Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αλλαγή ηγεσίας στην ΚΦΟΡ

Κλαρκ,Ραινχαρτ και Ορτούνο σε ...αναμνηστική φωτογραφία

Associated Press

Κλαρκ,Ραινχαρτ και Ορτούνο σε ...αναμνηστική φωτογραφία
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Αλλαγή ηγεσίας χτες στην πολυεθνική ΚΦΟΡ. Ο απερχόμενος διοικητής, Γερμανός στρατηγός Κλάους Ράινχαρντ, παρέδωσε τη σκυτάλη στον Ισπανό αντιστράτηγο και διοικητή της «Ευρωπαϊκής Δύναμης» (ΓΙΟΥΡΟΚΟΡΠΣ), Χουάν Ορτούνο, στη διάρκεια ειδικής τελετής στην Πρίστινα. Ο 60χρονος διοικητής της ΚΦΟΡ, ο πρώτος που εκπροσωπεί έναν μη-ΝΑΤΟικό στρατιωτικό σχηματισμό και αναλαμβάνει τα ηνία της ΚΦΟΡ, υποστήριξε πως θα επικεντρώσει τις περισσότερες προσπάθειες στη δημιουργία «ασφαλούς περιβάλλοντος ώστε να επιτραπεί η συνεχιζόμενη προσπάθεια επαναπατρισμού των προσφύγων» στο πολύπαθο Κοσσυφοπέδιο. Δεν έκανε ωστόσο σαφές εάν και πού θα αλλάξει η στρατηγική της ΚΦΟΡ αναφορικά με την επίτευξη αυτού του στόχου, που παραμένει ανεκπλήρωτος, εννιά μήνες μετά την κάθοδο των πολυεθνικών δυνάμεων κατοχής της περιοχής...

Σε άλλα σημεία των χτεσινών δηλώσεών του, ο 60χρονος διοικητής της ΚΦΟΡ υποστήριξε τη «σπουδαιότητα» της συνεργασίας ανάμεσα στην υπό ΝΑΤΟικής ηγεσίας πολυεθνική δύναμη και την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας πως οι δύο αυτές δυνάμεις θα έχουν ως προτεραιότητα την «ενίσχυση» των διοικητικών συνόρων του Κοσσυφοπεδίου με τη Νότια Σερβία «ιδιαίτερα σε όποια σημεία είναι απαραίτητο»...

Στη χτεσινή τελετή αλλαγής της διοίκησης της ΚΦΟΡ, δεν έλειψαν και οι παρατηρήσεις του Γερμανού στρατηγού Κλάους Ράινχαρντ, ο οποίος ζήτησε από όλες τις εθνικές κοινότητες του Κοσσυφοπεδίου να σταματήσουν τις πράξεις αντεκδίκησης και μίσους. «Τα κατάλληλα εργαλεία μιας ειρηνικής συνύπαρξης δε βρίσκονται στη χρήση των όπλων, ούτε στη χρήση επιδεικτικής βίας... ούτε φυσικά στην παρενόχληση πολιτικών αντιπάλων» σημείωσε δηκτικά ο Γερμανός στρατηγός, καταλήγοντας ότι η «βία και η αντεκδίκηση δε θα κάνουν τίποτε άλλο από το να παραδώσουν την επαρχία στο χάος και στην καταστροφή».

Ο στρατιωτικός ηγέτης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ που ήταν παρών στη χτεσινή τελετή, δήλωσε ότι οι 350 αξιωματικοί της Ευρωπαϊκής Δύναμης, που είναι σχεδόν οι μισοί από τους άνδρες που στελεχώνουν το νέο επιτελείο της KFOR, θα υπάγονται στο ΝΑΤΟ, το οποίο θα εξακολουθήσει να προσφέρει την υποστήριξή του στην αποστολή της KFOR στο Κόσσοβο.

Ο αντιστράτηγος Ορτούνο, που είναι επικεφαλής της «Ευρωπαϊκής Δύναμης», (αποτελείται από αξιωματικούς της Γερμανίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Βέλγιου και Λουξεμβούργου) θα είναι επικεφαλής της KFOR για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τις Χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Ευρώπη (Landcent).

Βρετανικές πιέσεις για τον «επαναπατρισμό» Κοσσοβάρων προσφύγων

Στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια της βρετανικής «φιλοξενίας» για χιλιάδες Κοσσοβάρους Αλβανούς πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στη Γηραιά Αλβιόνα στη διάρκεια των περσινών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Μέσα στις επόμενες βδομάδες, θα αναγκαστούν να επαναπατριστούν ακόμη και με το ζόρι, καθώς χτες ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, απείλησε να λάβει «μέτρα» εναντίον εκείνων που δε θέλουν να επαναπατριστούν οικειοθελώς...

Στη διάρκεια δηλώσεών του προς τον Τύπο, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε πως οι 3.000 πρόσφυγες που εξακολουθούν να παραμένουν στη Βρετανία θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει το έδαφός της το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, καθώς η άδεια παραμονής τους για ένα χρόνο δεν πρόκειται να ανανεωθεί. «Θα ληφθούν μέτρα εναντίον εκείνων που δε θα θελήσουν να φύγουν οικειοθελώς. Ομως εμείς κάνουμε τα πάντα για να τους ενθαρρύνουμε να φύγουν εκουσίως», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Στρο.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Τάιμς», έχουν ενοικιαστεί δύο αεροσκάφη για τον μήνα Μάη, και άλλα δύο θα ενοικιαστούν και τον μήνα Ιούνη, για τον επαναπατρισμό των Κοσσοβάρων. Κάθε πρόσφυγας θα λάβει μία ενίσχυση από 400 δολάρια/ΕΥΡΩ, που θα τους βοηθήσουν στα πρώτα έξοδα στην επανεγκατάστασή τους στο Κόσσοβο.

Η βρετανική οργάνωση για βοήθεια στους πρόσφυγες «Refuge Council», επέκρινε την απόφαση, εκφράζοντας την άποψη ότι πολλοί από αυτούς δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στη γιουγκοσλαβική επαρχία, καθώς η ηρεμία δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη.

Λίγη ώρα μετά τις επικριτικές ανακοινώσεις της βρετανικής οργάνωσης αρωγής για τους πρόσφυγες, εκδηλώθηκε επίθεση με χειροβομβίδες σε κτίριο της Πρίστινας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Αλβανοί. Οι χειροβομβίδες εξερράγησαν σε ένα από τα διαμερίσματα του κτιρίου, που βρίσκεται πολύ κοντά στο «Γκραντ Οτέλ», στο κέντρο της Πρίστινας. Από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς το διαμέρισμα, αλλά οι δύο Αλβανοί ένοικοι τραυματίστηκαν ελαφρά, ανέφερε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ