Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αναζήτηση νέου πρωθυπουργού

Οριστική η απόφαση ντ' Αλέμα να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κεντροαριστερού συνασπισμού

ΡΩΜΗ.-

Αλλεπάλληλους γύρους συνομιλιών είχαν, χτες, όλη την ημέρα οι συγκυβερνώντες στην κεντροαριστερά κυβέρνηση συνασπισμού του Μάσιμο ντ' Αλέμα, προκειμένου να καταλήξουν στον αντικαταστάτη του πρωθυπουργού και να διασώσουν την παραμονή τους στην εξουσία. Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης της δεξιάς «Φόρτσα Ιτάλια» και οι ακροδεξιοί του σύμμαχοι πιέζουν για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, των οποίων το αποτέλεσμα θεωρούν ότι θα γείρει υπέρ τους, με δεδομένη την εντυπωσιακή επικράτησή τους στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής.

Νέο πρωθυπουργό, αλλά και νέο επικεφαλής του εκλογικού τους συνδυασμού συνεργασίας αναζητούν οι συμμετέχοντες στην κεντροαριστερά κυβέρνηση, μετά την οριστική, όπως σημειώθηκε, απόφαση του Μάσιμο ντ' Αλέμα να παραιτηθεί. Στενοί συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού τόνιζαν, χτες, ότι ο Μάσιμο ντ' Αλέμα θα ανακοινώσει την παραίτησή του, αμετάκλητα, στη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να ακολουθήσει ούτε συζήτηση ούτε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά μόνο η σχετική συνεδρίαση και της Γερουσίας, που θα επικυρώσει την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Μετά το πέρας των διαδικασιών σε Γερουσία και σε Κοινοβούλιο, το μέλλον της ιταλικής κυβέρνησης περνά στη δικαιοδοσία του Προέδρου Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να διερευνήσει, κατά πόσο είναι δυνατό, το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας κυβέρνησης ή οι Ιταλοί θα κληθούν να προσφύγουν στις κάλπες των πρόωρων εκλογών υπό μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι ηγέτες των συγκυβερνώντων κομμάτων, της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Δημοκρατικών, των Πρασίνων, των Ιταλών Κομμουνιστών και των Χριστιανοδημοκρατών καλούνται να καταλήξουν σε ένα νέο πρόσωπο στην πρωθυπουργία για να μπορέσουν να διασφαλίσουν την παραμονή τους στην εξουσία, αφού η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα σημάνει, πιθανότατα, μια νέα μεγάλη ήττα. Εντούτοις, μέχρι χτες το απόγευμα, η κατάσταση δεν είχε διαλευκανθεί, καθώς, με εξαίρεση τους Χριστιανοδημοκράτες, οι υπόλοιποι συγκυβερνώντες είχαν συμφωνήσει για νέο πρωθυπουργό στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Τζουλιάνο Αμάτο. Οι Χριστιανοδημοκράτες, όμως, επέμεναν στην επιλογή του Προέδρου της Γερουσίας Νικόλα Μαντσίνο. Οσο για τον υπό παραίτηση πρωθυπουργό επέμεινε στη σιωπή του και απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ