Σάββατο 5 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διαβουλεύσεων συνέχεια στον ΟΗΕ

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις της ιρακινής αντίστασης με τις δυνάμεις κατοχής

Associated Press

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις της ιρακινής αντίστασης με τις δυνάμεις κατοχής
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Την πλήρη έγκρισή του, εκ μέρους της μεταβατικής, διορισμένης, κυβέρνησής του, έδωσε στο αμερικανο-βρετανικό σχέδιο απόφασης ο Ιρακινός ΥΠΕΞ. Ο Χοσιάρ αλ Ζεμπάρι, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστήριξε ότι το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο απόφασης εξασφαλίζει «πλήρη κυριαρχία» στο Ιράκ.

Ο Ζεμπάρι, πάντως, δε φαίνεται να έπεισε τους εκπροσώπους Γαλλίας, Ρωσίας και Κίνας, που επιμένουν στην ανάγκη τροποποιήσεων. Αργά χθες, Αμερικανός διπλωμάτης διέρρεε ότι η Ουάσιγκτον θα καταθέσει και νέο «βελτιωμένο» σχέδιο απόφασης.

Στο μεταξύ, στο Ιράκ, ο διορισμένος, από τις κατοχικές δυνάμεις, κυβερνήτης της Νατζάφ ανακοίνωνε ότι ο αμερικανικός στρατός και οι ένοπλοι οπαδοί του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ συμφώνησαν σε αμοιβαία αποχώρηση από το εσωτερικό των ιερών πόλεων Νατζάφ και Κούφα. Θεωρητικώς, χθες βράδυ, ο έλεγχος των πόλεων επρόκειτο να περάσει στα χέρια των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Οσο για τον ίδιο τον σιίτη ηγέτη, στο καθιερωμένο κήρυγμά του της Παρασκευής, στην Κούφα, δεν έκανε καμία μνεία στη συγκεκριμένη συμφωνία. Αντίθετα, επέκρινε τη νέα διορισμένη μεταβατική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι δεν την αναγνωρίζει, εφόσον δεν είναι εκλεγμένη και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κατακτητών. Ο Σαντρ επιτέθηκε και κατά του ΟΗΕ, κατηγορώντας τον ειδικό του απεσταλμένο Λακντάρ Μπραχίμι, ότι έπαιξε το «παιχνίδι της κατοχής».

Νέες συγκρούσεις

Σκληρές μάχες ξέσπασαν ανάμεσα σε κατοχικές δυνάμεις και σε ενόπλους του Σαντρ, στη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από επίθεση που δέχτηκε τοπικό αστυνομικό τμήμα από αγνώστους. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν και στην περιοχή έσπευσαν αμερικανικά ελικόπτερα και αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 8 όπως και 3 Αμερικανοί στρατιώτες.

Μετά τα ξημερώματα, αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχτηκε επίθεση με βομβίδες στα όρια της Σαντρ Σίτι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Αμερικανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 5. Βορείως της Βαγδάτης, στον αυτοκινητόδρομο προς Μοσούλη, άγνωστοι επιτέθηκαν σε αυτοκίνητο σκοτώνοντας τους 5 επιβαίνοντες, οι οποίοι, πιθανότατα, ήταν ξένοι υπήκοοι. Τέλος, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τον υπαρχηγό του Ζαρκάουι, Ομάρ Μπαζιγιάνι, τον οποίο ανακρίνουν τα τελευταία 24ωρα για «τα σχέδια της αλ Κάιντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ