Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ανακύκλωση συνεργατών και προσχημάτων

Ορκίστηκαν η μεταβατική «κυβέρνηση» και ο νέος Πρόεδρος του Ιράκ, ενώ ο Τζορτζ Μπους εξέφραζε ικανοποίηση...

Αλυσίδα εκρήξεων ακολούθησε το διορισμό των καινούριων συνεργατών

Associated Press

Αλυσίδα εκρήξεων ακολούθησε το διορισμό των καινούριων συνεργατών
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Μετά από διπλωματικό παρασκήνιο, που διογκώθηκε επιτηδευμένα για να δημιουργηθεί η εντύπωση των «δημοκρατικών διαδικασιών», ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, ανακοίνωσε την 33μελή μεταβατική κυβέρνησή που, υπό την προεδρία του Γάζι αλ Γιαουάρ, θα «παραλάβει την εξουσία», στις 30 Ιούνη, από την κατοχική διοίκηση. Μάλιστα, η νέα ιρακινή ηγεσία ορκίστηκε, καθώς με μια αιφνιδιαστική απόφαση, το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο αυτοδιαλύθηκε. Και μόνον, ίσως, το γεγονός ότι η σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, ανακύκλωση του διορισμένου Συμβουλίου δεν αφήνει περιθώρια ψευδαισθήσεων περί «ανεξάρτητης ιρακινής εξουσίας».

Προεδρικά καθήκοντα ανέλαβε ο Γάζι αλ Γιαουάρ, σουνίτης, που σπούδασε στις ΗΠΑ και κατοικούσε στη Σ. Αραβία, όπου διατηρούσε μεγάλη επιχείρηση τηλεπικοινωνιών, ενώ είναι ανιψιός του Σεΐκ Μοχσέν αλ Γιαουάρ, ηγέτη της φυλής Σαμάρ, που αριθμεί 3 εκατομμύρια μέλη. Ο αλ Γιαουάρ παρουσιάστηκε ως ομόφωνη επιλογή του Κυβερνητικού Συμβουλίου απέναντι στον Αντνάντ Πατσάτσι, που διαδόθηκε ότι υποστηρίχτηκε από την κατοχική διοίκηση. Ο Πατσάτσι, όμως, αρνήθηκε την προεδρία, επιμένοντας ότι η φημολογία διοχετεύτηκε εσκεμμένα, προκειμένου οι ΗΠΑ να επιβάλουν τον εκλεκτό τους Γιαουάρ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γιαουάρ, μαζί με τον Ιγιάντ Αλάουι, που συνεργαζόταν επί χρόνια με τη CIA, δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τις κατοχικές δυνάμεις για τη βοήθειά τους και να προαναγγείλουν την παράταση της κατοχής, «καθώς στην παρούσα φάση χρειαζόμαστε την υποστήριξη μιας πολυεθνικής δύναμης». Πάντως, για να τηρηθούν τα προσχήματα, ο πρώην και νυν ΥΠΕΞ, Χοσιγιάρ αλ Ζεμπάρι, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου χθες παρουσιάστηκε τροποποιημένη εκδοχή του αμερικανο-βρετανικού σχεδίου απόφασης για το «ελεύθερο Ιράκ», προκειμένου «να έχει λόγο στην τελική του διατύπωση».

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος, που θεώρησε αναγκαίο να τονίσει ότι «δεν αναμείχθηκε καθόλου στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης». Ανάλογες δηλώσεις έγιναν από την Κοντολίζα Ράις και τον Κόλιν Πάουελ, ενώ τη μεταβατική κυβέρνηση χαιρέτισαν οι Βρετανία, Τουρκία, Ιορδανία, Πολωνία και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Κλιμάκωση των επιθέσεων

Αλυσιδωτές εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων συγκλόνισαν, χθες, το Ιράκ, με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται έξω από τα γραφεία της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, στα όρια του στρατηγείου των κατοχικών δυνάμεων. Επισήμως, 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν. Νωρίτερα, ανάλογη επίθεση σε αμερικανική βάση στο Μπαϊτζί, 180 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, στοίχισε τη ζωή σε 11 Ιρακινούς, ενώ τραυματίστηκαν 20 και 2 Αμερικανοί στρατιώτες. Στην περιοχή αλ Ανμπάρ σκοτώθηκε 1 ακόμη πεζοναύτης, και στο Κιρκούκ από επίθεση με βομβίδες σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί και τραυματίστηκε ένας.

Μπαράζ επιθέσεων συγκλόνισε τη Βαγδάτη και την Κυριακή, όπου σκοτώθηκαν συνολικά 3 Αμερικανοί στρατιώτες και 6 Ιρακινοί, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι. Στο Κιρκούκ σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί, ενώ στην Κούφα 2 Αμερικανοί στρατιώτες.

Τόσο στην Κούφα, όσο και στη Νατζάφ συνεχίστηκαν οι σποραδικές συγκρούσεις με ενόπλους του Μουκτάντα Σαντρ, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας της περασμένης βδομάδας. Χθες, ανακοινώθηκε ότι οι κατοχικές δυνάμεις πρότειναν στον Σαντρ να εγκαταλείψει, ασφαλής, τη Νατζάφ μαζί με όσους μαχητές του δεν είναι από την πόλη και να παραδώσουν τα όπλα τους στις τοπικές αρχές, με αντάλλαγμα να αποχωρήσουν από τις ιερές σιιτικές πόλεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκκλήσεις ενότητας από τη δοτή ηγεσία (2005-02-02 00:00:00.0)
Επιθέσεις, συλλήψεις, αποσύρσεις και ανησυχία (2005-01-25 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι επιθέσεις - επιμένει η Ουάσιγκτον (2005-01-05 00:00:00.0)
«Παζάρι» με αφορμή τις εκλογές (2004-12-02 00:00:00.0)
Αντίστροφη μέτρηση για τη Φαλούτζα (2004-11-05 00:00:00.0)
Στόχος κατακτητές και πετρελαιαγωγοί (2004-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ