Παρασκευή 4 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Ακέφαλη» η CIA

«Αποδιοπομπαίος τράγος» ο Τζ. Τένετ, προσπάθεια εξάλειψης κάποιων αποδείξεων του εγκλήματος ή συγκρούσεις εξουσίας;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για «προσωπικούς λόγους» ο Τζορτζ Τένετ, επικεφαλής της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, της CIA, υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του. Μία παραίτηση που έγινε δεκτή από τον Αμερικανικό Πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους, ο οποίος και τη δημοσιοποίησε. «Υπήρξε ένας δυνατός και ικανός αρχηγός της υπηρεσίας και θα μου λείψει» δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, την ώρα που πετούσε προς την αεροπορική βάση «Αντριους», από όπου θα αναχωρούσε για την Ευρώπη, όπως μετέδωσε το «Reuters». «Εκανε καταπληκτική δουλιά για τον αμερικανικό λαό και αποδέχτηκα την επιστολή παραίτησής του» προσέθεσε ο Μπους. Ο Τένετ που διορίστηκε από τον Κλίντον το 1997, θα παραμείνει πάντως επικεφαλής της CIA μέχρι την 11η Ιουλίου, οπότε θα τον διαδεχτεί πιθανώς ο αναπληρωτής αρχηγός, Τζον ΜακΛάφλιν, ή ο επικεφαλής της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρώην(;) πράκτορας της CIA και ρεπουμπλικανός βουλευτής της Φλόριντα, Πόρτερ Γκος.

Λίγο αργότερα ο Τένετ, που μετά τον Αλαν Ντάλες (1953-1961) είναι ο μακροβιότερος αρχηγός της CIA, μιλώντας στο προσωπικό της CIA επέμεινε ότι οι λόγοι της παραίτησής του είναι προσωπικοί και τόνισε ότι τόσο η CIA και συνολικά όλες οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είναι ισχυρότερες σήμερα «από ό,τι τις ανέλαβα 7 χρόνια πριν και θα γίνουν ακόμη ισχυρότερες αύριο από ό,τι είναι σήμερα».

Πάντως ο Τένετ είχε δεχτεί τα πυρά αρκετών Αμερικανών αξιωματούχων τους τελευταίους μήνες σχετικά με τις λανθασμένες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών για το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεΐν. Επίσης, ανεξάρτητη επιτροπή που διεξάγει έρευνες για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ έχει ασκήσει κριτική στη CIA, επειδή απέτυχε να εκτιμήσει σωστά την απειλή που συνιστούσε το τρομοκρατικό δίκτυο της «Αλ Κάιντα». Εκτοτε, έβλεπαν συνέχεια το φως της δημοσιότητας θεωρίες περί οικειοθελούς αποχώρησης του Τένετ ή εξαναγκασμού του σε παραίτηση.

«Για λόγους εκδίκησης»

Σε μία παράλληλη υπόθεση, για την εξέταση της υπόθεσης διαρροής του ονόματος της πράκτορα Βάλερι Πλαμ στα ΜΜΕ, εκ μέρους του Λευκού Οίκου, που αποτελεί ποινικό αδίκημα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ζήτησε τη βοήθεια συνηγόρου, του Τζιμ Σαρπ, για να τον εκπροσωπήσει στο ποινικό μέρος της υπόθεσης. Η Πλαμ παντρεμένη με τον Τζο Ουίλσον, πρώην διπλωμάτη ο οποίος είχε σταλεί στο Νίγηρα για να διαπιστώσει αν ήταν αληθινές οι αναφορές που ήθελαν το Ιράκ να προσπαθεί να αγοράσει εμπλουτισμένο ουράνιο από τη χώρα αυτή, έκρινε αβάσιμες τις υποψίες αυτές. Αργότερα η CIA παραδέχτηκε ότι οι πληροφορίες για το εμπλουτισμένο ουράνιο είχαν βασιστεί σε πλαστά έγγραφα και ότι ο Λευκός Οίκος δε θα έπρεπε να τις έχει επικαλεστεί. Η ταυτότητα της Πλαμ αποκαλύφθηκε τον περασμένο Ιούλη και τότε ο Ουίλσον κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπους ότι διέρρευσε το όνομά της στον Τύπο για να τον εκδικηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ