Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη Πούτιν στην Ουκρανία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας Λεονίντ Κούτσμα και Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο, με στόχο την εδραίωση μιας νέας εποχής στις ρωσοουκρανικές σχέσεις, είχαν την Τρίτη, 18 Απρίλη, συνομιλίες σε θέματα της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών. Κυρίαρχο θλεμα η αποπληρωμή του χρέους της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου. Οι δύο χώρες διαφωνούν για το ύψος του χρέους, με το Κίεβο να ομιλεί για 1,4 δισ. δολάρια και τη Μόσχα για περισσότερα από 2 δισ. Η Ουκρανία εξαρτάται ενεργειακά σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά έχει εξασφαλίσει τη δωρεάν χορήγηση μιας ορισμένης ποσότητας, σε αντάλλαγμα για τον αγωγό που διέρχεται από το ουκρανικό έδαφος. Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού «Γκαζπρόμ», Ρεμ Βιάχιρεφ κατηγόρησε μάλιστα την περασμένη βδομάδα την Ουκρανία ότι κλέβει φυσικό αέριο από τον αγωγό.

Οι δυο πρόεδροι επισκέφθηκαν το ναύσταθμο του Στόλου της Ρωσίας στη Σεβαστούπολη (Κριμαία). Στην Πλατεία Ναχίμοφ της πόλης είχε διοργανωθεί πικετοφορία. Στα πλακάτ αναγράφονταν: «Η Σεβαστούπολη και η Κριμαία είναι η Ρωσία». Ο Πούτιν παρασημοφόρησε αξιωματικούς του Στόλου.

Αντιδράσεις για το δημοψήφισμα

Στο μεταξύ, στην Ουκρανία σχολιάζονται έντονα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Ο ηγέτης του ΚΚ Ουκρανίας Πιοτρ Σιμονένκο δήλωσε ότι «αυτό το δημοψήφισμα αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς τη δικτατορία και την καταστροφή των δημοκρατικών θεσμών» στη χώρα, ενώ κατά την πορεία της προετοιμασίας και της διεξαγωγής του «παραβιάστηκαν κατάφωρα» τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών. Σαν αποτέλεσμα των τροποποιήσεων, που θα γίνουν στο Σύνταγμα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, θα αλλάξει η ισορροπία ανάμεσα στη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία. «Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι το Κοινοβούλιο χάνει εντελώς την ανεξαρτησία και θα υποταχθεί στην προεδρική διοίκηση και στο Υπουργικό Συμβούλιο», τόνισε ο Σιμονένκο.

Επισήμανε ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή «αυτοεξαιρέθηκε» από τον έλεγχο του δημοψηφίσματος και την τήρηση νόμου. «Η ΚΕΕ βρισκόταν υπό τον αυστηρό έλεγχο της προεδρικής διοίκησης και των ολιγαρχών. Η ΚΕΕ δεν είναι σε θέση να εξασφαλίζει τη διεξαγωγή τέτοιων εκστρατειών και θα ζητήσουμε την επανεκλογή της σύνθεσής της».

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ουκρανία μετά το δημοψήφισμα, ο Σιμονένκο δεν απέκλεισε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στο τέλος τούτης - αρχές της άλλης χρονιάς. Κατά τη γνώμη του, οι ολιγάρχες θα προκαλέσουν κυβερνητική κρίση μετά την ανακατανομή της αγοράς ενέργειας και άλλων αγορών με βάση τη νέα ιδεολογία, που προτείνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιούλι Τιμοσένκο. Η δεύτερη αιτία που θα αναγκαστεί η κυβέρνηση του Β. Γιουστσένκο να παραιτηθεί, είναι, σύμφωνα με τον Σιμονένκο, οι τροποποιήσεις που θα γίνουν στο Σύνταγμα σε σχέση με την εισαγωγή των δυο σωμάτων του Κοινοβουλίου. Αυτό θα οδηγήσει «στην ενίσχυση των περιφερειακών φατριών και θα μεταφερθεί σε νέο επίπεδο η πάλη των ολιγαρχών του Κιέβου για τις περιοχές και θα αποτελέσει ώθηση για τις βουλευτικές εκλογές», σημείωσε ο Σιμονένκο και πρόσθεσε: «Η εξέλιξη των γεγονότων και η ένταση της επιρροής των ολιγαρχικών φατριών, το ενδιαφέρον τους για την εξουσία στο κράτος θα οδηγήσουν στις πρόωρες προεδρικές εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ