Σάββατο 5 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Καθήλωση μισθών - αύξηση κερδών το 2004 - 2005

Καθήλωση των μισθών, άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας και αύξηση των επιχειρηματικών κερδών, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διετία 2004 - 2005 στη ζώνη του ευρώ. Οι προβλέψεις αυτές - οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν χτες - έγιναν από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι εξέτασαν για λογαριασμό της ΕΚΤ, την πορεία των μακροοικονομικών εξελίξεων για τη διετία 2004 - 2005.

Οι προβλέψεις αυτές πιστοποιούν ότι, τόσο κατά την περίοδο της ύφεσης, στην οποία είχε περιέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία μέχρι το 2003, όσο και την περίοδο της οικονομικής ανάκαμψης, στην οποία έχει αρχίσει να εισέρχεται από το 2004, τα θύματα ήταν και παραμένουν οι εργαζόμενοι και ωφελημένοι οι επιχειρηματίες. Η όποια ανάπτυξη εμφανιστεί την επόμενη περίοδο, θα στηρίζεται στην ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, η οποία, με τη σειρά της, οδηγεί στη μείωση της συμμετοχής των μισθών στο παραγόμενο προϊόν, προς όφελος των επιχειρηματικών κερδών. Παρόμοιες εξελίξεις παρατηρούνται και στην αμερικανική οικονομία, η οποία το 2003 και το α΄ τρίμηνο του 2004, εμφανίζει εντυπωσιακή άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας, τη στιγμή που η απασχόληση παραμένει στάσιμη.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία έως τις 17 Μάη του 2004, οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, θα αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά από την αναιμική άνοδο του 0,5% του ΑΕΠ το 2003, στο 1,4 - 2% το 2004 και στο 1,7 - 2,7% το 2005. Παρά τη θετική αυτή πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ στη ζώνη του Ευρώ, τα μηνύματα για τους εργαζόμενους δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Οπως αναφέρεται: «Με βάση τις τρέχουσες μισθολογικές ρυθμίσεις και τη μέτρια βαλτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, διατυπώνεται η υπόθεση ότι ο ρυθμός αύξησης της ονομαστικής μισθολογικής δαπάνης ανά μισθωτό θα παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητος στο χρονικό ορίζοντα της προβολής (δηλαδή το 2004 - 2005). Οι προβολές για το ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ και την απασχόληση υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας θα επιταχυνθεί την περίοδο αυτή, πλησιάζοντας το μακροχρόνιο μέσο όρο του στις αρχές του 2005. Κατά συνέπεια, ο ρυθμός αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2004 και το 2005. Η επιβράδυνση αυτή θα συνοδεύεται με μέτρια διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους, γεγονός που με τη σειρά του θα στηρίξει τις επενδύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ