Πέμπτη 3 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΟΠΕΚ
Νέα επεισόδια εντείνουν τον πετρελαϊκό «πανικό»

ΡΙΑΝΤ.-

Νεκροί έπεσαν από τα πυρά ανδρών του σαουδαραβικού στρατού δύο ένοπλοι, χτες, σε ορεινή περιοχή δυτικά της πόλης Τάιφ, οι οποίοι, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «σχετίζονταν με την επίθεση και την ομηρία στο πετρελαϊκό κέντρο του Κχομπάρ». Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά αμερικανικής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής, την ώρα που εξερχόταν από την οχυρωμένη στρατιωτική βάση Ισκάν, στα νότια του Ριάντ. Οπως έγινε γνωστό δεν υπήρξαν θύματα από αυτήν την επίθεση.

Εντούτοις, παρά τις διαβεβαιώσεις της σαουδαραβικής ηγεσίας ότι έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γύρω από όλες τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και ότι η κατάσταση στο βασίλειο των Σαούντ είναι υπό έλεγχο, οι ανησυχίες διεθνώς φαίνεται να εντείνονται. Χτες, η τιμή του πετρελαίου δεν υποχώρησε παρά μόνο λίγα λεπτά, κάτω από τα 42 δολάρια το βαρέλι.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ δεσμεύτηκαν, μονομερώς, να αυξήσουν την ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή τους, ασχέτως της απόφασης που θα λάβει ο ΟΠΕΚ, που συνεδριάζει, σήμερα, στη Βηρυτό. Η συνεδρίαση αυτή θεωρείται από τις πλέον κρίσιμες καθώς ακόμη και αν το πετρελαϊκό καρτέλ αποφασίσει να αυξήσει την παραγωγή του, πιθανότατα δε θα σημάνει παρά την επισημοποίηση της, ήδη, υπάρχουσας ανεπίσημης παραγωγής, χωρίς δραματικά αποτελέσματα στις τιμές του πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ