; (Για να σταθώ μόνο σε μερικά παραδείγματα).

Κυρία μου, η πολύχρωμη φούσκα που φουσκώνετε θα σκάσει στα χέρια σας. Θα ακουστεί ένα μπαμ και ύστερα... τίποτα! Κανείς δε θα ασχοληθεί με τη θητεία σας. Γιατί δε θα έχετε αφήσει τίποτα πίσω σας. Αφού αναζητάτε το σελοφάν, το περιτύλιγμα και όχι το περιεχόμενο. Ο πολιτισμός σας θα έχει την έκρηξη και το φως μιας ασθενικής πυγολαμπίδας. Το πρώτο αεράκι που θα κατέβει από την Πάρνηθα θα τον πετάξει στη θάλασσα μαζί με τα λήμματα των υπονόμων.

Προσωπικά, βέβαια, μου είναι αδιάφορο πώς και με τι εκστασιάζεστε. Δική σας είναι η ζωή σας και μπορείτε να την ξοδεύετε όπου και όπως εσείς επιθυμείτε. Στα ζητήματα, όμως, που χειρίζεστε στο όνομά μου, και τα χειρίζεστε με αυτό τον άθλιο τρόπο, θα συναντήσετε την οργή μου. Κανένας δε σας έδωσε την άδεια, γιατί κανέναν δε ρωτήσατε, να διεκδικήσετε τη διοργάνωση φεστιβάλ πιθήκων στην Αθήνα. Κανένας δε σας επέτρεψε, γιατί από κανέναν δε ζητήσατε άδεια, να κάνετε ρωμαϊκές υποδοχές σε καλλιτέχνες χωρίς ιστορικό αντίκρισμα.

Επιτέλους, την Αθήνα εκπροσωπείτε! Δεν είμαστε όλοι οι κάτοικοί της κανίβαλοι. Παρ' όλες τις επιθέσεις που δέχτηκε, από εσάς και άλλους προηγούμενους δημάρχους, ετούτη η πόλη δεν παραδόθηκε. Ξέρει να κρατάει το μέτρο. Αναζητά και βρίσκει πηγές έμπνευσης. Την ημέρα της ανεκδιήγητης υποδοχής σας, τα παιδιά της Σχολής Καλών Τεχνών, στα υπόγεια των φριχτών και απεριποίητων κτιρίων στην Πειραιώς, έπαιζαν - με επιτυχία, παρακαλώ - θέατρο! Και δίπλα οι τελειόφοιτοι εκθέτανε τα έργα τους. Το πήρατε είδηση; Σας άφησαν τα χειροφιλήματα και οι κοσμικοί χαριεντισμοί να αντιληφθείτε τι πράξη ντροπής διαπράττατε; Αντί να είστε εκεί που δένεται το ατσάλι είσαστε εκεί που αποσυντίθεται ο κόσμος!

Κυρία μου, δε σας θεωρώ σαν τη μοναδική υπεύθυνη. Αν απευθύνομαι σε σας είναι γιατί εσείς εκφράζετε, με τον πιο καθαρό και κυνικό τρόπο, τον καλλιτεχνικό πολιτισμό που πρέπει, πάση θυσία, να αποφύγουμε. Τον καλλιτεχνικό πολιτισμό των σούπερ μάρκετ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γιατί εσείς, κυρία μου, είστε από τους ηγέτες της νέας πολιτιστικής αντίληψης της γνωστής παγκοσμιοποίησης, που κυβερνάει και ετούτη τη χώρα. Γιατί δεν είστε απλώς μια Δήμαρχος, αλλά ένα κορυφαίο στέλεχος μιας πολιτικής που παράγει συνειδητά υποκουλτούρα.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ