Παρασκευή 4 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Με ασπίδα τον αντικομμουνισμό...

«Ξαναδιαβάζει» την ιστορία ο Αμερικανός πρόεδρος προκειμένου να δικαιολογήσει τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Προετοιμασία μεγάλων αντιπολεμικών διαδηλώσεων στην Ιταλία

Αστυνομικοί με πολιτικά συλλαμβάνουν διαδηλωτές στην Ιταλία

Associated Press

Αστυνομικοί με πολιτικά συλλαμβάνουν διαδηλωτές στην Ιταλία
ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ ΣΠΡΙΝΓΚΣ - ΡΩΜΗ.- Τον αντικομμουνισμό επιστράτευσε ο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την ευρωπαϊκή ήπειρο προκειμένου να «πείσει» τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ. Πρώτος σταθμός του Μπους είναι η Ρώμη, με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την απελευθέρωση της Ιταλίας, όπου σήμερα θα πραγματοποιηθεί μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας από το Κολοράντο Σπρινγκς σε απόφοιτους της στρατιωτικής αεροπορίας, κάλεσε τους Αμερικανούς να δείξουν «καρτερικότητα» αφού «αυτή η σύγκρουση θα έχει πολλές περιστροφές και θα υπάρξουν αναποδιές στο δρόμο για τη νίκη». Ο Μπους μάλιστα δε δίστασε να χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα και τις μεταπολεμικές εξελίξεις στην Ελλάδα (και αλλού στον κόσμο) λέγοντας χαρακτηριστικά: «στα χρόνια που ακολούθησαν το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, το έθνος μας αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και κινδύνους με την άνοδο του κομμουνισμού. Το 1947 κομμουνιστικές δυνάμεις διεξήγαγαν εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα και απειλούσαν την Τουρκία... Το 1949 η Σοβιετική Ενωση δοκίμασε την ατομική βόμβα και οι κομμουνιστές νίκησαν στην Κίνα»... Ολα αυτά έγιναν μέσα στα πρώτα τέσσερα χρόνια από το τέλος του πολέμου είπε ο πρόεδρος, αλλά τελικά οι Αμερικανοί «δεν έχασαν το κουράγιο τους... και αυτή η επιμονή έδωσε σε όλον τον κόσμο ένα μάθημα στην ελευθερία»...

Σε κατάσταση πολιορκίας η Ρώμη

Ο Μπους κατέφθασε αργά χτες το βράδυ στην ιταλική πρωτεύουσα, όπου σήμερα αναμένεται να συναντήσει τον Πάπα στο Βατικανό, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι και το βράδυ τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Ρώμης το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Η διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και διασχίζοντας όλο το κέντρο (περνώντας σχετικά κοντά και από τα σημεία που θα βρίσκεται ο Μπους) θα τερματίσει έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Στη διαδήλωση εκτός από χιλιάδες πολίτες «παρών» θα δώσουν δεκάδες κοινωνικές οργανώσεις και συνδικάτα.

Την ίδια ώρα πάντως η Ρώμη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού αφού τα μέτρα των δυνάμεων ασφαλείας είναι πρωτοφανή. Ολόκληρο το κέντρο παραμένει ουσιαστικά κλειστό από χτες, δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος, ενώ σήμερα δε θα επιτραπεί η διέλευση αυτοκινήτων. Ακόμη στη σημερινή διαδήλωση «δυναμικό παρών» θα δώσουν και 10.000 αστυνομικοί. Παράλληλα όπως μας μετέδωσε η γραμματέας της ΟΒ ΚΝΕ Ρώμης, Ελένη Οικονόμου, όλα τα ιταλικά τηλεοπτικά κανάλια (από τη RAI μέχρι τα ιδιοκτησίας Μπερλουσκόνι) επαναλαμβάνουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο πραγματοποίησης τρομοκρατικού χτυπήματος, τακτική που ακολουθούν σταθερά τους τελευταίους μήνες πριν από μεγάλα συλλαλητήρια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμμετέχοντας ουσιαστικά στο παιχνίδι της κυβέρνησης επαναλαμβάνουν την ανάγκη η διαδήλωση να διεξαχθεί ειρηνικά και να αποφευχθούν οι «προκλήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ