Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «ΝΤΟΓΚΟΥ ΑΚ ΝΤΕΝΙΖ»
Παίζουν «κρυφτό» στο FIR Λευκωσίας

Ζήτησαν την άδεια Ντενκτάς, αλλά τελικά δεν πέταξαν τα αεροπλάνα

Σε «κρυφτό» εξελίχθηκε η τουρκική αεροναυτική άσκηση «Ντογκού Ακ Ντενίζ 2000», καθώς τελικά δε σημειώθηκε παράβαση του FIR Λευκωσίας. Τμήμα της άσκησης, στην οποία εκτός από την Τουρκία συμμετέχουν δυνάμεις από πέντε ΝΑΤΟικές χώρες και το ελληνικό αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής», είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα το βράδυ να διεξαχθεί στο διεθνή θαλάσσιο και εναέριο χώρο βορειοδυτικά της Κύπρου. Η αρμοδιότητα για τον έλεγχο των πτήσεων στην περιοχή αυτή ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η έγκριση είχε δοθεί από το καθεστώς Ντενκτάς κατόπιν του σχετικού αιτήματος από τις τουρκικές αρχές.

Τελικά, σύμφωνα με τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, καμία δραστηριότητα δε σημειώθηκε στην περιοχή του FIR Λευκωσίας, αλλά στην ίδια περιοχή έχουν προγραμματιστεί και για αύριο δραστηριότητες της άσκησης. Πάντως, άσχετα από το αν τελικά δεν υπήρξε ή δεν υπάρξει παράνομη στρατιωτική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, το γεγονός και μόνο ότι πέντε ΝΑΤΟικές χώρες συμμετέχουν σε μια τουρκική άσκηση, για τη διεξαγωγή της οποίας ζητήθηκε η άδεια του καθεστώτος Ντενκτάς, αποτελεί προσπάθεια ντεφάκτο νομιμοποίησης της κατοχής της Βόρειας Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα. Η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει ότι δε συμμετέχει στο τμήμα της άσκησης που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο FIR Λευκωσίας και για το λόγο αυτό το αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» παρέμεινε στο Αιγαίο, όπου όμως στη διάρκεια της άσκησης σημειώθηκαν παραβάσεις του ελληνικού FIR από τουρκικά μαχητικά, τα οποία αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Η άσκηση «Ντογκού Ακ Ντενίζ 2000» ολοκληρώνεται το Σάββατο και τα ΝΑΤΟικά πλοία μαζί και το ελληνικό αντιτορπιλικό αναμένεται να πλεύσουν σε τουρκικά λιμάνια.

Η εξαγγελία της διεξαγωγής της άσκησης και σε τμήμα του κυπριακού FIR προκάλεσε την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία έκανε διαβήματα προς τις χώρες του ΝΑΤΟ. Οπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μ. Παπαπέτρου, η άσκηση επηρεάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Θετική ανταπόκριση υπήρχε από την Ελλάδα και τη Γαλλία, ενώ χτες οι ΗΠΑ, μέσω της πρεσβείας τους στη Λευκωσία, διαβεβαίωσαν την κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν προτίθενται να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Το πρόβλημα όμως με τη συγκεκριμένη άσκηση δεν είναι η παραβίαση του εναέριου χώρου, αλλά του FIR της Κύπρου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου δήλωσε ότι εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας ανέφερε επίσης ότι θα διαβιβάσει το αίτημα της Κύπρου να μην υπάρξει παράβαση των κανόνων της περιοχής ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ