Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ολονύχτιες μάχες μετά τη δολοφονία μετανάστη

ΛΙΛΗ.-

Με ενισχύσεις από το Παρίσι, σταθερές και συχνές περιπολίες, αλλά και με απειλές για νέες πολυάριθμες συλλήψεις ετοιμαζόταν, χτες, η γαλλική αστυνομία να αντιμετωπίσει τους εξοργισμένους νεαρούς της φτωχογειτονιάς των Βορειοαφρικανών μεταναστών, που για δύο συνεχόμενες ημέρες μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης τους περιμετρικούς δρόμους της συνοικίας τους. Είναι η πολλοστή φορά που νεαροί από τις εργατικές συνοικίες, που κατοικούνται, κυρίως, από βορειοαφρικανικής καταγωγής Γάλλους, συγκρούονται με την αστυνομία, την οποία κατηγορούν για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος τους.

Αφορμή των συγκρούσεων που συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση για δύο ολόκληρες νύχτες ήταν η δολοφονία ενός 21χρονου Γάλλου, αλγερινής καταγωγής, του Ριάντ Χαμλάουι, την Κυριακή το βράδυ, από έναν, σχεδόν συνομήλικό του, αστυνομικό. Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, ο Χαμλάουι εντοπίστηκε τη στιγμή που προσπαθούσε να κλέψει ένα αυτοκίνητο και πυροβολήθηκε επειδή εκτιμήθηκε ως «απειλητική» μια απότομη κίνησή του. Διαφορετική άποψη, όμως, έχει ο εισαγγελέας της Λίλης, Κλοντ Μαθόν, ο οποίος παρέπεμψε στα κεντρικά ανακριτικά των γαλλικών αρχών ασφαλείας, το νεαρό αστυνομικό, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Ο Μαθόν υπογράμμιζε ότι τα υπάρχοντα στοιχεία συγκλίνουν περισσότερο στην εκδοχή ότι πρόκειται για πυροβολισμό εκ προμελέτης και όχι από θέση αυτοάμυνας.

Την ίδια άποψη φαίνεται ότι έχουν, όμως, και οι εκατοντάδες νεαροί, μετανάστες δεύτερης γενιάς, οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, δύο νύχτες, και συγκρούστηκαν βίαια με την αστυνομία, πυρπόλησαν αυτοκίνητα, κατέστρεψαν καταστήματα. Αναλόγως αναμενόταν να κυλήσει και η χτεσινή νύχτα, παρά τις 61 συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν (εκ των οποίων οι 24 είναι ανήλικοι), αλλά και τη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα, στη Λίλη με επικεφαλής τον ιμάμη της πόλης και την οικογένεια του δολοφονημένου νεαρού, με κύριο αίτημα την ηρεμία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ