Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Ο αγώνας έχει αποτέλεσμα

Νέες ικανοποιητικές διμερείς συμβάσεις εργασίας συμφωνήθηκαν με τεχνικές εταιρίες, συνεχίζονται οι   κινητοποιήσεις

Η αποφασιστικότητα των οικοδόμων, που διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικών διμερών συμβάσεων εργασίας με τεχνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε εργοτάξια της Αττικής, είχε και νέα θετικά αποτελέσματα. Μετά την υπογραφή διμερών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις με τις εταιρίες «ΧΟΧΤΙΦ», «Αττική οδός» και «ΑΚΤΩΡ», χτες δυο ακόμα εταιρίες, η εταιρία «ΚΑΟΥΛΑ» και η εταιρία «ΑΛΦΑΜΠΕΤΟΝ», σε συναντήσεις που είχαν με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, αποδέχτηκαν τα αιτήματα των εργαζομένων. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε άλλους χώρους, όπου οι εργοδότες δεν έχουν απαντήσει θετικά.

Ειδικότερα, η εταιρία «ΑΛΦΑΜΠΕΤΟΝ» συμφώνησε για αύξηση 1.000 δρχ. στο καταβαλλόμενο μεροκάματο, κατώτατο μεροκάματο ανειδίκευτου 10.000 δρχ. και αποδέχτηκε μια σειρά θεσμικά αιτήματα. Η εταιρία «ΚΑΟΥΛΑ» συμφώνησε στα εξής: Οι εργαζόμενοι με ημερομίσθιο 10.000 δρχ. ποσοστό αύξησης 4% από 1ης Γενάρη 2000 και 4% από 1ης Μάη, οι εργαζόμενοι με ημερομίσθιο 10.000 - 12.000 δρχ. ποσοστό 3,5% + 3,5% και οι εργαζόμενοι με ημερομίσθιο πάνω από 12.000 δρχ. ποσοστό 3%+ 3%. Για τους εργαζόμενους με μισθό, τα ποσοστά αυξήσεων διαμορφώνονται: Για μισθό μέχρι 330.000 δρχ. 3,5% από 1ης Γενάρη και 2% από 1ης Μάη, για μισθό 330.000 - 500.000 δρχ. ποσοστό 3,25% + 2% και για μισθό πάνω από 500.000 ποσοστό αύξησης 2% + 1,5%.

Σήμερα το πρωί, οι παραπάνω συμφωνίες θα τεθούν υπόψη των εργαζομένων στις αντίστοιχες εταιρίες σε συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν. Επίσης, σήμερα αντιπροσωπεία του Συνδικάτου θα έχει συνάντηση για το θέμα της σύμβασης με εκπροσώπους της τεχνικής εταιρίας «ΓΕΚ», που δραστηριοποιείται στο εργοτάξιο του Μεγάρου Μουσικής.

Χτες πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 9 π.μ.) με καθολική συμμετοχή οι εργαζόμενοι της εταιρίας «ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ» στα εργοτάξια που διαθέτει στη Μεταμόρφωση, στο Αιγάλεω και στο Ζεφύρι.

Στο εργοτάξιο στο Ζεφύρι βρέθηκε ο Α. Κατσούλης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου, και συζήτησε με τους 40 περίπου εργαζόμενους που απασχολούνται εκεί. «Η πρώτη αυτή κίνησή μας ήταν καλή, καθώς όλοι συμμετέχετε στη στάση εργασίας», σημείωσε ο συνδικαλιστής και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο αγώνας θα έχει θετικά αποτελέσματα. Οπως επισήμανε, «τα μεροκάματα στο χώρο είναι απαράδεκτα χαμηλά. Δεν μπορούμε να υποχρεωνόμαστε να δουλεύουμε ατέλειωτες υπερωρίες για να βγάλουμε ένα μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειές μας». Αναφέρθηκε στα αιτήματα που έχουν θέσει και τα οποία αφορούν ποσοστό αύξησης 10% και κατώτατο μεροκάματο ανειδίκευτου 10.000 δρχ. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην ταξική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, την Κυριακή 7 Μάη, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Να σημειώσουμε πως αρκετοί εργαζόμενοι στο χώρο αμείβονται με μεροκάματα - πείνας, ακόμα και 9.000 και 8.000 δρχ. Οι εργασίες στο συγκεκριμένο εργοτάξιο έχουν ξεκινήσει πριν ένα χρόνο περίπου και η εταιρία δεν εφάρμοζε το 7ωρο. Μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου, υποχρεώθηκε να το εφαρμόσει, ενώ οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα χρήματα των υπερωριών που τους οφείλει για το προηγούμενο διάστημα. Χτες, οι εργαζόμενοι συμφώνησαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, αν δεν υπάρξει θετική απάντηση στα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ